Slobodna diskusija o žitnim kombajnima

moguće tu u ravnici,ja nisam iskusan kombajner ali bez obe kočnice ovde kod nas je rizik voziti se,to je bar moje mišljenje...pa sad kako ko voli....
@kazner: a koji je kombajn u pitanju zbog cega ne uradis već postojeće kočnice?

Kola kombajn je u pitanju,nisam jos doso do pregleda kocnica mozda uspijem osposobiti i njegove ali sam siguran da cu raditi prepravku na disk kocnice,.

Može biti. Netvrdim da nisi u pravu sa malim kombajem. Ja sam imao loše iskustvo sa dominatorom 96. Nešto su se bile rasparile kočnice (nisam ih razdvojio) i vozio oko 20 na sat. Jedan auto me je pretekao i ubacio se u kolonu ispred mene. Morao sam naglo kočiti. Uhvatila je desna strana a zadnji dio je otišao lijevo za jedan metar. U tom trenutku je još jedan preticao. Na kraju samo veoma stresna situacija a moglo je biti mnogo gore.
Nebi htio da još neko prođe isto ili gore od mene a disk kočnica zna dobro da hvata.

slazem se, moguce je, zato sam naveo da ja pricam o malim kombajnima, a dominator 96 nije bas mali kombajn :) naravno da je bolje uraditi ljudski - ako ih vozite asfaltnim putem, onda bas (ja ne vozim svoj kombajn tuda, pa zato sam pisao o tome - ne znam coveku sta treba, u kakvim situacijama on tera svoj kombajn).

zanima me jel ko radio hidraulično otvaranje kiper cijevi na kombajnu? ja se spremam na to pa bi molil ko to ima za kakvu sliku ili video.. hvala

Zna li neko zašto većina kombajna ima, da tak kažem, čudan format guma, sa 26" felgom? Uvijek me to zanimalo, ne sjećam se da sam vidio kombajn sa uobičajenim veličinama kao što su 24", 28"...a za te dimenzije baš ima veliki izbor guma raznih proizvodjača.

24'' felge --> kombajn nizak --> kod branja suncokreta mora imati duže grlo da bi mogao podići heder do glava suncokreta --> treba utrošiti više materijala kod izrade grla.

28'' felge --> kombajn visok --> treba mu duže grlo da bi heder mogli spustiti što bliže zemlji --> treba utrošiti više materijala kod izrade grla.
A i zašto bi kombajn morao biti tako visok? Što mu nepotrebno postavljati centar mase više nego što treba.

26'' felge = kompromisno rešenje.

Ja tako razmišljam.

Poslednja izmena:
Na mom kombajnu fabricka mera gume je 18.4x15x30 koja je promenjena na 23.1x18x26 koja je ujedo i veca u promeru u odnosu na fabricki za 5cm i jedno 10 siri , tako da ne stoji to da veci col veca guma . Velicina gume igra ulogu sa balonom sto veci vise tereta moze da nosi pritom ne pritiska tragove prohoda . One gume od 24 i 28 coli su sa manjim balonima i verovatno nebi mogle trpeti opterecenje na duze vreme ,zato ih slabije koriste eventualno kod manjih kombajna , ovo je moje misljenje.

I posebna dimenzija gume namenski samo za kombajn i odma i cena "namenska"slog da te strefi!

Ja danas uzeo za moj kombajn dvije gume sa felgama 14,9 r 26 radialne sa nekih 2 cm sare i 6 plata gudyerove za 220 €,gume nisu ispucale,ima visinske a i sirinske razlike izmedju radialne i diagonalne jer ova radialna kad je uporedim sa 14,9 r 26 diagonalnom ima razlike,diagonalna je visocija ali je uzeg traga.

Meni felga od 24" djeluje kao optimalna jer baš za nju postoji veliki izbog veličina guma sa baš veoma velikim balonom, koriste je mnogi bageri, utovarivači i slično. Ima to veze i sa "namjenskom" gumom kao što reče Tomo, valja negdje oderati kombajnere.

Jer poseduje neko ovakvo sito? Interesuje me kako se pokazalo, u pitanju je Z14X, radili smo snjim kukuruze, problem je kad se nabiju zrna kukuruza između tih jezička onda se teško može štelovati, pšenicu nismo radili pa zato pitam kakva su iskustva, Hvala

2rdb40g.jpg

- - - - - - - - - -

Vidi se na slici da ima zabodenih zrna kukuruza

Ma sito je sasvim OK, samo to štelovanje je problem kad se naštopaju zrna, nije to Mužlai pravio napamet, već je kopirao sa zapadnih kombajna, trebalo bi da radi bolje od Closovog sita jer tu nema šanse da prođe mahuna od soje ili oklasak od žita. Dosad smo radili samo kukuruze pa zato pitam kako se pokazalo u pšenici.

Nazad
Vrh