Soja 2012.g.

Koliki rod soje očekujete na vašem imanju po Ha ?

• Manje

Glasovi: 6 6,5%
  • 0.5 t

Glasovi: 5 5,4%
  • 1 t

Glasovi: 26 28,0%
  • 2 t

Glasovi: 37 39,8%
  • 3 t

Glasovi: 12 12,9%
  • Više

Glasovi: 7 7,5%

• Ukupno glasača
    93
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Od tih kvržica raste... To je dobro ako ima te kvržice

Kvrzice "hvataju" azot iz vazduha! Poeta u soji i uopste mahunarkama je da ih nateramo da same hvataju azot. Nitragin recimo sluzi sa stimulaciju razvoja kvrzica na korenu. Jos je dilema da li azotna djubriva (urea, an) stete ili koriste soji.

@ MARČELO

Možda je komšijina soja lošija zbog onog sirka između redova. Sad se suši, ali je verovatno ranije bio konkurencija soji, a soja je poznata da ne trpi korove oko sebe...

Kvrzice "hvataju" azot iz vazduha! Poeta u soji i uopste mahunarkama je da ih nateramo da same hvataju azot. Nitragin recimo sluzi sa stimulaciju razvoja kvrzica na korenu. Jos je dilema da li azotna djubriva (urea, an) stete ili koriste soji.
Ako se nevaram prijatelju Ti si bacio 100 kg ana predsetveno po jutru pa nam javiš rezultat a što se tiče ureje ja je sigurno u soji više neću koristiti mislim folijarno jeste da se ona oporavi ali duša me boli kad je vidim onakvu :ppozdrav:

---------- Poruka napisana u 00:07 ---------- Prethodna poruka je at 00:05 ----------

Moguće Dukej a možda je i herbicid za uskolisno nešto uspori.

Nitragin samo pomaze da se brze razviju kvrzice. One ce se svakako razviti, nitragin je samo tu da pospesi i ubrza proces. Malo je tesko izvodljivo sa nitraginom iz razloga sto na svetlosti bakterije u njemu umiru. Dok se transportuje do poljo apoteke ko garantuje da nije osvetljen negde - dok ga mesamo sa sojom - dok sipamo u sejalicu. Pitanje je koji procenat bakterija prezivi u uradi posao.

Moje mišljenje je da ga treba koristiti ali posle mešanja sa semenom što pre setva pogotovo ako je sunčan dan , nevalja da ga izmešaš pa da Ti stoji 2-3 dana u džaku tada nema nikakvog efekta.

Ja sam obavezno stavljao nitragin a sad ga obavezno ne stavljam.pOGOTOVO ŠTO NISAM PRIMETIO RAZLIKU A I ZATO ŠTO MI SE SOJA VRAĆA naj dalje treće godine na parcelu a po negde ide i u monokulturi tako da tih bakterija ima u zemljištu .Mislim da tamo gde soja nije bila puno godina nitragin puno pomaže.

bakterije iz nitragina sa sojom cine simbiotsku zajednicu, jedno drugo podrzava. Kvrzice koje se formiraju na korenu soje usvajaju azot iz vazduha i prevode ga u oblik koji koren biljke moze da upotrebi, a za uzvrat soja hrani te kvrzice i odrzava ih u zivotu. Ukoliko nema tih kvrzica, soja ce koristiti azot iz zemljista i time osiromasiti zemljiste. Po vrsidbi koren biljke umire, krvrzice koje ostaju na korenu odumiru i razlazu se i taj azot otave u zemljistu i na taj nacin ga obogacuju.koliko sam cuo ostave oko 50 kg cistog azota po jutru sto nije uopste malo.
Uticaj nitragina se vise primeti na sledecoj kulturi nego na samoj soji, jer soja koja nema te kvrzice jednostavno potrosi azot iz zemlje i cao djaci!

Neznam, ali meni je posle soje, šta god da sejem, odličan rod! A jutros sam išao da obiđem soju, do pupka mi je!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh