Soja 2012.g.

Koliki rod soje očekujete na vašem imanju po Ha ?

• Manje

Glasovi: 6 6,5%
  • 0.5 t

Glasovi: 5 5,4%
  • 1 t

Glasovi: 26 28,0%
  • 2 t

Glasovi: 37 39,8%
  • 3 t

Glasovi: 12 12,9%
  • Više

Glasovi: 7 7,5%

• Ukupno glasača
    93
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ajde mi nađi te postove gde ja kukam o svojim uzorcima i uopšte to se tebe ne tiče.Use i u svoje kljuse.

na stranici 50 su slike od soje koja je 13.06 pogođena jakom ledotučom, prva je slika te soje od prekjuče kad je i ovršena, prinos 750kg po jutru, mindjušar je bio potpuno u pravu kad je govorio da ta soja u normalnoj godini može dati dobar prinos, druga slika je od soje koja je samo malo bila pogođena ledotučom i tu je prinos bio 1450kg po jutru, naravno obadvije njive su bile pogođene i sušom

I mi smo najveci prinos imali na galebu, oko 1400 kg/kj. Parcela od 25 kj. Najmanji na veneri (necu je vise sejati) od oko 900 kg/kj parcela od oko 1,8 kj. Sava dosta solidna sa prosekom od oko 1200 kg/kj. Za ovu godinu dosta solidni rodovi u odnosu koliko smo malo kise dobili kad je soji bila najpotrebnija.

Ne kažem da je bila kad je soji bila najpotrebnija, ali ste ipak imali jednu doobru kišu (35-40l) kad ostatak Vojvodine nije dobio ništa...

Paorpaore da li se videla razlika u kolicini biomase izmedju Venere i ostalih sorti? Citao sam negde na forumu da Venera daje vise mase i da je dobra za lozenje.

i šta ipak zaključujete u vezi razmaka redova , i na ovakvoj godini : 70, 50 ili gušći redovi ?

Verovatno ce vecina reci da nema razlike izmedju 50 i 70 cm ali NIJE TAKO. U normalnim godinama nema razlike ili je minimalna ali u ovakvim godinama kao sto je ova razlika je ogromna. Zadnje godine kada sam sejao na 70 cm ( bila je dosta susna godina ) imao sam za 500 kg manje nego ostali koji su sejali na 50 cm.

Ove godine smo imali 4 vrste soje i poredjao bi ih ovako

1. Trijumf najbolji ( uopste nije polegao, mahune se nisu otvarale )
2. Balkan ( u flekama je polegao ali se mahune nisu otvarale )
3. Galeb ( Delimicno je polegao mahune su se otvarale )
4. Rubin ( potpuno polegao, mahune se same otvarale )

Galeb i Rubin su ispod crte i nismo ostavili seme

Koga god da sam pitao kakav je rod svi su govorili oko 1100 kg/kj , bez obzira da li je na 50 ili 70 cm. Parcele su bili na vise lokaliteta i sa vestakom i bez njega, pa cak i jedna zalivana gde je bio prinos 1200 kg/kj, setva na 50 cm i sa izuzetnom agrotehnikom.
Da li ima razlike ili nema ?

Dosad sam mislio da mnoge zavara izgled soje pred žetvu , kad vide one štapove a gole zemlje kolko oćeš svi kažu trebalo je to gušće , a kad bi došli u cvatanje u one grmove svi bi rekli gusto je nemože da diše . E sad samo realno uporedjivanje par godina na svojim njivama može kasti.

razbacana-soja.jpg
[/IMG]
razbacivac1.jpg
[/IMG]Evo razbacivanja soje sa masinom napravljenom od stare rotacione kosacice

@grunt@ Kako radi patent ? Jesi li zadovoljan?@MOMO@Soja se uvek sejala 40 do 50 cm.Sama struktura biljke (njen oblik visina ) je zahtevala takvu setvu .U zadnje vreme se pojavila setva na 70 ne kao posledica nekog naučnog istraživanja nego zbog mašina i špartača koje svi posedujemo.Činjenica je da su rodovi pripližni,u zadnjim godinama ali se ja sećam godina kada su uslovi idealni kada sam imao 4 -4,5 metera po dulumu dok ovi sa 70 cm nisu postigli te prinose.Kod mene su biljke bile gole ko bandere a sve mahuna do mahune a kod njih se granala a tu se gubi na broju mahuna.Šteta što nemam slike.Evo moje ovogodišnje soje koja nije dobila kišu a na 200 dunuma malo manje od 2 vagona.Katastrofa.20% zrna je normalno a 80 % uvelo i to u različitim fazama vegetacije.
10rq0jt.jpg

ja sa 80 ari 670kg,ali pomalo prljave,pa sam na jedan veliki ventilator ocistio i nisu mu skinuli nista kada sam predavao. sorte Sava i Galeb.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh