Slobodna diskusija o žitnim kombajnima

Sve je to lepo nova masina i sve to.Al kad pogledas rastur iza tih novijih kombajna vidis razliku.U mom ataru posletih novijih gde je bila ukljucena secka kao da su posejali zito njiva se zeleni dok to kod Zmaja nije tako.Nije da hvalim svoje jer i ja planiram dogodine nesto strano da bi imao veci ucinak ali kad vidim rastur ne bih.Sve ima svoje mozda kad ih ne bi toliko gurali da sto vise urade ne bi ni rasturali ne moze jadna da istrese koliko mase dobija.

Ako gledaš potrošnju ne gledaj case ili bilo šta Amaričko.Kod njih je kvalitet na 1.mestu a potrošnja na 99.,svega što prave a troši gorivo:osmeh:

Jeste da više troši ali to nadoknadi time što ne rastura tolko po njivi. Računaj kako hoćeš gušće je nego kad je posejana mašinom to je oko 130-140kg semena puta 17 =2210-2380din to je 15lit/euro dizela tako da ima dosta lufa razlike koji oseti novčanik kad podvučeš na kraju godine a ni ti klasovi ne idu na vazduh samo malo je njih koji kažu pravu potrošnju.

Ja ne znam sta ste vi toliko zapali da novi kombajni rasipaju... Jeste li vi ikad podesavali kombajn kad pisete ovakve gluposti. Claas rasipa a zmaj ne rasipa, sta ja sve necu ovdje procitati...

Osobno poznam covjeka koji kad u 5. mjesecu zakopca zitni heder na kombajn, "podesi" ga i tako tera sve do kukuruza, cak ni vjetar ne podesava pa vi sad mislite jel to do kombajna ili kombajnera. Pitali me prije par godina kako se mali zmaj podesava za izvrsavanje soje, ja krenem objasnjavati da se korpa otpusti, bubanj uspori i odmah me "majstor" koji je radio na kombajnu dok ja jos nisam ni bio u planu prekine i kaze: "ma ko ce to sve odglavljivat, ko ce ga vise podesiti nazad na psenicu? terat cemo mi ovako kako je, previse je to posla..." Onda prica kako je soja teska za izvrsavanje, kako kombajn lomi a ne moze dokuciti zasto...

Moze se svaki kombajn podesiti jako fino da rasip bude u dopustenih 3% ili koliko vec je. Pa na obaranju rekorda u izvrsavanju psenice se malo-malo podmecu tepsije za mjerenje rasipa pod kombajn i to se strogo kontrolira i nema nigdje tolikog ogromnog rasipa o kojem svi toliko pisete.

A pogotovo mi niste jasni vi koji gledate na potrosnju goriva na kombajnu... Pa ako kombajn ne zaradi sto potrosi onda ga bolje prodajte i placajte usluge, tek cete se onda cesati gdje i ne svrbi...

Citam vase prepiske i sve hvalim boga da imam taj kombajn koji imam jeste star ali uz malo odrzavanje uradi sezonu , delovi jeftiniji nego za zmaja za sat vremena uradi hektar psenice sa rodom izmedu 35-40 meteri uz potrosnju od 5-6litara po jutru sa transportom , rastur nista .

Claas je kvalitetan kombajn. Da je skup jeste. Mislim da Case Axijalac je kod nas nepravedno slabo zastupljen. Gledajuci po yt taj kombajn je jednostavan, sa ogromnom propusnom moci.

Ja sam 1600ha odradio u 3 sezone bez kvara onda ni muj nije skup za odrzavanje , ali kad nesto rikne kod lexiona za te pare mozes uzeti kombajn kao moj :osmeh:.

Dobra su sva tri jer mogu da kipuju u kade a koji uzeti zavisi od nastrojenosti prema proizvođaču.Jedino je malo teže naći N.X sa M.B motorom.

Nazad
Vrh