Soja 2025

Jedino da se proba sa kembridž valjkom.

Priprema kao sto rece Talianu je bila iz dva puta sa drljacom i zemlja je bila sitna ko pesak!
Kisa je naisla dan posle setve 23. 04. i to izrazito jak pljusak koji lokalno je ostavio vode po njivama. Neki su rekli da je palo oko 35 l za kratko vreme a na samo jedan duz od 400 m gde Talianu ima vocnjak bilo je samo 2 lit!
Dakle stvarala se kora debela 4-5 cm u pojedinim nizim delovima parcela!
Lomi soja koru ali ne sva, pa ce biti prilicno retka a ne bi je ostavio a da je ne presejem!
Ipak ostaje sve do kraja nedelje ili pocetkom naredne nedelje pa da procenim stanje. Nesto kise je bilo sinoc i danas pa ako bude imala jos snage da probije i izlazi, mada ne verujem jer se dosta toga vec savila ispod kore!

8c658356912e77ad54143bac0430bfd7.jpg

21d325ab6501fb2c2e0cfdca6de486b8.jpg

24f9de47df224a1268eb6a0501e1af0a.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Kod nas u ovakvoj kori ona bez problema izlazi diže kao hidraulik ali to je kod nas a kod vas u banatu je druga priča

Sigurno da je tako! Setva je sigurno bila na dubini od 6-7 cm i taman kad je trebala izaci stvarala se jbna kora!
Videcemo od Nedelje na sta ce da lici i svakako da ako mi se ne svidja bez razmisljanja sledi drljaca pa sejalica!
Nije mi ni prvi put a sigurno ni zadnji da presejem delove na takvim parcelama!

Juce presevali njive koje su bile posejane 24.04. Te je led tukao u kotiledonu i ostecenje je bilo preveliko. Mozda je i moglo da se ostavi po neko jutro, ali nisam hteo da rizikujem. Usejano u iste redove pa sta mu Bog da. Srecom nije bilo puno, oko 13,5 ha. One njive koje su sejane 28.i 29.04. izgledaju odlicno, lepo niklo. I one su bile na ivici, al su vecinom zasticene ispod zemlje. Najvise srece imaju one soje koje su sejane 2.maja, bar za sad 😎
Ono sto mozda nije vezano bas direktno za samu proizvodnju soje, a jeste za prodaju i proizvodnju jeste ogromno smanjenje povrsina pod sojom u mojoj okolini. Soja je na mozda 50% povrsina koje su bile predhodnih godina. Posle ovih vremenskih nepogoda je pitanje da li ce se od iduce godine uopste sejati soja. Jedini spas za soju je uvodjenje GMO soje jer konkurencija je surova i ovu nasu soju vise niko ne placa i ne ceni. Proizvodnja ove soje polako postaje nerentabilna i ovo je presudna godina.

nasao sam da dosta clanaka pise o optimalnom proju biljaka po hektaru ali nigde ne pise koji je minimalan broj biljaka tj koliko biljaka moze da ne nikne, tj od kog broja mora da se presije ponovo.

Nazad
Vrh