Druškan
Član
Na žalost, jeste...
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Kod mene ove godine prosek 3920 kg po hektaru. U ravnici je bilo oko 4300 po hektaru, ali je brdo snizilo prosek. Sorte Sava, Apolo i Fantast. Pobedu je odneo Apolo, bio je ubedljivo najbolji... Baš kako mi je rekao član Sale Ratar, iznenadićeš se kad kombajnom udješ u apolo. Tako je i bilo. Sa Fantastom muke žive u vršaju, parcela pored reke, zrno zrelo, stabljika jaka i zelena, debela.
Za seme ostavljen Apolo.
Momo a zašto ne špartaš soju namerno to radiš ili nisi stigao?
Kod nas malo ko šparta soju . Ja nisam primijetio da išta utiče pa zbog toga ne radim. Moje mišljenje da je soja kod koje se mora svašta probavati i detaljno vidjeti ali nikako ne gledati na reakciju od oka ili kako izgleda u kojoj fazi nego samo kolko šta utiče na vagu na kraju .
To sa špartanjem isto je opšteprihvaćena teorija da čuva vlagu , pominje se neko "presjecanje kapilara" al to je meni nedorečeno i sumnjivo. Možda je to u nekom tipu zemlje .
100% je tacno da cuva vlagu na bilo kojem zemljistu koje moze da ispuca.Kada se povrsinski prodje spartacem napravi se rastresit sloj zemlje i pukotine (koje na nekim zemljistima mogu ici i preko metra) bivaju "zatvorene" odozgo i samim tim se sprecava isusivanje zemljista iz dublih slojeva i automatski smanjuje povrsina za evaporaciju vlage.Naravno susenje zemljista ce se i dalje odvijati ali 2-3 puta manje u zavisnosti od kolicine i dubine pukotina.
Pokaži mi fakultetsko ili akademsko istraživanje koje to pokazuje ili si ti radio na svojoj parceli pravi ogled kako se to po pravilu radi sa ponavljanjima i sličnim stvarima i pokaži brojke da vidimo za kolko se prinos razlikuje , a ovo "100% je tačno " nemožemo prihvatiti .
Kod nas je soja najbolja u sušnim godinama na zemlji koja je najsličnija kako u Vojvodini zovu rit , teška crna zemlja koja ima velike pukotine a niko ne šparta . Samo brojevi pravog istraživanja a ono "soja poludi kad se ošparta " , to ništa . Eto meni se čini da ima nekih kontra efekata , al isto nemam brojke . Npr kad u suši dodje "manja" kiša od recimo desetak litara špartanjem su puktine zatvorene i uništene površinske korjenove dlačice a u nešpartanom to malo kiše ili popiju korjenove dlačice iz plitkog sloja a ostatak kiše ode u puktine pa opet osjeti kolko tolko korjen u dubini koji željno čeka po zidovima pukotina . Aa , a šta sad ?
I mi smo ko juzni banat ostali bez padavini,vecina soje se krecala od 1000 do 1500 kg po kj.