Slike plastenika

Ovako izgleda moj plastenik. Duzina 40 sirina 8 visina 3,5m. Na profilu imam jos slika koje sam slikao tokom montaze.
SAM_1467_zpsohbdbvkp.jpg
Ovo su cevi od pola cola,spoljasnja i unutrasnja??Koliko te je para kostao jedan luk sa ''zmijom'' izmedju cevi?
 
gagi 972 druze de ima da se kupi takvo siroko platno.kolko je ono siroko???

- - - - - - - - - -
 
Poslednja izmena:
Lepo, lepo... I mene isto zanima cena i detalji oko konstrukcije.
Jesu ti jagode bile tamo gde si postavio plastenik?

Послато са U8815 користећи Тапаток 2
 
Ne radim jagode, najvise sadim paradajz i zimski kupus a radim i rasad za prodaju. Pre ovog bio je isto plastenik ali puno slabiji pa sam odlucio da napravim ovakav. Konstrukciju sam sam radio od starih cevi i osmicu za "zmiju" sam imao, dokupio 50ak cevi otprilike tako da nebih znao koliko bi kostao jedan luk. A proslo je i dve godine od toga, cene se menjaju. Cevi su od pola cola i spolja i iznutra a zmija od osmice kao sto sam vec napisao.
 
Al ga napravi, svaka ti cast :)
Ne mogu dobro da vidim... jesi li lukove na sredini srafio ili vario? Kako si uspeo to sve da upeglas da budu isti lukovi i da se ne baci cev pri savijanju i ne povuku varovi. Kolika je debljina zida cevi?
Ima i tema o gradnji plastenika pa mozes i tamo napisati:
http://poljoinfo.com/showthread.php?t=1203

Послато са U8815 користећи Тапаток 2
 
Hvala!
Ja sam pre svega alatnicar pa onda poljoprivrednik :) Video sam sliku plastenika u jednom casopisu, skinuo mere, napravio kalup tj alat na kome savijam cevi, ubacim ih u lezista tako da svuda bude isti razmak a izmedju su granicnici na kojima savijam zmiju koji ujedno drze zicu dok je ne zavarim. Koristim i one male stolarske stege kako nebi cevi ispale iz lezista.
Dve polovine luka spajm L-profilom koji na sredini izbusim i usrafim jednim srafom M8 stim sto u gornjoj cevi ubacim jedno parce tesnije cevi nekih desetak cm. 5cm ubacim unutra i zavarim a 5cm ostane da viri a kasnije tih 5cm udje u drugu polovinu luka. Prednost takvog luka je sto moze lako da se rasklopi i sklopi a lakse je i za transport. Planirao sam da radim za prodaju ali sam odustao. Ima puno posla a kod nas se taj posao ne ceni puno, ovde ima majstora koji prave plastenike istih dimenzija ali puno prostije i dosta su jeftiniji ali i slabiji naravno. Isto imaju dve cevi od pola cola koje idu paralelno a samo ih na par mesta spoje sa jednom cevcicom koja drzi razmak.
Debljina zida cevi mislim da je 2,5 mm. Imas na mom profilu jos slika pa pogledaj ako nisi vec..
 
Gagi972 dobro si ga napravio vidi se da si se potrudio..steta sto prozrake nisi uradio,jedina mana a mozda i nije,ne znam kako prolazite sa snijegom..padne li i vidis li da sam ne spada skidaj ga rucno,30tak cm snijega bi ti napravilo veliku stetu.
 
@zixo
Prijatelju nema sanse da mu sneg ista naudi, pre ce folija da strada nego on, veruj mi. Bas iz tog razloga sam i napravio ovakav plasenik jer sam sa onim prethodnim imao problem sa snegom.
 
Ja sam uzeo plastenik od ljudi iz Temerina i zadovoljan sam. Tačno je da nemaju foliju ali su bar bili iskreni i rekli da mogu da mi preprodaju i da imaju jeftiniju foliju na drugim mestima. Za te pare sam jako zadovoljan. Evo slika u septembru slikan, 30 x 8.
33yosh2.jpg
[/IMG]http://postimg.org/image/h7zzz4xr3/
 
Poslednja izmena:
evo i mog prvog pokušaja proizvodnje rasada...

116j9g8.jpg


11j3dwp.jpg


zup9qa.jpg


20zslu8.jpg


deu26g.jpg


- - - - - - - - - -

ap8psk.jpg


2vm7ms5.jpg


n1fr46.jpg


24ya6bm.jpg


- - - - - - - - - -

2415klv.jpg


33uq4v4.jpg


205s9pi.jpg


- - - - - - - - - -

Uključio sam grejač i temperaturu podesio na 25 C , tinjalica pokazuje da sve funkcioniše.

14w6gdv.jpg



Pola sata kasnije se grejač pali u delu gde je spojen sa žicom koja se povezuje na struju, sreća da sam bio pored kad je vatra buknula na 3-4 cm od najlona, goreo bi moj mini rasadnik, garaža u kojoj je kotao na gas a verovatno i kuća.

2rptobc.jpg


- - - - - - - - - -

Zna li neko zašto je došlo do kvara, jedino što mi pada na pamet je to da sam unutra par puta stavio grejač preko grejača da bih iskoristio višak kabla pošto je dužina 25 metara i nikako mi se ne uklapa u dužinu radnog stola...
 
Trebao si da staviš silikonski kabl na kraju grejača i keramičku luster klemu, mada je verovatno samo spoj bio loše izveden.
 
Hm,meni su rekli da odozgo na pijesak nikad ne ide nailon jer bi sve to zagusilo,ne bi grijalo kako treba,sta je sad pravilno?
 
jedino što mi pada na pamet je to da sam unutra par puta stavio grejač preko grejača

Kratak spoj verovatno tu gde si isao grejac preko grejaca!

I, naravno, to je u pitanju... pomoglo je i to što se u garaži nekad koristio aparat za varenje pa je verovatno osigurač za tu fazu 10-15 "licni" a automatski osigurači rađeni u srećno vreme kad si mogao da staviš 32A umesto sada maximalnih 16 ampera. Rasturio sam danas sve do grejača koji je istopljen na svakom mestu gde se preklapa, stavio novi i dodao osigurač od 10 ampera u kontrolnu tablu što je i više nego dovoljno za grejač od 500w.

65qwb8.jpg


kbdtvn.jpg



Ovaj put sam vodio računa da se grejači ne dodiruju. Jeftino sam prošao...
 
Posađeno je i seme, Amati 100 kom, Big Beef 100 kom, Kameleonka 509 kom i 65 Amanda, za više nije imalo mesta. Stavljen je i timer koji uključuje grejače i sijalice u 07:00 a isključuje u 19:00. Temperatura je termostatom regulisana na 25C što je maksimum za paradajz a prolazno za papriku ako sam lepo pročitao ovde na forumu. Seme je pola sata pre sadjenje bilo potopljeno u Slavol S i po sadjenju poliveno rastvorom Proplant-a i Fostonic-a. Ako negde grešim slobodno me upozorite jer svo moje "znanje" potiče sa ovog foruma...

2iitqtl.jpg


nn4n53.jpg
 
Moram priznati da mi se svidja ideja sa ovim "sam svoj majstor". Jesi li razmisljao da ulozis u osvetljenje koje je adekvatnije za biljke. Plus je jedna sijalica na jedan taj segmet, malo. Potrebno je da izvor osvetljenja bude iznad biljaka, jer one koje su po obodu teze da brze rastu ka osvetljenju koje je na sredini i time se izduzuju i tanje stabla. Sve ovo mi tako izgleda gledajuci fotografije, mozda i gresim i nije tako u praksi.
 
U pravu ste obojica, taj problem sam uočio i sam ali iako nisam odredio budžet za ovaj "projekat" negde se mora podvući crta. Po meni, to je cena ovog rasada na pijaci - 200x40 +500x30 = 23.000 dinara. Pošto sam već blizu te granice za ovu godinu a zima nije previše hladna, imam jeftino rešenje - izbaciću sto ispred kuće na prirodno svetlo, preko noći ću ga pokrivati ćebetom a u slučaju niže temperature ide opet u garažu. Ukoliko hladni talas potraje kupiću nešto ali bih više voleo da se ove godine provučem ovako pa da sledeće kupim nešto kvalitetnije.
 
Nazad
Vrh