Soja 2016

Neću uzimati sjemensku, prošle godine je bila kupljena sjemenska, al ću ju još protjerati kroz svoj selektor, na sito od 4,5mm a mjerio sam soju, koja ima dobro zrno, mjera je 5,5 do 6mm, i kada zrno zarotiram za 90 stupnjeva i mjerim, onda je 7mm, tako da sve što je ispod 4,5mm ću baciti

4.5 mm treba da bude donje sito i to u pravougaonoj perforaciji(pravougaoni otvor) kako bi odstranilo polutke i lom.Kod okruglih otvora na situ hoće da dođe do začepljenja samog sita i gubljenja funkcije.

rupa na situ je 4,5 x 20mm, ispod sita su četke koje čiste sito

evo i filmić u radu, al druga kultura

To je onda to.Samo što nemaš potrebe za kalibracijom zrna jer kada kupiš "semensku" soju zrna nisu ista niti kalibrisana kao što je to slučaj kod semena kukuruza.

Peet, jel siješ stalno svoje sjeme ili kupiš original????
Uvek moje seme! S tim da kad naidje neka nova sorta uzimam 100 kg iz instituta pa ako mi se svidja ostavljam za seme od svoje do daljnjeg. Balkan koristio sam svoji semensku 12 god.
@srdjan 7
Vec godinama sejem je na 50 cm medjuredno i 4.4 cm u redu (Trijumf)! Isto i Fantast! Balkan sam sejao ranije na 3.8 cm ali vise ga ne sejem vec 4 god!

Radio sam u proizvodnji sjemenskog kukuruza, oni imaju VO- veliko okruglo, SO, itd itd

Uvek moje seme! S tim da kad naidje neka nova sorta uzimam 100 kg iz instituta pa ako mi se svidja ostavljam za seme od svoje do daljnjeg. Balkan koristio sam svoji semensku 12 god.
@srdjan 7
Vec godinama sejem je na 50 cm medjuredno i 4.4 cm u redu (Trijumf)! Isto i Fantast! Balkan sam sejao ranije na 3.8 cm ali vise ga ne sejem vec 4 god!

Kaži ti nama prednosti i mane ove dve sorte,koja je po tebi bolja,ali pošteno,ako može?

@srdjan 7

kažu da se može godinama sijati, zato mi se čini dosta isplativa kultura, u odnosu na suncokret, kukuruz, pšenicu i ječam, sjeme bi onda imao svoje, očistim ga dobro na selektoru, na sijačici se samo zamjenu ploče, na kombajnu samo zamjenim mjesta lančanicima i zamjenim sito i to je sve što se tiče proizvodnje, samo treba paziti da nema trave, kao kod graha i to je to.

dok sjeme drugih kultura koje sam nabrojao je bezobrazno skupo, ove godine imam i svoj dorađeni ječam, i njegova cjena je skočila, o kukuruzu da nepričam, a soja ima uvijek veću cjenu od suncokreta, koliko rodi, to još neznam, al suncokret proše godine 1500kg na jutro, dok znalo je biti 2400kg u boljim godinama, a kukuruz uvijek niska cjena, pa ga prodajem u klipu, i tako, zato mislim da bi od soje trebalo nešto biti......

U Mokrinu se slabo seje soja. Valjda nije podneblje za to, šta znam. Ali, možda ppsejem jedno jutro za probu. Ne znam ni gde bih seme nabavio. Imam dvoredne ploče koje nisu koristene jer su došle sa sejalicom. Mislim da Su od 96 rupa. Posejao bih na 70. Još se razmišljam.

Ostaviću mikrofon, dosta mi je svega, ne dolazim do izražaja zbog njega i njega

Kaži ti nama prednosti i mane ove dve sorte,koja je po tebi bolja,ali pošteno,ako može?
Po meni trenutno i u mom kraju da ne bude zabune, pa da ulazimo u duboke rasprave, Trijumf je bez mane!
Zna da daje solidne prinose i u susnim god. kao sto je bila prosla i 2012. sto nije karakteristicno za Balkan i neke druge sorte koje su skroz podbacile! Pravi nacin za odabir sorte je susna god. u kisovitoj sve daju dobre prinose.
Skoro da nikad ne polegne, kosi se lako stim da parcela mora biti pripremljena za setvu idealno i da je ravna ko tepsija jer prvi sprat mahuna zna biti i na samo 5 cm od zemlje. Na stabiljki je manji razmak izmedju spratova mahuna, zna na jednom mestu da izbaci i do 5-6 mahuna a daneke imaju i po 4 zrna, zrela je za kosidbu do kraja Oktobra cak i ako se seje 10 Juna (ima ih koji su je posejali i krajem Juna)
Fantast sam imao samo prosle god. dobar je ali nije bio bolji od Trijumfa, bio je na dobroj parceli i polegao je skroz do zemlje, jako tesko se skidao iako kolko sam video skoro 20-25cm od zemlje nema mahuna, ume da raste visok i dugo zadrzava zelenu boju listova.
Malo opsirnije, ali nadam se da ce ti nesto znaciti!:osmeh::ppozdrav:

Sve to ima svoje ja od soje ne odustajem uvek sejem isto svake godine cak i povecavam,npr nikad nije isto sejati zito na sojiste i kukurzoviniste.Svoje seme minimum djubriva ajd skupa hemija al ima i u jeftinijoj harijanti,u odnosu na druge kulture.Po meni ta dobra zarada o kojoj pricas se odnosi na celokupnu proizvodnju,ratarstvo,vocarstvo,govedarstvo,stocarstvo itd....

Pa o tomi i pisem jbg,ne bi da polemisem ali verujte mi da se ne nerviram bas me briga koja ce cena biti....jeo sam se zivciro pa nista ovako bar cuvam zivce.Sobzirom na cenu zakupa koji placam 100e po kj imam zarade,nekad vise nekad manje ali nisam u minusu.

Svaka ti čast Peet,to je pravi odgovor i ujedno savet.Čuo sam i ja da Fantast lepo rodi ali i da može biti problema sa njim u žetvi.Mislim da sam izboe suzio na Trijumf i eventualno Savu.Vidim da ovde na forumu mnogi govore "ništa bez Save". Razumem da je neko žensko ime ali ovako... Čekam i razmišljanja drugih kolega,šta oni kažu o svemu ovome!

Pratim ovu temu upravo zbog raznih sorti soje, i tačno izgleda svaki atar ima neku sortu soje koja mu pogoduje.
Ovde kod mene se najviše seje Gorštak, iako kasna sorta, ali uvek daje odlične rezultate.
Godinama sam sejao Viktoriju, i manje-više, uglavnom sam bio zadovoljan, iako mi je u soji oduvek bio problem borba sa korovima.
Prošle godine sam na nagovor drugara posejao Veneru i - oduševio se. Rodila sa 4,5kj jednu uzvršenu Zmajevku i pola male Tehnostrojke, Nisam merio, jer sve ostavljam kući za preradu, ali mi kombajner reče da mu je najbolja soja ostala za kraj. Moju je soju radio poslednju - 30. oktobra.
Bilo je rizično, jer je kasno sazrela, ali isplatilo se.
Tako da je moj izbor za ovu godinu - Venera.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh