Sistem pdv-a?

Kolege u fazi sam razmatranja dali ući u pdv ili ne. Traktor mi stiže u Februaru i juče sam video jednu saobraćajnu(izdata ove godine) traktorska prikolica je u pitanju na kojoj piše ime vlasnika a dole i naziv poljoprivrednog gazdinstva. Pošto je gazdinstvo koje je u pdv-u privredni subjekt dali će se morati pisati putni nalog svaki put prilikom korišćenja iste. Da napomenem da ranijih godina nije pisalo u saobraćajnoj i naziv poljoprivrednog gazdinstva.
Putni nalog prave autoprevozničke firme, ne sve, samo oni koji hoce da isplaćuju dnevnice vozacima, putni nalog im služi kao dokaz za isplatu, jer je dnevnica neoporeziv deo i dodatak na platu a firmi se vodi kao trosak
 
Da li je moguce na sve sto kupis da dobijes povrat? Komsija je u sistemu, prica, uzeo ves masinu, sporet, stiropor za kucu i dobije pdv nazad. Kaze i gace da kupi moze da trazi povrat
 
Не може. Ја имам књиговођу за пољопривреду и књиговођу за фирму,нпр веш машину можеш отписати ако докажеш да си је купио за потребу фирме и радну одећу,али обичну не.Све је то у принципу повуци потегни и највише зависи од расположења оних у пореској и умећа књиговође.Фирма ми је у иностранству али принцип је исти,шта више и понашање инспекције је исто.
 
Pa ja onda ne znam ko tu vise laze? Jos ubedjuje mog starca treba i vi da udjete, vidis kako to ja radim bla, bla, bla, bla....
 
Доћи ће и њему једном да се уједе за језик за то "видиш како ја то радим",није ни свестан.Треба бити максимално обазрив.Књиговођа за фирму ми је рускиња,жена је змај,ал се више чујем са њом него са својом женом,једноставно мора о свему да се води рачуна,иначе зна да засврби по џепу и то баш добро.
 
Kod nas ima ekipa koja ima knjigovođu iz Plandištu i pravda im sve što potroše u kući,od VC papira,piva preko mobilnog,ovo,je sigurna i proverena info.Moja knjigovođa a ima još 10klijenata iz sela ne pravda ništa osim poljoprivrednih stvari i nije nikad ni radila drugačije.Ja sam od 1.1.11 u pdv nikad ništa osim poljoprivrednih stvari nije pravdala.
 
Kod nas ima ekipa koja ima knjigovođu iz Plandištu i pravda im sve što potroše u kući,od VC papira,piva preko mobilnog,ovo,je sigurna i proverena info.Moja knjigovođa a ima još 10klijenata iz sela ne pravda ništa osim poljoprivrednih stvari i nije nikad ni radila drugačije.Ja sam od 1.1.11 u pdv nikad ništa osim poljoprivrednih stvari nije pravdala.
Mozes ti pravdati sta hoces al te posle kosta kad dodju da to provere. Znam covjeka koji je platio kaznu 40000e u de, jer je pravdao liker u svom restoranu koji je donosio od kuce. I to su mu dali opciju da plati 40000e il da cesljaju dalje do 10 god u rikverc. Uglavnom sve moze al pretezno sve to posle kosta, puste te malo da se zalaufas i onda po glavi.
 
Moj stari je imao dobre bodove u firmi kao majstor pogotovo kad je u servisu za vreme zetve, sad vec 12 godina i vise mozda placa preko zemlje i samo rusi sebi penziju.. kazu da nije vise nista placao imao bi vecu onako samo sa onih 18 sto je totalni apsurd…
 
Nije tako. Gleda se onaj staz koji je bio duzi. Ako vam ovaj poljoprivredni bude duze traja onda slobodno zaboravite na minuli rad.
 
Upravo ovo što Moma kaže. Imaju oni za sve neke normative, mene je taj prijatelj ispitivao da mi pokaže gde grešim. Pitao me je koliko goriva trošim i onda mi pogledao papire pre odgovora. Rekao je da sam prijavio samo oko 20-25 % usluga i da imam malo zemlje prijavljene u gazdinstvu, zato nenormalna potrošnja. Taman da kažem nešto u svoju odbranu, kaže: Ako kreneš priču kako babe neće da ti potpišu ugovor o zakupu, bolje mi nemoj pričati, oboje ste u ozbiljnom prekršaju...Tu mi je bilo jasno da čovek zna materiju i da nema šta dalje da se pravdam...
A šta ćemo u slučaju kad stvarno neće da potpišu neke babe za zemlju u zakup... Meni su skoro svi takvi...
 
Ovde kod nas imas mogucnost bez ugovora da prijavis u koristenje . Samo dones ovjerenu svoju izjavu da radis tu zemlju i to vazi 1 g. Uslov je samo da neko drugi nije prijavio tu parcelu .
 
Kad pitam nekog vlasnika ili vlasnicu parcela da potpišu beže kao đavo od krsta!!!Plaše se ljudi manipulacija.
 
Nazad
Vrh