Slobodna diskusija o žitnim kombajnima

Da nisu možda Lexija prekopirali 🤔
Kinezi izmišljaju svet, koji su to prevaranti 😂
Sedeo sam u njemu u Hanoveru. Ozbiljna je masina,naravno da su od lexiona nesto uzeli. Al da je masina na prvu,jeste.

Ne znam. Nisam mogao da saznam iako smo gledali jedan njihov model iz gradjevinske branse pa smo sedeli sa par ljudi malo ozbiljnije. I uprkos tome nisam uspeo da saznam cenu kombajna i najveceg traktora. Saznao sam npr da su turski plugovi 30 posto jeftiniji nego kod nas u proseku.

Navikao sam na mehanicki pogon i mislim sa je lakse popraviti nego hidro pogon.
Gresis. Ako se na tako starom kombajnu skrljaju zupcanici menjaca naj.... si. Hidropogon je skup za popraviti al nista vise skup nego polovni zupcanici i sl. A o komforu rada ne treba pricati.

Stoji da popravka hidro pogona nije jeftina, ali ni ne kvari se on baš tako.
A nije ni pogon preko remena baš jeftin, imaš kvačilo, remen, varijatorske remenice, imaš rikverc, ništa od toga nije tako jeftino.
Dok u hidra imaš samo pumpu i motor koji su direkt na motoru odnosno na mjenjaču.

I ono najvažnije rad sa hidro pogonom je neuporedivo i bolji i lakši u odnosu na pogon preko remena.

Ovo nam je šesti kombajn u dvorištu, treći TX34 i sve i jedan je bio hidro pogon, mislim da to sve govori, to mi je nekako osnovno

Nije čudno što ljudi traže da je bez hidro-pogona.
Platežna moć je takva da se nabavljaju kombajni koji još uvijek rade ali su već potrošeni.
Kad stane hidro pogon to, u manjim sredinama, nema ko da popravi. Da kupi novi pogon to je preskupo a i ne isplativo jer je već i ostatak kombajna pred raspadom. Ovako sa mehanikom se nekako ljudi snalaze i krpe.
Ne znam za dobrog hidrauličara ( ni u Banjaluci) da to može popraviti. Prihvate oni i naprave ali to ne drži.

Moje iskustvo, sa dva različita hidrauličara.

Cilindre odrade dobro. Hidrauličnu pumpu radio i čim se zagrije ulje nemože dići pritisak iznad 50 bar. Nosio na reklamaciju i opet isto. Bacio i kupio novu.

Razvodnik kvasio sa vanjske strane. To se povećavalo pa sam skinuo komplet (samo odvrnuo cijevi) na oba razvodnika i odnio drugom majstoru da zamjeni gumice. Vratio nazad i jedan radi dobro a drugi polovično. Sve odrađuje ali vitlo ( onaj krug sa prstima iznad kose) se spušta. Prije remonta to se nije dešavalo.
Odnesem na reklamaciju i oni kažu da je nedostajao jedan ventil koji su oni napravili i ugradili. U stvarnosti taj ventil i ne treba. To je prazno polje a koristi se kad nema hidro pogona.
Stavio ga ponovo i opet isti problem.
Sad se dvoumim da kupim nov razvodnik. Da je obim posla kao prije morao bi ga kupiti. Ovako se patim. Svakih 50-tak m malo podignem.

Nazad
Vrh