Slobodna diskusija o žitnim kombajnima

Joj da bre zaboravio sam i ja sam ga zvao za neke delove i pitao ga kad lupi covek neku cenu da se pocesas samo.. Meni trebaju tegovi za zadnje tockove ako neko ima da proda??? ili da menja za nesto??? Kod mene se desava da svaki put kad zgazim kvacilo kombajn uspori nacisto (varijator se vrati skroz) to me posebno nervira kad okrecem na kraju njive.. Da li sme da se otkaci ona opruga sto vraca varijator?? I da li to utice na nesto???

mozes da otkacis ali mislim da je to tako fabricki odradjeno da cuva menjac mislim da je o tome clan Bobo pisao vec negde u ovoj temi tako da ja to ne bih dirao :osmeh:

drugar sad sam ja pregledao za tebe,skinut oglas,nemogu da nadjem...bilo je tegovi zadnjiu skinuti sa zmaja 135 novi se prodavali,ali sad davno to video al nisam obracao paznju jer mi nije trebalo..ali kucaj na google www.pik.ba i pogledaj opet i ti,mozda naletis na to...

Potrazicu mada stalno listam i ja oglase za svim i svacim i nisam naleteo,mada vise trazim adapter za suncokret za 132... :ppozdrav: Hvala..

Nedjoo a i da nadje koliko mu je isplativo ici 250-300 km u jednom pravcu da bih kupio:sta:
a taj adapter za suncokret vidjao sam u oglasima prodavo je covek iz Pozarevca za 400 evrica:osmeh:

Meni nudio covek iz sela za 100 evra samo kljunove ja nisam hteo.. ::sramota:: :svinja: A sad cu izgleda da platim debelo kad mi trebaju.. Ali nadam se da ce da naleti nesto,ili cu morati da ih napravim sam,(mrzi me ima mnogo posla).. :haha:

Nema kod mene brda ali samo kad izlazim iz avlije mi pravi probleme posto ima nagib inace u poljo bez problema.. Ali mislim da ce adapter za suncokret dodatno da oteza heder???

ma sta trosis pare na tegove,imas po oglasima raznorazne resenja za male zmajeve tipa bure sa vodom pozadi,neki kofer za alat a zadnje sto sam video neka ogromna kamencuga na vrh zadnjeg kraja,pa daj ciro budi malo mastovit i ustedi neki dinar:osmeh::haha::haha::haha::haha:

Prvo: Ona sipka se ne bi trebala odspajati jer to jako cuva mjenjac da ne znas koliko. Kod mene je to spojeno, ali tako da se varijator vraca svaki put kad kvacilo nagazim skroz, a kvacilo odvaja i na malo vise od pola hoda. lane sam se zurio i okretao na uvratinama kao sumaher i to tako ne stiskajuci kvacilo do kraja. kostalo me sat vremena dok nisam otisao kuci po alat i novi spamer mjenjaca a njivu zavrsio za 15 minuta. Ako se kombajn odgovorno koristi ta opruga nije potrebna, ali OBAVEZNO stati u mjestu kad se brzine mjenjaju. a ako je varijator vracen do kraja, kombajn moze malo i "hodati" nece toliko skociti, a ako je varijator na vise od pola ili skoro do kraja kao i je u zetvi, ti ne stanes do kraja i presaltas, mjenjac se vrti 5,7,10 puta brze nego sto bi trebao i PRC, otkines nesto na njemu samo tako. Kolega mi je pricao da je davnih dana njemu mjenjac na 133 EKSPLODIRAO zbog takvih "manevara" i dok god je imo 142 i na njemu je rukom vracao varijator pri saltanju, sta je sigurno, sigurno... Meni u soji to znaci dosta, jedna ruka na volanu, druga na komandi hedera i ako kombajn ide pre brzo, samo na trenutak lupim pedalu kvacila i kombajn toliko malo uspori... Preporucam da izbjegnes cesto saltanje kosenjem 3-4 traga poprijeko na uvratinama i dalje samo teras. 3 traga prolazi, 4 je komforno.

Drugo: tegove sam ja za moj kombajn nasao na otpadu, placeni su ko svetog petra kajgana ali toliko i vrijede. U mom kraju ima zmaj 131 sa betonskom kockom na "repu". koliko to opterecuje sam rep, pa centralni klin na zadnjem trapu, pa lezajeve na tockovima i tako dalje. zapamtite da se zadnji trap drzi na 4 sarafa koji i nisu nesto a i cjeli kombajn nije nesto jako napravljen. bure s vodom i betoniranje mu mogu napraviti puno vise stete nego koristi. Tegovi na tockovima zlata vrijede, rukavci ne trpe, lezajevi ne trpe znatno vece opterecenje a kombajn je stabilniji kud i kamo.

Trece: Adapracija za suncokret je po meni zanemarivo teza, jer se ipak radi o limu, vitlo se skida i stavlja se manje- lakse, tako da bi to otprilike moglo biti TO. Adaptacija za malog zmaja NOVA NEKORISTENA sto je i naj bitnije KOMPLETNA 100% jos u paleti zapakirana bila na oglasima do nedavno i trazio je covjek mislim nesto manje od 500€ ja hocu-necu-hocu-necu i nisam otisao po to... Ne sijem suncokret a kolega se s njim zanima i nije mu neki prinos tak oda sam od toga odustao.

Bobo kad si vec tu reci mi jesi radio nekad varijator voznje,kod mene stalno igra gore dole i kida mi polako ona tri srafa a i kajla strada,ja sve sumnjam da nije neki lezaj sto drzi osovinu u pravcu,pa da zbog toga nema dobar rad vec kao da skakuce??

Ja dok sam imao zmaja 133 i 135,nikad nista nisam stavljao teret ili tegove pozadi zbog tezine,za ravnicu to ne treba uopste,bar sam ja tako terao 10 godina:osmeh:

Dosadno u p. m. Ja to odma isključim (otkačim).Ideš na ovratine prva i solidan varijator ti kreneš nazad a on ko baja .Ti opet stežeš da ubrza ,i taman on ubrza i ti u prvu a on opet ko po jajaima .Razvali onu ručicu od varijatora.

Pa dosadno je ali vidis da je korisnije da bude povezano nego da iskljucim.. Jer ipak mog Zmaja 132 vozi moj cale a on nije bas za voznju kombajna tako da to ostaje definitivno... :osmeh:

Nazad
Vrh