Ako pricamo o zemlji kakvu vecina poljoprivredniak radi, sasvim je dovoljno 1kj/1kj.
Udobnosti svakako treba teziti sto vise. Bolje i traktor 90ks sa zatvoreom i grijanom kabinom nego neka rka od 150ks koja piri sa svih strana i u kojem ruke i ledja otpadaju. Lakse se radi s komfornijim strojem, to nikakva mudrost nije.
Znam za slucajeve gdje ljudi rade 150 kj samo s IMT traktorima od kojih je najveci 5136, znam za slucajeve gdje se radi 100kj sa jednim zapadnim traktorom za teske radove i jedan manji s dobrom kabinom koji sije i prska.
Znam i za slucaj gdje se 120kj radi s dva zapadna traktore 100+ks i imt 577 i ovaj zadnji primjer se jos i naj bolje pokazao.
Glavni traktor je 130ks i on radi najteze poslove (oranje s 4 glave okretacem, vuca velikog sjetvospremaca), drugi do njega 120ks radi sjetvu s kombinacijom 3m, i u zetvi vuce 12t prikolicu i po potrebi vuce trobrazni okretac i tanjurace 36 diskova. 577 je tu da sije kukuruz, prska, baca gnojivo i ostale sitnarije. Imaju sistem samo takav, usjeve odlicne, prinose rekordne jer se sve na vrijeme uradi. Kolega radi vecinu poslova na zemlji i zivi od toga, po potrebi mu dodje brat njegov poslije posla u pomoc kad je oranje ili zetva te njihov otac koji je tu da dovozi, odvozi sjeme, cisternu s vodom u prskanju i tako. Sistem fantastican i sve se na vrijeme stize.
Ostali mudruju, cekaju, pa im se ne da, onda traze nekoga ko ce u nocnoj smjeni orati, pa se mjenjaju u jednom traktoru, pa kisa, blato, vjecito se s poslom kasni i onda "nema u zemlji novaca"...