Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Ne, ne. Mislio sam ovako kao da se zanimaju. Inace hranim livadskim senom, detelinom, kukuruz, jecam i lom. Slamu i sojinu slamu im bacim izmedju obroka da se zanimaju. Cisto da zvacu nesto.Ako planiras da im das to da jedu onda im daj sad ili sto ranije u zimu. U decembru kad su visoko sjagnjenje treba im dobra hrana a ne da cebinjaju po jaslama.
Послато са 23124RA7EO помоћу Тапатока
Nisam... Nije jos ovrsena. Nov sam u ovome i ne razumem se bas. Obecao mi je drugar 100 bala. Sveza ce biti, sirova zrna pa sam mislio na zimu da je stavljam pod njih kada mi nestane slame. I ubacim malo u jasle izmedju dva obroka.Sačekaj da toj sojinoj slami bude tri godine, onda ćeš se ti zanimati da je izbacuješ, trenutno joj je tek godinu i po. Nadam se da si shvatio komentar.
Vazi. Hvala puno. Pa stavljao bih je na patos kao podlogu i davao bih im da jedu, da grickaju malo. Jel ide odredjeno soli ili koliko bacim, bacim?Ако ћеш сојином сламом да их храниш, узмеш једно буре на пола пресечеш наспеш воде и размутиш соли, увече умочиш балу соје у ту воду и оставиш је до ујутро па им онда дај да једу.
Hvala puno!Ма колико бациш, со размекша сламу овако буде тврда.
I malo će da protruneOstavi na njivi da pokisne, biće mekša.
Ako ikad pokisne![]()
Da li smem soju odmah nakon baliranja da dajem ovcama ili treba da cekam da malo jos sazri? Ja bih njima davao to za patosGodinama hranim ovce sojinom slamom, rado je jedu i nema problema sa ono malo sirovog zrna, za koje znamo da nije preporučljivo u prehrani.
Mora se jako paziti da vlasnik ne bi prije vršenja provodio desikaciju (tretiranje herbicidom radi ubrzanog zrenja ili uništavanja guste trve u soji).
U tom slučaju naravno nije za upotrebu.
prosle god sam dobio na polklon neku kolicinu balirane sojine slame,u pocetku su je jako slabo jele,gotovo nikako,medjutim malo po malo,navikle su se,i ne samo da su se navikle,vec su odlepile,jedu je bolje nego seno,cak i one deblje stabljike jedu bez problema.prosle god sam imao dosta rastura od nje jer su je slabije jele,a od kako sam im ove god poceo davati ni jednu trunku nisu ostavile,poceo sam davati i jaganjcima i jedu bez problema,s tim da ja taj obrok kad dajem sojinu slamu dopunim sa koncentratom.treba samo paziti da slama bude dobro osusena pre baliranja i da se lepo skladisti jer lako propadne.
Vesko,probaj ovo:stavi im u jasle sojinu slamu,u flasicu od pola litre stavi saku stocne soli i napuni vodom,dobro izmuckaj i probusi cep i isprskaj im slamu tim rastvorom,trebalo bi da pocnu da jedu.ove god sam imao neko lose seno i prilikom davanja im uvek tako posolim i sve pojedu,a kad ne posolim tek nesto proberu i to je to.
Nikad nije previše soli za nju. Zna ona koliko joj je potrebno i koliko joj je dovoljno. Nije neumerena kao čovek.
Neka ima po volji.