pocerina
Član
Sta mislite da li je kasno za nekoliko dana kad se moze u njivu posejati Stocni Sirak???
Ja sejem sledece nedelje, kad izbaliram travu, pa da razorem...
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Sta mislite da li je kasno za nekoliko dana kad se moze u njivu posejati Stocni Sirak???
Ja sejem sledece nedelje, kad izbaliram travu, pa da razorem...
Matic, mislimo na zaperke. Kod mene lani, nije bilo razlike u vlazi zrna između zaperaka i glavne stabljike, bio je mraz prije žetve (1 i 2.10) a žetva bila 19.10. Da naglasim da i bez mraza nebi bilo velike razlike jer je razlika u dužini cvatnje i formiranje zrna bilo svega 10 dana.Da ali ti sekundarni ako mislimo na zaperke ne mogu da se vršu jer kada je metlica zrela oni su još uvek zeleni.Sviđa mi se vaš podatak o setvi na 32cm.
kolika je bila kod vas razlika dana u cvatnji zaperaka i glavne stabljike?Tako je već u redu jer je mraz ubio celu biljku pa je moglo.Mi smo ga skidali sredinom Septembra i samo je metlica bila zrela dok je ostatak biljke bio potpuno zelen.Kum je skidao svoj u isto vreme ali je kupio i zaperke pa je imao jako veliku vlagu i na kraju ga je bacio jer se upalio.
Normalno da se moze prskati sa motivelom, moze da se prska sa svime i svacime........Samo sta posle bidne?Prvi put sam sejao na 6 cm ali mi se nija sviđala potrošnja semena pa sam prosao mašinom još jednom na 15 cm.Mani se prporuka i u knjizi posebno ratarstvo piše da se sirak može prskati sa motivelom. Probaj pa da vidiš preporuku.
ili za soju hemija npr.moze Bentazon aktivna materija,najjednostavnije je neki preparat Monosan npr,tj novije Maton ,Lantemul D...Širokolisni korovi u sirku za zrno mogu da se prskaju hemijom za kukuruz bez problema i to je sve.Uskolisni ne smeju jer i sam spada u iste zbog toga se i prska na crno Dualom ali SAMO ako je seme tretirano protektantom.