Soja 2014 god

Juce konacno zavrsena zetva ...
Vlage od min 12 % do max 17,5 %, neistoce 70 % u jusu, max je isla do 3,5 %
Sava je bila standardno dobra a Maximus i Rubin su bili odlicni za ovu godinu a i uopste od kad sejemo soju, a to je preko 20 godina ...
Maximus
10mnc3q.jpg

wh0dnd.jpg

Rubin-rekorder
2eove40.jpg

1ze8uno.jpg

2dvonzp.jpg

wmj77q.jpg

3 dana smo imali prijateljevog Zmajceka u ispomoci :kisa:
2wmdxsy.jpg

a bilo je i ovakvih musterija :osmeh:
15wi6bl.jpg

sve u svemu ::super::

Dal je bolje na 50 ili ne neznam, dogodine ćemo probati pa ćemo videti razliku. Za ovu godinu to je što je, imalo smo zelja more koje je izašlo posle žetve žita, koje je malo pravilo problema pri kombajniranju. Za dogodine je plan da se zaore 100 kg mapa po kj, pa da vidimo šta će biti.

Netreba se opterećivati na koe redove , radjeno je više istrživanja i nije nadjena značajna razlika, nek radi kome je kako lakše . Jedino gledati da neke sorte koje se ne granaju i neidu u visinu nego su ograničenog rasta (determinantne) idu na gušće redove , recimo Galina i reče neko Sava valjda.

Ko ce ga znati kad cu promeniti sortu za setvu! Kako stoje stvari mislim da ovaj Trijumf zamene nema! Kosimo 3 dana kod nas i imam jos 2 a potom pauza dok ne sazri ili cak da se osusi zemlja u drugom (cicijevom) ataru! Vlaga od 11.1% do 14% maksimalno. O prinosu sta reci?! Radim soju nekih 20 godina i nikad do sad nisam imao takve prinose, a prosek mnogo jaci nego lane!
Nije ni cudo sto je tako dobro rodio kada zahteva intenzivne uslove proizvodnje to jest navodnjavanje.:) Fala bogu pa ove godine je kisa bila svaki dan.:):osmeh:

Danas nastavak radova i oboren je prekjucerasnji rekord! Vidim da jos postoji dileme koji razmak vise odgovara, dali je to 70 ili 50 cm?! Cak procitao post gde @steva 1984 tvrdi kako svi koji poseju na 50 cm ne vode racuna o broju biljka po ha!!! Ne bi se slozio sa tom pricom! Mozda neki ne vode racuna a ne svi! I dalje iz nekog dugogodisnjeg iskustva sa setvom soje tvrdim da je bolja setva na 50 cm i to iz razloga sto kod setve na 50 cm je razmak u redu veci (ja sejem na 4.4 cm) i vise prostora imaju biljke a kod setve na 70 cm razmak u redu je od nekih 2,8 do 3 cm a to znaci da su biljke isuvise jedna do druge odnosno manje mesta imaju u redu.
Tvrdim da u dobrim godinama kao sto je ova za soju i manji medjuredni razmak od 50 cm pa cak i 30 cm je bolji s tim da se vodi racuna o broju zrna po ha odnosno vecem ramaku u redu!
I jos samo da kazem da se ovaj Trijumf skida podosta lako jer nije polegao, tako da Zmajem 141 moze komotno da se kosi drugom bez varijatora i te parcele koje daju odlicne prinose!

2014-09-29-174446.jpg

2014-09-30-151949.jpg

2014-09-30-152151.jpg

Poslednja izmena:
Ne znam šta je sa trijumfom ali se kod mene uvrće na vitlo pa mi ide na živce. Danas rađen trijumf na dobroj zemlji nešto preko 10 t na 4 kj ,nikad tako nešto nisam imao. Pokošena i postrna (posle ječma,bez veštaka) fortuna sejana 14.06 prinos na 5 kloftora ili 5 fati ( kod nas ) 1000 kg nije mereno nego je izdžakirano 20 džakova. taj trijumf definitvno traži dobru zemlju.Sada smo negde na polovini ,10 kj je pod vodom šta će biti s tim videćemo.

Pero jel su slike od juče (danas nije bilo sunca :osmeh:)
Dragane ta parcela je pokošena malo više od pola ,ostavljeni po 5 -6 vrsta sa strane i deo premo drugoj duži ,Nisam merio posebno ali po nekoj proceni oko 2000 kg na kj, Nikakvu razliku nisam primetio što se tiče rastojanja,trudili smo se da primetimo ali ništa.Zato mislim da je to jako mala razlika u razmak da bi nešto značilo tih 0.6 cm.

Ne znam šta je sa trijumfom ali se kod mene uvrće na vitlo pa mi ide na živce. Danas rađen trijumf na dobroj zemlji nešto preko 10 t na 4 kj ,nikad tako nešto nisam imao. Pokošena i postrna (posle ječma,bez veštaka) fortuna sejana 14.06 prinos na 5 kloftora ili 5 fati ( kod nas ) 1000 kg nije mereno nego je izdžakirano 20 džakova. taj trijumf definitvno traži dobru zemlju.Sada smo negde na polovini ,10 kj je pod vodom šta će biti s tim videćemo.

Kako sad Gorane? :osmeh:Jesi rekao da ne vidis nista posebno na tom Trijumfu:osmeh: u stvari da nije neka sorta?!:osmeh: Ja nikad kod nas u okolini nisam cuo da soja daje takve prinose!!! Ovu godinu treba da podvucem crvenom olovkom jer ne verujem da ce se skoro ponoviti!
Sto se tice kacenja na vitlo probaj da kosis sa uzdignutom vitlom, nemas potrebe za vitlom ako soja nije polegla!:ppozdrav:

Jesu jucerasnje slike! Dobro si primetio!

Još sam nešto primeto a to je da se ni jedna sorta nije granala ove godine am baš ni jedna , do sad radili balkan,trijumf,dukat ,maksimus,veneru i fortunu ostala sava,gorštak i apolo

- - - - - - - - - -

Kako sad Gorane? :osmeh:Jesi rekao da ne vidis nista posebno na tom Trijumfu:osmeh: u stvari da nije neka sorta?!:osmeh: Ja nikad kod nas u okolini nisam cuo da soja daje takve prinose!!! Ovu godinu treba da podvucem crvenom olovkom jer ne verujem da ce se skoro ponoviti!
Sto se tice kacenja na vitlo probaj da kosis sa uzdignutom vitlom, nemas potrebe za vitlom ako soja nije polegla!:ppozdrav:

Jesu jucerasnje slike! Dobro si primetio!
Probali samo svakako ,baš je šogor komentarisao da u je neko pričao za to rekao bi da taj ne zna da vozi kombajn. Pre neki dan se ni jedan nije kačio na vitlo danas ko nenormalan, Neću da sudim na osnovu jedne loše i jedne dobre zemlje kakav je trijumf ali mislim da na dobroj zemlji daje maksimumum ali na lošoj je na minimumumu.Odoh spavati poz:ppozdrav:

@ Peet danas sam kosio usluzno medjuredni razmak 70 potrosio covek nesto preko 60 kilograma semena po lancu u setvi i kazem mu da je previse jer ja potrosim do 45 kg ali tvrdoglav je i nastavice tako rezultat 1800kg po lancu i velika razlika izmedju spratova meuna.I kad im kazem svoj prinos ispadnem lazov.Tako i na 50 koju god sam skidao usluzno to je pregusta setva i opet ispadnem lazov jer oni imaju vise redova od mene.Ako bi sejao na 50 ja bi isao sa razmakom od 5 cm.

Kod nas je soja najvise podbacila i to na zemljama gde tradiicionalno ubek bude najbolja,danas cujem od jednog starog sojarosa da mu je prosek 12 meteri po kj,ubilo je sto su pumpe bile u kvaru i nivo vode u ravni sa zemljom,stalno je bila u vlagi i vodi,dobro je i to izgurala.

@ Peet danas sam kosio usluzno medjuredni razmak 70 potrosio covek nesto preko 60 kilograma semena po lancu u setvi i kazem mu da je previse jer ja potrosim do 45 kg ali tvrdoglav je i nastavice tako rezultat 1800kg po lancu i velika razlika izmedju spratova meuna.I kad im kazem svoj prinos ispadnem lazov.Tako i na 50 koju god sam skidao usluzno to je pregusta setva i opet ispadnem lazov jer oni imaju vise redova od mene.Ako bi sejao na 50 ja bi isao sa razmakom od 5 cm.

Trijumf sam posejao sa 38 kg/kj na 50 cm i 4.4 u redu, ali nisu bitni kg, bitan je medjuredni razmak i razmak u redu! Kad sam posejao Bakana na 3.8 cm potrosio sam oko 56 kg/kj.
Sta reci o tome da kod nas do pre 2 godine vecina je posejala, a i sad ima ih dosta koji seju sa zitnom gde se iskljucivo vodi racuna o kg a ne o tome koliko zrna po kj.

Nazad
Vrh