Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Sto ne mora da znaci. Ako nije bila izlozena vlagi.Oni ovde pod pojmom staro seme podrazumevaju sojo od dve godine a ne onu koja je vrsena prošle jeseni , to je valda novo seme . Tako sam ja shvatio . Jer svako seme preko zime izgubi malo klijavosti a ako ostane još jednmu zimu onda izgubi i do 30% a ako ostane jos jednu izgubi i do 70% itd i todase čuva u adekvatnom prostoru .
Druže ja bi ti rado pomogao al neznam ništa o tvojoj sejalici za kukuruze(jel pneumatska?,koje je marke?),kod pneumatske moraš da menjaš ploče za soju,a takođe neznam ništa ni o tvom hektaru(jel đubrena dosad ili nije?,jel čista ili prljava?,šta imaš uglavnom od korova?itd.),prskanje protiv širokolisnatih korova se vrši do druge trolistke soje.Količina semena ti zavisi od krupnoće semena i koliko hoćeš razmak u redu.Ali od prilike ti treba 70-80 kg/ha.I ja sam čuo kako ti već član mindjušar rekao za sortu Lanu,da može bez termičke obrade da se da stoki.Optimalni rok za setvu je isto kao i za kukuruze u tvom kraju.Soja se kombajnira septembar-oktobar,a nekad i krajem avgusta(kad je sušna godina).Drustvo hteo bih prvi put ove godine da zasejem soju na nekih 1 ha,e posto kod nas to niko ne seje i nemam kog da pitam,interesuje me sledece,pa kog ne mrzi neka mi odgovori.Seje se kukuruznom sejalicom to znam,kog datuma se seje?Koliko je kg semena potrebno za jedan ha,koje seme mogu odmah da upotrebljavam za tov junadi,a da ne mora da ide na preradu,.Djubrenje kolko i sta,isto tako i prskanje od korova cime i kad?Za zetvu cu da pitam kad dodje vreme za to,previse pitanje al to vam je
Sejao bi je mahanickom olt sejalicom na 70 cm u redu,njiva nije djubrena jer sam je kasno uzeo u zakup pa sam je samo izorao pa ne znam sta da bacim,a od korova ne znam sta ima jer je prvu put radim znam samo da je pre toga bila psenica.Zanima me jer soju mogu da isprskam zemljisnim herbicidima kao i sto moze kukuruz i kojim?Druže ja bi ti rado pomogao al neznam ništa o tvojoj sejalici za kukuruze(jel pneumatska?,koje je marke?),kod pneumatske moraš da menjaš ploče za soju,a takođe neznam ništa ni o tvom hektaru(jel đubrena dosad ili nije?,jel čista ili prljava?,šta imaš uglavnom od korova?itd.),prskanje protiv širokolisnatih korova se vrši do druge trolistke soje.Količina semena ti zavisi od krupnoće semena i koliko hoćeš razmak u redu.Ali od prilike ti treba 70-80 kg/ha.I ja sam čuo kako ti već član mindjušar rekao za sortu Lanu,da može bez termičke obrade da se da stoki.Optimalni rok za setvu je isto kao i za kukuruze u tvom kraju.Soja se kombajnira septembar-oktobar,a nekad i krajem avgusta(kad je sušna godina).