Soja 2025

Ja sam to definisao prošle godine.Od jarih jedino još kukuruz sejem ,suncekret sam izbacio ove g a mislim i sledeće ću ,mada neću ga otpisati.
Probati navodnjavanje na deo parcela gde ima mogućnosti za kukuruz.

Ne vidim samo zasto vam je soja toliko rizicna za setvu u odnosu na kukuruz?!
Na kraju krajeva apsolutno ni jedna ni druga kultura vise nije sigurna.
Sve zavisi kad i da li naidju neke padavine, trenutno u nasem ataru kukuruz ne da je puko nego nece biti 1000 kg po kj na 80% posejanog, dok soja se jos zeleni i ceka kise kako bi dala neki prinos!
Sve u svemu, ne valja i nije dobro!

Kod mene je poslednjie dve godine bio odnos 3-4 tone kukuruza 1 tona soje. A prosle godine 2,5-3 tone kukuruza 600kg soje po kj. Kod soje postaje osim suse i problem sa cenom. Da je cena bar 70din kao nekada pa da se i sa tonom pokrijemo… a ovako nema nas nigde

Sent from my iPhone using Tapatalk

Prilično si u pravu samo po statistici kukuruz pukne 3 u 10 g a soja 7 u 10 g.
A i personalno ja najviše volim da radim pšenicu a najmanje soju.Posle soje Voken samo što se lepše ore nego druge kulture.
Zavisi od toga sta ta statistika smatra maksimum prinosa!
Ako se uzima u obzir primer od 6 t/kj kukuruza i 2 t/kj soje ( sto se smatra kod nas solidnim prinosima) onda pitam se u zadnjih 10 godina koliko puta je dobacio u proseku kukuruz do tog prinosa!
Druga stvar, veca je zarada na soji sa pola prinosa ( 1 t/kj ) od datog primera u odnosu na pola prinosa ( 3 t/kj ) kukuruza.
Od kad sejem soju u zadnjih 30 i kusur godina, samo sam jedne godine bio nizi u proseku prinosom od 1 t/kj ( 2022 ) dok sa kukuruzom u vise navrata bilo je ispod 3 t/kj a ova godina verovatno ce biti 3 godina sa ipod 1 t/kj.
Kako stvari stoje nista nije bajno!

Brazil je 2012 imao 24.2mil/ha pod sojom a proizvodio 3.11t/ha. 2023/4 povrsina pod sojom mu je narasla na 45.5mil/ha sa prosecnim rodom od 3.57t/ha. Njin rast najvise utice na cenu u svetu. Kada se na sve to doda nasa klimatska situacija, prica ce se svesti na neke ritove, doline reka.. ostalo traziti srecu u necem drugom.

Kod nas kad imaš 1t po kj soje kukuruza imaš 4-5 t kj
Prazne price, rekla kazala, a apsolutno nista ne mora da znaci!
Desilo se po ko zna koliko puta da kukuruz pored Junskih kisa naliva i gura do 5-6 t/kj a soja pukne od nedostatka padavina u drugoj polovini Jula i pocetka Avgusta ili obrnuto, slicno danasnjem danu, da kukuruz pukne skroz jer nije uspeo fino da naliva a soja jos ceka svojih kisa, pa ako padne prebaci ce lako 1 t/kj dok kukuruz ce ostati na manje od 1 t/kj!

Prazne price, rekla kazala, a apsolutno nista ne mora da znaci!
Desilo se po ko zna koliko puta da kukuruz pored Junskih kisa naliva i gura do 5-6 t/kj a soja pukne od nedostatka padavina u drugoj polovini Jula i pocetka Avgusta ili obrnuto, slicno danasnjem danu, da kukuruz pukne skroz jer nije uspeo fino da naliva a soja jos ceka svojih kisa, pa ako padne prebaci ce lako 1 t/kj dok kukuruz ce ostati na manje od 1 t/kj!
Kod nas bude skoro uvek kao što sam naveo. Kad te put navede u naš kraj,svrati u Kulpin da vidiš

Ako bude dosta kiše u narednom periodu , lako može soja da da više kile nego kukuruz. ( To se nije desilo još nikad , ali uvek ima prvi put )

Situacija kod nas od pre par godina:

Pricamo o jednoj susnoj godini.

Ranije fao grupe kukuruza su se lepo oplodile i dale su solidan prinos. Kasnije fao grupe 600+ su izbacile metlicu ali se lutka nije pojavila. Posle ja pala jedna velika kisa koja je jako pomogla soji. Te kasnije fao kukuruza su bas izgledali OBDARENI ali nije bilo zrna tako da je bilo soje u kg isto kao na tim kukuruzima.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh