Soja 2014 god

Толико су подивљале да само у зелену масу терају, код мене спрам масе јако мали број мауна.

Možda ove godine treba da probamo da joj istarupamo vrhove kao što rade amerikanci?

@sale ratar Крај јула/почетак августа шта је цветала, цеватала је. Тада ћу мало детаљније да је обиђем па и да пребројим.
Оно што сам до сада приметио је као да је имала лошу оплодњу, тамо где обично буде "букет" од две-три махуне, ту само једна и то већина по два зрна. Мало ме све то буни у овој требало би повољној години. Могуће да ту и мишеви раде посао иако их нисам видео. На крају ће се показати, то сви знамо али у овом моменту има одређених елемената нејасноће.:osmeh:

@bikacan То остављамо колеги Spajki-ju :osmeh:

Као и што сам обећао соја Каћа сејана 30 Јуна текуће године, данас или сутра ће овај коров добити лепу дозу Пулсара 0,6л/ха и хармонија...
imag0195.jpg
imag0197.jpg

- - - - - - - - - -

И наравно нешто даље 2 Ха Максимус-а
imag0200.jpg

Citam ove komentare o visokoj i bujnoj soji a malo mahuna.I setih se price komsije koji je radio kod jednog domacina ,i tako bila pogodna godina odose da skidaju soju,kao soja lepa a prinosa slabo.Mozda joj nije lose bilo dati neki bor folijarno dok je moglo da se udje.

Максимус још увек цвета и биће вероватно још који спрат. Иначе овде има просечно махуна између 35 и 40 што је сасвим лепо за сада. На другој њиви где ми је балкан има нешто мање махуна, али док не почне вршидба неће се знати прави принос или док нам је овај од горе не оврши. Превише је ово кише за њу и слажем се са тобом патролџијо да смо требали прихранити преко док се могло

Ala je jeftina radna snaga kod vas. Mi imamo čupače već 3 nedelje i plaćamo dnevnicu 2.000 din.

Da li baš čupaju, ili seku travu po soji?
Ja sam imao radnike juče i danas koji su sekli travu po soji, od 6-15h, dnevnica 1200 RSD, njihova hrana.
To je inače deo koji nisam mogao da prskam, pošto je voda ležala.

И ја сам моју једну њиву где ми је пола максимус, а пола сава прошао са радницима, јер је било доста околишта паламиде, која је била мала, али требала се почупати. Сирка има трч трч па који, а чичка је било такође пар околишта. Почела је излазизи и амброзија. Тако да смо ми ту њиву од 3Ха прешли за једно преподне. Колико сам успео да видим код многих се појавила амброзија, као и чичак. Све у свему биће доста прљава соја најесен у жетви....

Засад ми се на тој њиви дефинитивно је Сава боља од Максимуса, јер има више махуна и некако је бујнија.

Ja dans prvi put od kad radim soju prskao prvo protiv uskolisnih . Sijana 14.7 , nije mnogo manja od ove što je stavio kolega galicije , uglavnom ima većinom trolisku . Jako brzo nikla i napreduje . Moraću slikati, a prsko sam zato što se prvo pojavila samonikla pšenica , čudi me da ju s-metalohlor nije spriječio.

galicije83 Taj Maximus je posejan na 70 cm? Nesto se mnogo naostrio! Jos uvek ima dosta mesta izmedju redova i to daje sanse korovima da krenu! Ipak vidim da je prilicno lep i visok.

Sto se tice price da je soja ove godine samo bujna a sa manje mahuna ne bi se slozio! A ne bi rekao ni to da joj ove silne kise smetaju vec naprotiv. Tako da ako nastavi u ovom ritmu i ne bude zakacena od nekog nevremena -fuj-fuj- bice oboreni neki rekordni prinosi!

Nista se ne brini. Malo misevi, malo Viktorija, malo Kole, malo Misko i malo manje mi. I vuk siti i ovce na broju :osmeh:

galicije83 Taj Maximus je posejan na 70 cm? Nesto se mnogo naostrio! Jos uvek ima dosta mesta izmedju redova i to daje sanse korovima da krenu! Ipak vidim da je prilicno lep i visok.

Sto se tice price da je soja ove godine samo bujna a sa manje mahuna ne bi se slozio! A ne bi rekao ni to da joj ove silne kise smetaju vec naprotiv. Tako da ako nastavi u ovom ritmu i ne bude zakacena od nekog nevremena -fuj-fuj- bice oboreni neki rekordni prinosi!

Samo da nebude iznenadjenja oko prinosa kao i u zetvi psenice...............

Sta Mityoo konkretno fali trenutno soji ili sta ste uocili osim sto neko kaze da ima manje mahuna? Ovde sve govori da ce biti idealne prinose bar za sad! Cemu pesimizam?

Да сејан је на 70цм. Што се тиче приноса, док не уђе комбајн у њиву о њему не вреди говорити. До сада смо увек имали одличне приносе соје и у изузетно лошим годинама, па се надам да ће и ове године бити тако. Чудно је што није саставила редове. До душе сликано је око 2 сата када је било око 35 степени у ладовини, а ко зна колко на сунцу...

Samo da nebude iznenadjenja oko prinosa kao i u zetvi psenice...............
Tako kod nas ima skeptika i kada je idealno odma se plaše mrava,crva,grinja,buba,vode..itd. Iznenađenja na pšenici nije bilo svako je znao kada je štitio i sa čim ako je mislio iz fotelje da uzima pare zeznuo se. Čak naprotiv bilo je iznenađenja ali prijatnih.Soja od kada radim zemlju nikada nije bolje izgledala u ovo vreme.

Nazad
Vrh