Soja 2016

Sejao sam sa 120 sa skroz dignutim skidacima, a usmerivac nije smetao.

Mene je ponekad usmerivac zezao,verovatno kad je seme vlaznije (neko mi donese na njivu seme i tretira Nitraginom) pa zna da otkine plasticni stift na zvonu.
Zato sada praktikujem da skidam usmerivace kada sejem soju,inace svakako prvo posejem svu soju i sebi i usluzno a onda menjam za kukuruz...

Pozeljno je skidati usmerivace jer zna poneki put da malo zaglavi neko zrno i onda ne seje i do pola metra pa potom padaju od jednom sva ta zrna koja su se sakupila kod usmerivaca. Ja sam ih isto skinuo i vise ih nisam ni stavljao ni u setvi kukuruza ni suncokreta. Mozda vise nije tako precizan razmak izmedju zrna ali ne vidim nikakav problem u tome.

Ovih dana cu nabaviti od 120 rupa

- - - - - - - - - -

mislim da je ova posijana na 70cm

Ne vidim razlog da dolazi do zagusenja ako je soja cista, jedino da je lose selektirana.

Tesko da od 400.000 - 450.000 zrna po ha kad se seje sa 120 rupa da ne dolazi do zagusenja ni jednom. Sa ovim dvorednim plocama prilikom pada vise zrna na usmerivac a nisu sva iste velicine dolazi do kraceg blokiranja ili nista cudno da u nekoliko desetina vreca selektirane soje nadje se i po koja manja mahuna sa jednim zrnom koja se provukla kad se vrsila selekcija a cim je veca od jednog zrna eto povoda za zagusenje. Bez usmerivaca tesko da ce se to desiti!

Možda ću imati ja, ali još ne znam nisam selektirao seme još, pa kad vidim koliko će ga biti onda ću znati...

Provjerite dobro klijavost ove godine, ćale stavljao u saksiju i jakooo slabo klijalo, moraćemo jos jednom. 25 metera ostavljeno, šteta.

Kod mene ostavljeno da se iz selektira Save i Maksija 2t. naj verovatnije da ce otici ovih dana sa merkantilom...

- - - - - - - - - -

Sto se tice naklijavanja u saksiji, prosle god. Maxi katastrofa, od 100kom nekih 60+ ja kazem mom drugaru od koga sam dobio seme on da se slogira kad je cuo, ne znam kod njega kako je bilo, al kod mene od tix 300kg semena na njivi je sve bilo u redu i sklop je bio odlican, na kraju i rod naj bolji!

Ma taj drugar se presekao kada je čuo zamalo da batali da seje Maksu ,posle se predomislio posejao i nije pokajao. Ostavi sada ti njemu neki džak semena ako imaš viška ,on kada je kosio bila velika vlaga pa nije ostavio za seme.

Od kad sejem soju, a sejem je nekih 20 god. Samo sam jednom probao klijavost semena i to taj rod 2012 za kojeg sam cuo na forumu da ima slabu klijavost.
Ispostavilo se da je ipak klijavost bio skoro 90% i vise nemam namere probati opet. Ako je toliki niz god. sve bilo u redu valjda ce biti i dalje!

Poslednja izmena:
Od kad sejem soju, a sejem je nekih 20 god. Samo sam jednom probao klijavost semena i to taj rod 2012 za kojem sam cuo na forumu da ima slabu klijavost.
Ispostavilo se da je ipak klijavost bio skoro 90% i vise nemam namere probati opet. Ako je toliki niz god. sve bilo u redu valjda ce biti i dalje!
Kako onda racunas setvenu normu?

Kod nas se ne kupuje seme eventualno neke manje količine kada su u pitanju nove sorte.
Drugar prošle godine naklijavao trijumf i nije mu se svideo.Uzeo iz zadruge Viktoriju,član Peet zna gde je njiva imao je 1000kg ,ja druga od njega 1500 apolo a Peet druga od mene ako se dobro sećam 1900 kg trijumf. E toliko o kupovini semena.Stim da je vratio 2,2 kg za 1 kg semenske.Ruku na srce njegova njabolje izgledala i bila najčistija ali na prvu ruku mu nisam poverovao da je toliko dobio.

Nazad
Vrh