Slobodna diskusija o žitnim kombajnima

najmanji kombajn na kojem sam sedeo kao mali...bio je dedin "MASSEY FERGUSON-ZMAJ 630" sa bubinim benzinskim motorom,presom za slamu sa jednom spargom i hederom od 1.8 metara,bez ikakve hidraulike:osmeh:

Pratio sam predhodne postove pa bih i ja da iznesem jedan problem imam epplu 250 t pre nje sam vozio vise vrsta i modela kombaja od zmaja 780 clasa clajsona maseja ali ovaj problem nisam imao kada povucem rucicu varijatora da ubrzam hod kao da drhti celi kombaj ovo se najbolje oseti u trecoj brzini u transportu i cujese jako brujanje prilikom rada nepoveca brzinu odmah vec postepeno pogonski kais je dobar u planu mi je da skinem varijator zbog brujanja dali mozete da mi date vase misljenje o ovome Vise sam za varijantu prskanja sprejem bezbednije je i gde se moze naci moze i kalafon ko ima odavno ga nisam video neznam dali ga i mlinari dalje koriste.

Teško je iz fotelje dati tačnu defektažu ali pogledajte da li su varijatorske remenice glatke (ravne) ili su oštećene zbog duže upotrebe pa su hrapave i zbog toga podrhtava ceo kombajn i to naročito u najvećm stepenu prenosa kod pomeranja remena duž hrapave remenice.
Kalafonijum možete naći kod kozmetičara jer se meša sa voskom za depilaciju, ali ja koristim sprej za remenje.Jedan sprej je dovoljan za jednu sezonu i to za kombajne velikih učinaka.Mlinari koriste sada ekstramultus sprej jer su kod njih uglavnom pljosnato remenje.

Provericu sutra dali su hrapave mislim da jesu koliko sam zapazio veoma je nepristupacan varijator kais je nov nemam veliki ucinak prosek je nekih 15-20 hetara svojih 5-6 ostalo usluzno ne zurim za poslom polako al sigurno volim da odradim i kvalitetno pokusacu da nadjem sprej laksa varijanta kalafonijum pitacu mlinare koje znam Kolega Panostib ukoliko su hrapave verovatno je potrebna strugarska obrada ili zamena remenica,Zahvaljujem na brzom odgovoru.

Da li o geografskom rejonu ovisi i nabavka kombajna.Odnosno da li konstrukcija kombajna(ne mislim samo na velicinu kombajna i snagu motora) utice na kvalitetu rada na taj nacin da su odredjene marke kombajna pogodnije za odredjenje rejone.Npr. razlika u vlaznosti,visini slame i sl.?

Imam internacional 841 na njemu mi se odvija matica na levoj glavcini, dali neko zna sta mi je ciniti kako bi resio ovaj problem.

70zoran: proveri kajle na remenicama,meni je na zmaju tresao,kad sam rasturio on razglavio kajlu na spojnickoj osovini...

Ljudi imam problem! NEce kombajn da mi upadne u 1.brzinu... Sve sam srafove stegao jer se ceo diferncijal pomerao kad probam u tu 1. brzinu...i kad sam sve zive srafove pritegao ,,krvnicki" ponovo nece da upadne u 1.!!!! Sta bi to moglo da bude?

Iskusnije kolege,
lim na kederu(odozdo) mi je neravnomerno ululjen po celoj sirini ispod spirale, ili puza, kakogod....kako to da ispravim? nikako na silu, samo tezi cekic ili...?
I da li rastojanje treba da bude svuda 12mm, kako sam ranije procitao ili sam lose procitao?

Iskusnije kolege,
lim na kederu(odozdo) mi je neravnomerno ululjen po celoj sirini ispod spirale, ili puza, kakogod....kako to da ispravim? nikako na silu, samo tezi cekic ili...?
I da li rastojanje treba da bude svuda 12mm, kako sam ranije procitao ili sam lose procitao?

Kupi "novi"kombajn.

---------- Poruka napisana u 20:47 ---------- Prethodna poruka je at 20:30 ----------

Pozdrav.
Pitanje za kombajnere.
Jedan stari lukavi trgovac tvrdi da je bolje za manje povrsine kupiti Laverdu(naravno jer prodaje Laverdu) nego Claas zbog visokih troskova odrzavanja i potrosnje goriva Claas kombajna.Znaci odnos ulozenog i dobijenog.Kako saznati odnos izmedju ulozenog i dobijenog za npr 2-3 tipa kombajna,ako nemas iskustva sa njima.Npr. trgovac kaza da Laverda (M-400) radi "citav"(koliko je to sati?) dan sa 250 lit goriva?I da je zbog troskova odrzavanja isplativija.
Opet, cuo sam od mehanicara(JD) da djelovi za JD kostaju 3 pua skuplje,ali i da traju tri puta duze?
Da li postoji razlika u kvaliteti kuglicnih lezajeva SKF proizvedenih na razlicitim mjestima (Italija-Slovacka)?

Ako je ulubljen i ne zapinje nediraj ništa.Ako zapinje stavi neku cev na to mesto i udari u cev čekićem .Rastojanje zavisi od vrste useva vlažnosti i mnogo toga ali to što ti navodiš će biti dobro za pšenicu ii soju .Ako si opet pedantan izvadi transporter promeni limi ofarbaj . Šta drugo da ti kažem.:ppozdrav:

Hvala na savetu Spasoje, samo sam opet u dilemi koje rastojanje da ostavim, odnosno koliko da ,,ucukam" lim, jer na nekim mestima je toliko blizu transportera da fali nekih 5mm da krene da struze ....:ppozdrav:

Kupi "novi"kombajn.

---------- Poruka napisana u 20:47 ---------- Prethodna poruka je at 20:30 ----------

Pozdrav.
Pitanje za kombajnere.
Jedan stari lukavi trgovac tvrdi da je bolje za manje povrsine kupiti Laverdu(naravno jer prodaje Laverdu) nego Claas zbog visokih troskova odrzavanja i potrosnje goriva Claas kombajna.Znaci odnos ulozenog i dobijenog.Kako saznati odnos izmedju ulozenog i dobijenog za npr 2-3 tipa kombajna,ako nemas iskustva sa njima.Npr. trgovac kaza da Laverda (M-400) radi "citav"(koliko je to sati?) dan sa 250 lit goriva?I da je zbog troskova odrzavanja isplativija.
Opet, cuo sam od mehanicara(JD) da djelovi za JD kostaju 3 pua skuplje,ali i da traju tri puta duze?
Da li postoji razlika u kvaliteti kuglicnih lezajeva SKF proizvedenih na razlicitim mjestima (Italija-Slovacka)?

Kupujes kombajn pa pitas za savet ili preprodajes kombajne pa iznosis neka svoja misljenja?

Nazad
Vrh