Smokva

Treba je sačuvati od mraza, prošle zime posebno. Sva je prilika da su moje dve izmrzle.

Cyber_Seljak, dobijaš i od mene ako prežive ali ne reznicu nego položene ožiljene mladare.
 
Ja sam danas gledao moje smove i sve 3 su izmrzle mada mislim da ce ona da pusti iz korena nove mladice
 
pustice sigurno,meni svakih 2-3 godine izmrzne pa kad orezem sve grane do zemlje odatle izbijaju na prolece nove grane
 
Hajde ako neko bude imao, ovde u Kraljevu ne mogu naći, jedino sam našao sibirski limun, ali em to nije to, em deru kožu cenom.
Bio bih zahvalan svakome ko bi mi poslao bar jednu reznicu. Naravno, preuzimam troškove slanja.

A valjalo bi mi i kod kuće i na selu na jednom imanju koje sređujem i tek sadim voće da imam koju smokvu.
 
Ova tema vec dugo stoji,imam tri smokve i ni jedna nije pretrpela zimusnjih -28,3. Sada krece nesto iz panjeva,videcemo sta ce biti? Kakva je situacija u drugim krajevima?
 
Moje dve smokve (jedna sveze posadjena i jedna starija) ne daju znakove zivota :(
 
Pozdrav svima!
Ove zime, koliko sam video, smokve su se svugde posmrzavale do zemlje. (kao i nar, delimično kivi i kaki) Čak i smokve od dvadeset i više godina. Imamo smokvu, držimo je u nekom većem loncu jer nemamo mesta u dvorištu, ona je pregurala bez većih oštećenja, samo jedna grana se smrzla i to verovatno ona koja je virila iznad snega. Ali ta smokva je bia u debeloj zavetrini pa sam još odozgo nabacivao sneg, kao zaštitu. Zaključak - ako budem gajio smokve - obavezna je zaštita jer se nikad ne zna da l' će zima biti blaga ili nek.
Na Zelenom Vencu ima jedna baš velika smokva, po mojoj proceni starosti oko 30 godina. I ja sam mislio da joj tu odgovara mikroklima itd. ali i ta se osušila. Kad je mraz oko minus 25 i jači onda ne pomaže mikroklima.
 
Moram da dodam. Danas samm, na svoje zadovoljstvo, u centru Beograda video dve smokve koje su preživele a za koje sam mislio da su totalno izmrzle. Ona koju sam opisao da ima oko 30 godina ima oštećenja, ima mnogo izmrzlih grančica, ali na moje čuđenje ima i grana koje su kompletno ostale čitave - nisu izmrzle, tako da će biti i smokava.
Ova druga koju sam pomenuo je bila u debeloj zavetrini pa isto tako - ima oštećenja ali ima i grana i grančica koje su kompletno ostale neoštećene, i na njima čak i male smokve veličine oraha!
A da su još i bile zaštićene, još bezbolnije bi pregurale zimu. I uzeo sam reznice. Ne znam koje su sorte ove smokve bitno je da su otporne.
 
Koje god da su sorte, meni bi valjala barem jedna reznica, ako nije kasno da se sad položi u zemlju.
Naravno, preuzimam troškove slanja ako si voljan poslati ili prodti reznicu.
 
Cyber zemljak, poslao sam privatnu poruku, ne znam da l' si dobio. Najverovatnije ću uzimati još reznica sa onih smokava pa ću ti poslati. Reznice ne prodajem, samo plati troškove slanja.
 
Zna li neko kako zastiti smokve preko zime, da ne izmrznu od mraza, cime se to radi i kako?
 
Ja sam moje dok su bile male zasticivao papirnim dekom [navucim i svezem] kasnije sarovinom od kukuruza a kad i to prerastu tad nek im je bog u pomoci
 
Imam jednu koja se obavezno smrzne, pokušali smo već svašta da je zaštitimo, ali ne uspijeva...onda izbije nanovo iz korijena a plodovi krenu kasnije i nikada ne stignu na vrijeme. Kod mojih je smokva koja se nikad ne smrzne i uvijek je puna plodova. Navodno postoji nekoliko sorti smokvi koje uspijevaju u kontinentalnim krajevima... samo treba odgonetnuti koje su.
 
Slažem se sa tobom . Mi smo takodje imali smokvu koja se uglavnom smrzne. Na proleće poteraju iz korena novi mladi izdanci, ali plodovi dodju mnogo kasnije, ili ih čak i ne bude.Ranije sam vidjala ovde kod nas da su nekima uspevale smokve i imale su baš lepe plodove i bile ukusne. U pravu si sigurno su to bile neke sorte koje su pogodne za našu kontinentalnu klimu. Moramo odgonetnuti koje su to sorte...Volim smokvu i volela bi ponovo da je zasadim...
 
Sve sorte su jednako osetljive,pojedine su genetski ojacale u ovim prostorima i zbog toga ljudi misle da je to neka ``otpornija`` sorta.
Ako zelite da imate smokvu,pre svega je bitno da bude posadjena na primer,uz kucu ili neku drugu gradjevinu ,jer joj ne smeta toliko mraz koliko joj smeta ledeni zimski vetar. A naravno prve tri godine je treba utopliti i ako je posadjena uz neku gradjevinu .

Utopljavanje mozete odraditi ovako , prvo zagrnite biljku zemljom optimalno 30-ak cm,moze i manje,onda stiropor ,po mogucstvu 10-ka (10 cm ) debljina. skockajte oko stabla i uvezite ga, oko stiropora najlon.

Ako ovako uradite,mislim da necete imati problema.

Srecno!
Pozdrav!
 
Nazad
Vrh