Slike plastenika

@Dragane koje ti je širine stol pa imaš 11 grijača jedan kraj drugog?
Ja danas uradio na širinu 80cm 6 grijača jedan kraj drugog,pijesak mi je bio dosta vlažan i uključim jedno 1h ni jedan stepen mi nije diglo temp.tek nakon 2-3h sam primjetio da je vlaga počela da isparava ali mi je temp.i dalje ista bila..je li pijesak mora potpuno suh biti da bi grijalo ili je nešto do mene,neka greška?
 
Unutrašnje dimenzije rama koji je na stolu su 220x86 cm, grejač je dug 25m i jak 500w. Kod mene je pesak prilično vlažan i zatvoren u foliju da ta vlaga ne bi isparila, temperaturu ne podiže brzo ali za nekih 5-6 sati od 16C koliko je u prostoriji podigne na 30C. Sad je termostatom regulisana na 25C i kad se isključi u 19:00 do 07:00 ne padne ispod 16C. Onda se ponovo uključi i opet ide na 25C.
 
Ovo će ti lijepo odraditi tako sam ja kod sebe a više se nesjećam dali je bilo od 500w ili 700w moraću pogledati to mi je složeno u podrumu.

Sa ovom temperaturom i ovom rasvjetom imaćeš velikih problema sa izduživanjem zbog nedovoljno svjetlosti ovo govorim ako je u zatvorenom prostoru ako je u plasteniku i ako ima sunčanih dana još će i biti dobro.
Kad imaš ovakvu konstantnu temperaturu 25c dan noć 16c gledaj što manje da šokiraš biljke ako ih budeš prenosio a niže temperature znaju šokirati biljke omlahovit tj. padnuti i tada im treba vremena da se oporave.

Obavezno prije iznošenja u plastenik ili kad ih budeš planirao pikirati u veće čaše moraš okaliti postepeno okaliti rasadu na niže temperature.

Slobodno prvih 5 dana kad zasiješ možeš držati stalno na 25c tek poslije toga možeš smanjiti noćnu na tih 16c mada možeš regulirati da bude 18c optimalno i imaćeš rasadu za +10
Puno uspjeha.
 
To sa temperaturom sam već zakasnio jer je paradajz uveliko krenuo da niče a i paprika je već otvorila semenku i pušta žilicu samo još nije izbila na površinu. Svetlo je definitivno problem, videću danas da kupim neke LED reflektore, zavisno od ponude i cene, biće najverovatnije 4 komada po 20w na ova 2kvm.
 
Već sam se snašao, uzeo sam dva reflektora po 50w i večeras ih montirao. Nisam baš prezadovoljan, u srednjem delu sam povećao svetlo desetak puta ali sa strane nije ništa epohalno. Stavio bih još dva ali se plašim da mi se ne uruši kompletna konstrukcija jer nije planiran ovakav teret.

16h9phv.jpg


ay1yxu.jpg


Paradajz niče uveliko, a i paprika se sprema. Pošto mi je ovo prvi rasad u životu nemam pojma kako treba da izgleda, na šta ovo liči, treba li da smanjujem temperaturu.

2yy1750.jpg
 
U garaži u kojoj je plastenik bez grejanja ima trenutno 18 jer je tu kotao na gas i cevi od grejanja, otvorio sam poklopac i ostavio tako dok se ne bude spustila temperatura pa ću onda da zatvorim i termostat da naštelujem na 15 za slučaj da zahladni napolju pošto garažna vrata i ne dihtuju najbolje. Šta bi se desilo da mi je ostala temperatura 26 ?
 
Te biljke bi ti izgledale isto samo bi bile duze nekoliko cm.
I 15 je gornja granica idealno je oko12-13.Imale su slike sa rasadom koji je pobegao u visinu.Prelistaj malo temu, mozda su jos tu.
Ne moze se rasad gajiti u garazi.
Kod mene u plasteniku ne otvaram obe strane zbog promaje i bude i preko 35 danju kada je suncano.Po meni ne moze se to iznositi danju, a nocu unositi.
Ipak postoje neka pravila koja se moraju ispostovati.Nemoj zalivati sve dok stvarno ne bude potrebno.
 
Ne razumem zašto to ne izbaciš u plastenik ako je rasad za plastenik? U svakom slučaju bolje je da izbaciš sto napolje i pokriješ još nekim slojem najlona jer od sijalica nema vajde. One mogu eventualno malo da produže dan ali da bi zamenile dnevno svetlo treba ti ozbiljna rasveta koja se ne isplati.
 
Ta dva reflektora pokrivaju samo 2 kvadrata ali zu nisko postavljeni pa u srednjem delu daju odlično svetlo a sa strane slabo. Problem je što je tunel nizak i ne mogu ih podići više. Izguraću nekako ovu godinu,smanjio sam temperaturu i preko dana držim uglavnom podignut poklopac jer je u garaži toplo ali sledeće sezone celu skalameriju selim u plastenik.
 
Imaš li čime izmjeriti koliko luksa daje taj led reflektor na biljke, i ja sam mislio uzeti taj led reflektor da isprobam kako biljke reaguju na njega.
 
Merio sam telefonom Samsung S3 i pokazuje velike razlike na malom rastojanju jer je reflektor nisko postavljen. Direktno ispod njega, na rastojanju od 30cm, pokazuje preko 10.000 lux-a. Malo pomeranje u stranu i pada na 3.000, pa još 10cm dalje je 1.200-1300, a 60cm ukoso od njega je celih 400-500 lux-a. Mislim da bi osvetljenje bilo mnogo bolje kad bi reflektor bio postavljen na sredini tog kvadrata i još 30cm više ali sad je kasno za prepravke. Evo kako sada stoje :

mkeomq.jpg


2cpqli8.jpg


Iako led grejna tela važe za hladna, neka temperatura se ipak emituje od napajanja i diode tako da mi je srednji red kontejnera konstantno suv površinski. Smem li da ih malo polijem i kako da znam koliko je dovoljno ? Evo kako sad izgleda paradajz :

311vsyg.jpg


I paprika se nazire...

bj93es.jpg
 
Kod mene lampa 400w 10cm ispod ima oko 150000 luksa, a na visini 80 d0 90cm oko 4000 do 5000 luksa, a na istoj visini ali ustranu 1m oko 2500 do 3000 luksa.
 
Miladine kod tebe je rasada daleko bolja nego kod Dragan317 a jedan od mogućih razloga je i tempiranje dnevne i noćne temperature JuRa je naveo za noćnu temperaturu.

Dragan317 može imati dobru rasadu ako ima digitalni termostat pa programirati optimalnu dnevnu i noćnu temperaturu pod sijalicama 18h a 6 sati u mraku i ovih 100w led-a nije dovoljno plus što ove led-ke i dosta griju a bolji bi bio efekat kad bi se malo povisile što sada nije moguće.
Pošto je prva sezona na ovakav način u vremenu će steći iskustvo za sljedeću sezonu.

Ja led sijalice držim na visini od rasade 25 cm na toj visini su najoptimalnije iskorištene a radi se o plavim ledicama na 460 nm i full spektrum .

Prva slika je ful spektrum od 400nm do 840 nm a druga ostaje za složiti i pripremiti za iduću sezonu a treća je mix.

 
I kod mene na ovu površinu bi trebale bar još dvije lampe po 400w, ovih 5 lampi je minimum.
 
Mislim da rasad i nije toliko strašan, malo sam ga usporio spuštanjem temperature i izvršio sam malu rokadu kontejnera da bih ujednačio paradajz.

2dgsrvm.jpg


Visina je negde između 4 i 5cm ali stabilan je, ne savija se i ima "debelo" stablo.

2q3okg4.jpg


Izrasla su prva dva prava lista, čekamo još dva-tri pa idemo u veći prostor.

2airg5v.jpg


nterk.jpg


2h6d2ea.jpg


Na palete sam stavio najlon, stiropor 10cm pa stazu koja je bila višak u kući. Za grejanje noću će ići 2 ili 4 obična reflektora od po 150w na nekih 80cm visine. Da li je raspored dobar ili treba nešto da menjam dok još nisam stavio najlon odozgo ?
 
Nazad
Vrh