Soja 2019

@Arkadije
Eto, tek sad se vidi da ne da nemas iskustva sa sojom vec ni sa potrebnom kolicinom padavina za dobar rod!
Kukas od pocetka Jula da nemas kise a na kraju prosek soje na 2500 kg/kj i mislis da je rod podbacio.
Pa da, ta Sava bi trebala dati u proseku vise od 3000 kg/kj😀
@ North Army
Za Belgu ti verujem da u godini sa nedostatkom kise ume da podbaci mnogo. Probao sam je prosle i pretprosle godine i ne zelim je vise nikad u mojim njivama.
Vise je od sorte i kvaliteta zemljista nego od djubrenja.
Ide soja bez djubriva, mislim treba parcelu dovesti u red pa onda moze.
Juce kosili 13.75 kj sve Trijumf u kasnijoj setvi druga polovina Maja, na losijem zemljistu i dosadasnji prosek je poceo pasti za 200 kg/kj Na oko idealan, pun mahuna ali sitnih i pri vrhu nekako nedovrsenih zrna.
Danas treba da iskipujemo prikolice jer smo kasno dosli kuci, mislim da je jucerasnji prosek izmedju 1600-1650 kg/kj.
 
Pa ja sam priznao da nemam iskustva sa njom,nzm sto se to ponavlja :))).I tacno je da nismo imali ni blizu dovoljno padavina kad je najvise bilo potrebno,ne odstupam od toga.Ova soja je druga prica,ona je na zemlji koja odgovara njoj,jutarnje rose redovno zbog obliznje reke,veoma jake rose,tu se i jedino i seju soje kod nas,nigde vise,ali to je mali deo atara sa takvom zemljom,mozda 10-ak %.
 
Kuko neko ili ne kuko, prosečni prinosi u nekom kraju pokazuju koliko je taj kraj imao kiše jer je ipak kiša najvažnija agrotehnika u soji.
 
Ja isao gledati moju valjevku sejanu 25.5 i jos 7 dana nece biti za kosenje. Nadao sam se da cu za vikend je skinuti ali nista
 
Moj merkur sijan 15.6. I još izgleda zelen, bio sam prije 5 dana, znači ima oko 105 dana..... Sutra moram vidjeti kakva je situacija, slabo će dozrijevati, danas jutarnja temp oko 4,a dnevna temperatura oko 17.....
 
Ovih dana kosili smo i Wendy i Trijumf sa setvom cak i od 25 Maja. Vise i nema neke razlike u prinosu, vrti se tu od 1500 do 1600 kg/kj. Nedostatak Avgustovske kise je ucinilo svoje. Desilo se posle vise od 10 god. da kasniji rok setve bude slabiji od prvog roka, mada jos ima dosta da se kosi u kvalitetnijem zemljistu. Ako i tu ne bude kako treba onda definitivno uzrok je taj.
 
Ове године каснија сетва лошија не пали то баш сваке год
 
Kod nas soje koje su sejane postrno posle jecma izgledaju zalosno.Tu nece biti 1000 kg po jutru.Aprilska setva se kretala od 1000 do 1800 kg.Danas skidam 2 kj Vendija sejan 8 aprila.Videcemo sta kaze pevaljka.

Poslato sa HUAWEI CUN-L01 pomoću Tapatoka
 
Moram da demantujem malo zadnji moj post,😀
Danas odradio 2 parcele na razlicitim mestima, prva Wendy setva 18 Maj prosek 1950 kg/kj a druga Trijumf setva 22 Maj prosek 1450 kg/kj.
Dakle nije neka razlika u danima setve ali je velika razlika u prinosu, sto znaci da sve zavisi od sorte i zemljista!
Kise su isto dobijale. Trijumf je bio u fazi pre cvetanja tucen od grada i to delimicno dobro, ali cisto sumnjam da je to uzrok manjeg prinosa!
 
Možda ima nešto u tome što su je leptiri najviše birali . Možda kad lete , odozgo gledaju nijansu biljaka , i paše im , šta bi drugo bilo.
Nego možda ima veze sa tim a možda i nema , evo na ovoj slici što ću postaviti , a u pitanju je satelitska slika dijela , opštine kod mene .Slika je iz avgusta 2018 . Nagradno pitanje je : koja je parcela , njiva (kod nas nije bilo komasacije nikad ) je moja gdje sam imao 5.5t soje sa 1 ha ?


 
Nazad
Vrh