Soja 2023

Da se zakunem da sam izvukao bar jednom pravo :)
f1c4ea81d726727460da55fe7f67a15c.jpg

Послато са M2002J9G помоћу Тапатока

Sta je to ?,na netu nema nista o tome od cega se sastoji.Jel su to neki mikroelementi ili su klasicne bakterije za inokulaciju u pitanju ?.
Ja u ovoj fenofazi kotistim Agroleaf power 20/20/20 +te.Odličan folijarac,sadrzi i makro i mikro elemente + deluje anti stresno,izguglaj imaš na netu tačnu formulaciju,izadje oko 1300 din pakovanje od 2 kg,pozdrav.

Danas pocnem soju sejati,i nzm tacno kad(pretpostavicu da je skoro odma spao cim sam odradio uvratine) ali mi spadne lanac sa najveceg lancanika na srednji,jbg zbog pistanja na krajevima kad se okrecem stavio krpu preko ove kontrole (nisam imao nikakvu lepljivu traku u kabini) i nisam gledao sta mi pokazuje,tek posle mislim 4-5 krugova,a sestoredna sejalica,primetim da seje redje.Treba da pise 4cm,tj malo manje,ali zaokruzuje jer nema zareze,a sad je pokazivalo kako kad 5-6 cm na ekranu.Medjuredno je 70 ,znaci na toj njivi tih 4-5 krugova ispalo redje na 6 cm u redu,jel da se vratim na tu njivu da usejem u te redove ponovo ili da ostavim tako ?.Jel jos neko ovako zeznuo pa ostavio,sta kaze iskustvo ?,znam da se grana soja ali opet zavisi i do sorti,ovo je Kraljica sto sam danas sejao.

https://postimg.cc/Wq3x63cZ][/url]

Nemam ja iskustva sa sojom medjuredno na 70cm, ja sejem soju na 50cm. Pre dve godine zadesilo je i mene ista nezgoda, spao lanac i posejao na nekih 6cm i ostavio sam je tako 2kj, ne znam kad je tacno spao, ali po proceni semena, negde na pocetku . Nije bilo razlike ni na izgledu ni na prinosu. Do tad nisam nikad sejao redje od 4cm. Prosle godine sam sejao na 4,9cm. Ove godine cu mozda malo gusce, bojim se zbog klijavosti. Ja bi je ostavio tako, bar imas kontrolu, znaces ubuduce. Znam ljude koji seju sa 80-90kg/kj zitnom sejalicom, a isto znam ljude koji seju na 70cm medjuredno i ne ubace vise od 30kg/kj, na kraju svi se hvale sa prinosima, tako da nema pravila.

Послато са M2101K6G помоћу Тапатока

juce posejao soju,pripremljeno u utorak,umedjuvremenu iznikao suncokret,s kojom dozom totala ici?vecinom kotiledoni,nakrajevima poneki malko veci

Danas posejana soja uglavnom ZP Laura, reprodukcija ko zna koja po redu i nesto Rubina.
Trosio vise od planiranog sitno seme pa hvata po 2 iako su jednoredne ploce. Dubina oko 5cm,vlaga bezi.

Ja sam maksimus posejao na 4.1 (moje seme,prosle god bila semenska). Malo sitnija i otislo oko 60kg po hektaru.Trtio sam se oko podesavanja cistaca tako da nije mnogo vuklo po dva semena.

Da li neko zna u Kruševcu gde ima semenska soja, da se kupi? Ako je uopšte ima, treba mi jedan dzak.
Ako nista onda da naručujem

Jel neko čuo za soju Avatar 2?

Послато са SM-A515F помоћу Тапатока

Danas pocnem soju sejati,i nzm tacno kad(pretpostavicu da je skoro odma spao cim sam odradio uvratine) ali mi spadne lanac sa najveceg lancanika na srednji,jbg zbog pistanja na krajevima kad se okrecem stavio krpu preko ove kontrole (nisam imao nikakvu lepljivu traku u kabini) i nisam gledao sta mi pokazuje,tek posle mislim 4-5 krugova,a sestoredna sejalica,primetim da seje redje.Treba da pise 4cm,tj malo manje,ali zaokruzuje jer nema zareze,a sad je pokazivalo kako kad 5-6 cm na ekranu.Medjuredno je 70 ,znaci na toj njivi tih 4-5 krugova ispalo redje na 6 cm u redu,jel da se vratim na tu njivu da usejem u te redove ponovo ili da ostavim tako ?.Jel jos neko ovako zeznuo pa ostavio,sta kaze iskustvo ?,znam da se grana soja ali opet zavisi i do sorti,ovo je Kraljica sto sam danas sejao.

https://postimg.cc/Wq3x63cZ][/url]
Нема потребе. Ја већ годинама сорте које се гранају сејем на 8 цм у реду. Ове године око 19кг/kj Wendy, раније Галеба и мање, све контролисано са препорученом сетвом. Род углавном за нијансу већи у ређој сетви. Чак и сорте које се слабије гранају (Краљица), на ређој сетви дају незнатно мањи принос (моје искуство до 5%). на овај начин сам посејао 12 ха, тако да без секирације.

Nazad
Vrh