Slobodna diskusija o traktorima

Da, nije nemoguće postići 2000 sati godišnje, pogotovo sa takvom mašinom ali ne slaže mi se satnica i stanje traktora.
Što se tiče opisa oglasa.... Nije nemoguće, niti bi bio prvi put da trgovac pogreši pri unošenju podataka o mašini. Jednostavno, prepisao je šta je video na tabli a po meni ta 5-ica je suviše udaljena od ostalih brojeva da bi pokazivala sate i još iznad nje ima dva slova AS , za koja verujem da u kombinaciji sa brojem, pokazuju nešto drugo. Nzm šta, (pokušaću saznati) ali sumnjam da su sati.
Evo jedan primer žešće greške trgovca. Ljudi iz susednog sela su otišli u Nemačku da kupe kombajn DF da zaribanim motorom. Kad je stigao, sreća što su ga isprobali pre rastavljanja jer motor uopšte nije bio zariban. Mislim da i @Petar84 zna za taj slučaj.
A da tu valtru prodaje trgovac, to je sigurno jer evo isti traktor (u lošijem stanju) slikan na istom mestu (oglas je pri dnu) https://agronetto.rs/-/prodaja/traktori-tockasi--25020219291314886400

Evo tu je u oglasima. Samo treba odabrati valtru (tamo gde piše fabrikat-suchen wahlen) i eto je, druga po redu. Nakon toga kliknuti na bild i tu ima više slika na kojima se vidi stanje traktora i da nema šanse da ima 52000 sati.

Poslednja izmena:
Mogu traktori biti sačuvani, ako i imaju dosta sati.

Evo moje dve 539-ke, od obe prvi vlasnik, sve u originalu na njima, generalne nisu rađene, prva boja, nikad ni jedna lampa ni žmigavac razbijeni.
Jedino na ovoj bez kabine mijenjao zadnje štopke, jer su u onim okruglim limenima oslabili kontakti.
Ovaj bez kabine, 1982. g, 8700 rs.
Ovaj sa kabinom, 2000. g, 8000 rs.

AC 0, znaci da su poluge u krajnje donjem polozaju, petica nije udaljena nego je jedinica sledeca, pa tako deluje. Na N92 imam identican displej, sati su ti, 51000

Nešto ipak ne štima a možda znam i šta. Radne časove kucka alternator onog momenta kada se traktor upali a što je najgore, nevezano za broj obrtaja motora. Odnosno bez obzira da li je motor radio na 1000 ili 2200 obrtaja, na satu motočas će se uvek isto računati. Ako je tako, da su ovo pravi sati na tabli, onda je ovaj traktor morao raditi nekakve lake poslove na nižim obrtajima i zato je toliko nakuckao ali realno nema ih toliko. Nemoguće je da nigde lufta nema da bilo gde pogledaš.... Poluge, klin u poteznici, podizni cilindri nisu skidani (farba je još na bolcnama) auspuh nije izgoren, kardan nije razglođan, rupe za topling, farba od maske i haube je u dobrom stanju, kabine takođe.... Patosnica nije prožuljana kao kod onog što sam ja okačio link, simboli na prekidačima su vidljivi, volan čitav, prahobrani palica menjača čitavi... Jednostavno ne može ovako izgledati traktor koji ima 52000 sati normalnog rada. Niti bi se toliko zadržao kod njih. Ovaj je garanat kucko sate na malim obrtajima tj bio je pošteđen teških radova. Možda je bio na nekoj farmi gde je gazio silažu i sl., vidim da je zadnje felne prebacio na širi kolotrag.....

@Ivan KC slažem se da mogu biti sačuvani traktori, ali ipak zub vremena ostavlja nekakve tragove. Idi sutra do traktora i promrdaj npr podizne poluge, da vidiš luft u bolcnama-okcima. Ima ga sigurno. Onda pokušaj da zamisliš koliko bi bilo lufta da ti traktor ima 3x više sati tj npr 25.000 sati. Da ne upoređujemo sa valtrinih još 2x toliko tj i više (52.000) jer je možda i duplo kvalitetniji traktor od imt-a.
Pogledaj izvod kardana na onom s kojim bereš kukuruz. Sigurno ima tragova korišćenja. Opet zamisli 3x više sati. Ako imaš gornju poteznicu na nekom, pogledaj gornju osovinu koja prolazi kroz trup diferencijala koliko ima lufta. Na pedali kvačila i kočnica pogledaj potrošenost onih "bobica" što drže nogu da se ne smakne pa zamisli 3x više mč.... itd,itd....
---------------
Btw, Ferdinand i svi koji mere motočasove na sajlu, realnije pokazuju nego ovi na struju.

Nazad
Vrh