Slobodna diskusija o traktorima

Baća koji je model onaj mali Fendt iz tvog sela bez prednje vuče?
 
Da li zna neko gde ima da se kupe ovakvi stitnici za rotaciono?
736e8d30e941fb45f40b16beca3e865f.jpg


Послато са SM-A405FN помоћу Тапатока
 
Kakva su vam iskustva sa traktorima iz Francuske? Zna li neko koji im je neki veći sajt da mogu da pogledam ponudu, kao što su kod nas PA.

Послато са SM-J510FN помоћу Тапатока
 
Francuzi su poznati kao losi domacini prema masinama.
To kako oni drze nove masine mi je neverovatno.

Nikad necu zaboraviti kad sam otvorio vrata od John Deera, traktor spolja odlicno izgleda, a unutra stajnjak smeta papucicama. Pitam ga ja, sto ne pocisti to. Kaze ne spava u njemu.

Ali sto se tice mehanickog odrzavanja tu su malo bolji. Dva kombajna su uzeta iz FR, mehanicki odlicna.




Sent from my SM-G960F using Tapatalk
 
Svugdje je to tako kod stočara, ne samo u Francuskoj. Nagledao sam se traktora u životu, sad kad vidim da čovjek koji prodaje traktor ima štalu, automatski me stroj više ne zanima, pa da je ne znam kakav.
 
Estetski izgled mi nije puno važan, lako se da srediti. Bitno mi je da su mehanički korektni.

Послато са SM-J510FN помоћу Тапатока
 
Nisam se sreo sa masinama iz Francuske ali jesam iz Austrije, Njemacke, Svajcarske´, Svedske, Italije i USA. Daleko, ali daleko najgore masine su dolazile iz USA (bukvalno unistene) a najbolje iz Svajcarske. Imao sam vise puta priliku da vidim istovar masina iz CH, bez ikakve prethodne sminke, farbanja i pranja. Masine iz Njemacke i Svedske su redovno pune rdje i trulezi a one iz Italije redovno dolaze sa zaribalim motorima i polomljenim mjenjacima (znate kako se u Italiji ore...). Posebno je zanimljiva kategorija traktora od 40-70KS iz CH, jos ako imaju duple gume onda je premija, gotovo je 100% sigurno da nisu nikad obradjivali zemlju, samo kosidba i samoutovarne prikolica na onim strasnim nagibima te malceri za travu. Veliki traktori (150PS i vise) iz CH su rizicni jer su cesto radili sa velikim sumskim frezama kojima se melju panjevi i drvece.
 
A 200ks klasa, gde gledati? Model nh tm190m, nh t7040 ili t7050. Ovo je investicija tek za 2-3g ali razmisljam samo. Novo mi je neisplativo za moju povrsinu (radice 5 dana u godini), a hocu da oranje/pripremu uradim za cas cas.
 
Posto se voca ne mogu resiti, tamo cu biti zarobljen septembar i oktobar. Onda kada dodje novembar 200ks masina i za 7 dana sve poradjeno 8-)
 
A 200ks klasa, gde gledati? Model nh tm190m, nh t7040 ili t7050. Ovo je investicija tek za 2-3g ali razmisljam samo. Novo mi je neisplativo za moju povrsinu (radice 5 dana u godini), a hocu da oranje/pripremu uradim za cas cas.
Najmanji problem je traktor,ne misliš stvarno da kupuješ petobrazni plug,veliki spremač,drljaču i tanjiraču za 5 dana posla?Možda ćeš za tu traktorčinu da kačiš plug od 558?
 
U mom kraju gotovo da nema tako velikih traktora tako da se sa njima nisam sretao. Treba imati na umu da tako velike mašine na Zapadu niko ne kupuje da ide na pijacu sa njima. Traktori te snage su ekstremno skupi i to se upregne dok mu ne izvade dušu jer mora da se otplati što brže i da zaradi za isti ili bolji. Gledao sam dokumentarac na Youtube o firmi iz Češke koja radi krčenje šuma i zapuštenih parcela. Imaju namjenske mašine za sječu i izvlačenje (zglobne traktore i ona čuda sa 4 osovine) ali se naknadno sredjivanje tla vrši sa velikim Fendt Vario traktorima (920 do 936) sa velikim FAE frezama koje melju sve (kamen, drvo...). Vlasnik firme kaže da mjenjač izdrži 4500-5000 sati takvog rada, motori nešto manje, remonti se rade obično jednom (mjenjač ide na remont u zamjenu za drugi već remontovan) i traktor se prodaje kada mjenjač i motor budu zreli za sledeći remont. On napominje da je to ekstremno težak posao, melje se tlo sa panjevima i kamenom na dubinu od 30-50cm, često na strašnim nagibima, melju puteve, vrše tzv. stabilizaciju tla (na tlo se posipa kamen i neki prah i sve to se miješa frezama...) mašine se ne štede već se deru dok ne stanu jer je to jedini način da se otplate. Meni se digla kosa na glavi gledajući do koje mjere su te mašine opterećene.
 
Nazad
Vrh