" Simptomi nedostatka najvaznijih hranjivih el, u paradajzu"

StuparV

Novajlija
Učlanjen(a)
7 Jun 2011
Poruka
14
Lokacija
Istocno Sarajevo
Pa prskano je Quadris-om i sa Equation Pro...
 
Poslednja izmena:

siki2

Član
Učlanjen(a)
1 Jan 2011
Poruka
604
Lokacija
Virovitica
Sa Quadris-om prije mjesec a Equation-om prije pet dana....zato mi nije jasno?
Sve su to dobri preparati za preventivnu zaštitu ali za kurativnu nisu dovoljni pitaj u poljoapoteci dali imaju za zaštitu kad je bolest u podmakloj fazi.
Neznam dali ima kod vas pošto vi stalno spominjete preparate koji se nikako ili vrlo malo koriste kod nas evo ti jedne kombinacije.Revus250sc zajedno sa Ronman 400 sc, ovu sigurno imate Quadris zajedno sa Daconil-om ili neka slična kombinacija koja može da zaustavi bolest samo jedan preparat neće moći.
 

siki2

Član
Učlanjen(a)
1 Jan 2011
Poruka
604
Lokacija
Virovitica
Moram da ispravim Siki2 da nije u pitanju crna pega(alltenarija) vec obicna lisna pegavost preparati su isti kao i za klasicnu plamenjacu.
Topaloviću@ Evo da se malo ispravim u pravu si kad kažeš da je to pjegavost lista ali pravi naziv je: Crna ili koncentrična pjegavost lista paradajza (alternaria solani). Skraćeni naziv je pjegavost lista, preparati isti kao za plamenjaču i pjegavost lista paradajza i krumpira a pripravaka za plamenjaču ima bezbroj i svaki dan izlaze novi.
Optimalni uvjeti za nastanak pjegavosti su tem.20-25 i visoka vlaga.
 

topalovic

Moderator
Učlanjen(a)
26 Apr 2009
Poruka
2.676
Lokacija
Grabovac kod Obrenovca
siki2 nisi me razumeo lisna pegavost se po literaturi vodi kao posebna bolest razdvojena od crne pegavosti nenanosi neke znacajne stete pa je verovatno mesaju sa crnom a suzbijaju je isti preparati kao i za plamenjacu.Preparati za crnu pegavost suzbijaju plamenjacu ali preparati od plamenjace nemogu suzbiti crnu pegu....
 

StuparV

Novajlija
Učlanjen(a)
7 Jun 2011
Poruka
14
Lokacija
Istocno Sarajevo
A evo vidio sam sta kaze Siki2 a da cujem i tvoje misljenje Topalovicu, da li da koristim bilo koji prepatat koji suzbija crnu pjegavost i plamenjacu ili moram da kombinujem vise preparata ?
 

topalovic

Moderator
Učlanjen(a)
26 Apr 2009
Poruka
2.676
Lokacija
Grabovac kod Obrenovca
stuparV
Napisao sam ti gore da preparati za crnu pegu deluju i na plamenjacu ,ali preparati koji su za plamenjacu NEDELUJU na crnu pegu.Ako ti paradajiz nije jos poceo da zri onda najbolje se pokazao akrobat i ridomil,ali ako si poceo da beres onda qvadris i Equation Pro.Ridomil i akrobat imaju oko 14 dana karencu a oqvadris i Equation Pro oko 3-4 dana.Ali da znas da ni jedan od njih nema kuarativno dejstvo vec preventivno.
 

dfiskal

Član
Učlanjen(a)
5 Jul 2010
Poruka
451
Lokacija
Velika Plana ,krnjevacko vinogorije
stuparV
Napisao sam ti gore da preparati za crnu pegu deluju i na plamenjacu ,ali preparati koji su za plamenjacu NEDELUJU na crnu pegu.Ako ti paradajiz nije jos poceo da zri onda najbolje se pokazao akrobat i ridomil,ali ako si poceo da beres onda qvadris i Equation Pro.Ridomil i akrobat imaju oko 14 dana karencu a oqvadris i Equation Pro oko 3-4 dana.Ali da znas da ni jedan od njih nema kuarativno dejstvo vec preventivno.
Postovani ,

Posto je moj paradajz poceo da zri,i naravno,nema govora o upotrebi ridomila i akrobata,molim za misljenje o starom dobrom bakru ,ili ti Bordovdovskoj corbi ....

Misa D_fiskal
 

dfiskal

Član
Učlanjen(a)
5 Jul 2010
Poruka
451
Lokacija
Velika Plana ,krnjevacko vinogorije
Nepravizedjen preparat ,treba paziti da se poprska kasno uvece bez mesanja i mogustvu naci bakarhidroksid a ne bakarosilohlorid
Postovani,
Ja,ipak pravim Bordovsku corbu ,po starom dobro receptu....Probano na vinogradu i "radi"....Znaci,plavi kamen rastopljen u vodi + gaseni krec....(naravno u propisanoj srazmer i),tj. 3.kg plavog kamena na 100l vode i 1 kg gasenog kreca na istu kolicinu vode..(znaci 300g plavog kamena i 100g.kreca na 10l vode),naravno to sve procediti kroz zensku najlon carapu..itd

Misa D_diskal
 
Poslednja izmena:
M

maxi-rs

Guest
Koliko vidim tebi vrhovi trule ?!
Mislim ni da topalovic nije daleko sa plamenjacom mada definitivno podseca na kalcijum ....
...ti najbolje znas kako to izgleda ....
VUXAL - Calcium / 620 dinara/1L
1ml Calcium /1L Vode
1L Calcium /0,25ha .... 4L Calcium /1ha

FIZIOLOŠKI POREMECAJI PARADAJZA
Trulež vrha ploda
I u području, gde je zemljište bogato kalcijumom, trulež vrha plodova, (blossom end rot) srazmerno je česta pojava što se, na prvi pogled, čini nelogičnim. Zapravo, nedostatak kalcijuma se javlja samo u plodu, zbog nemogućnosti dotoka kalcijuma do ploda, pa celije na vrhu ploda, pocnu da odumiru. Tu pojavu, najčešće, izaziva stes zbog nedostataka vode. U nekim slulajevima, biljka lak, povlači vodu iz ploda. Ako su biljke, odnosno plod, krajnje osetljivi, stres od samo 30 minuta, kada se vidi samo lako venuće, može izazvati odumiranje ćelija na vrhu ploda. Plodovi su najosetljiviji kada dostignu 40-70% pune veličine. Na odumrlo tkivo ploda, često se nasele saprofitski mikoorganizmi, koji nastave razaranje ploda.
Sl. 1 Simptomi truleži vrha ploda.
MOGUĆI UZROCI TRULEŽI VRHA PLODA
Niska koncentracija kalcijuma u plodu
Slaba aktivnost korena
Visoka transpiracija uz nedostatak vode
Visoka vlažnost vazhuha koja sprečava transpiraciju, pa i snabdevanje i mobilizaciju kalcijuma u plodu
Visoka koncentracija soli, u zemljištu ili supstratu
Nema jedinstvene mere za suzbijanje vršne truleži ploda. To su, prvenstveno, preventivne mere.
PREPORUČUJE SE SLEDEĆE:
Dobra snabevanost zemljišta kalcijumom;
Pravovremena primena kreča da se postigne pH 6,5-6,8
Uzgoj manje osetljivih kultivara
Ujednačeno snabdevanje korena vodom
Održavanje dobre strukture zemljišta, koja omogućava opsežan rast korena i snabdevanje vodom, kiseonikom i hranivima
Kontrolu bujnosti biljke, uz pažljivu primenu azota.
Bujne biljke su osetljive na stres suše. Bujan rast vegetativnih delova biljke, smanjuje dotok kalcijuma u plodove.
Nagli početni rast nadzemnog dela, smanjuje rast korena, a posledica je manja apsorpcija vode i hraniva u kasnijem peridou.
Na kiselim zemljištima, izbegavati đubrenje amonijačnim sulfatom.
Vršna trulež ploda je, po svemu, istovremeno i nedostatak hraniva i fiziološki poremećaj.
Neujednačena obojenost ploda
Zeleni prsten oko kaliksa ploda, odnosno žuti prsten tvđeg tkiva, kada je plod zreo (engl. Green back, nem. Grünkragen), češće se javlja kod kultivara sa više hlorofila u perikarpu ploda. Javlja se u uslovima visokih temperatura i nedovoljne snabdevenosti ploda kalijumom, ili kod neodgovarajuće razmere azota i kalijuma. Plodovi dobro pokriveni lišćem, bolje izbegavaju ovu pojavu.
Sunčana palež slična je pojava, na plodovima koji su izloženi suncu, pa je temperatura u plodu, na tom delu, viša od 30 0C, što sprečava stvaranje crvenog pigmenta.
Sl.2 Simptomi ožegotina od sunca na plodu.
Tabela. Količina hraniva u listu paradajza.
RAZDOBLJE RASTA I RAZVITKA PARADAJZA
Setva – nicanje, broj dana - 5-10 (2)*
Nicanje – prvi pravi list (pikiranje), broj dana - 10-15
Nicanje – 5. do 7. list. (rasađivanje), broj dana - 40-70
Rasađivanje – početak cvetanja 1. grozda, broj dana - 8-12
Cvetanje 1. grozda – cvetanje 2. grozda, broj dana - 6-10
Oplođeni cvet – zreli plod, broj dana - 40-60
Sl.3 Simptomi neujednačenosti ploda paradajza.
Unutrašnje smeđenje ploda, nujednačena zrelost (internal browning, graywall, blotchy ripening). Zeleni plodovi, i plodovi takozvane zelene zrelosti, u zaštićenim prostorima mogu imati sivosmeđe pruge u vršnom delu ploda. Kada plod sazri, ti delovi ne dobijaju crvenu boju. Pojava je u vezi sa slabim intenzitetom svetlosti, niskim temperaturama, visokom vlagom zemljišta, obiljem azota i nedovoljno kalijuma i TMV virusom. Slične simptome, na plodu paradajza, izaziva hranjenje srebrnolisne bele mušice Bremisa argenifolia. Na površini ploda se pojave bele, zelene ili ružičaste, pruge ili pege, a na unutrašnjem delu perikarpa, bele ili žute pege. Posle crvene zrelosti plodova, spoljni znaci mogu nestati, ali unutrašnji ne. Uzrok ove pojave još nije objašnjen.
Sl.4 i 5 Simptomi “mačijeg lica” (cat face) na plodu.
Kalus na vrhu ploda (cat face) česta je pojava kod krupnoplodnih kultivara. Javlja se ako je mlada biljka, u fazi prvog lista, izložena temperaturi manjoj od 10 0C, tokom nekoliko noći. U tom slučaju se može javiti kalus na plodovima prvog, drugog i trećeg grozda. Pojavu pospešuje đubrenje azotom.
Pucanje ploda je posledica neravnomernog snabdevanja vodom, a može biti radijalno i koncentrično, zelenih i zrelih plodova. Ako je do pucanja došlo dok su plodovi još zeleni, oštećenja mogu kalusirati. Kultivari selekcionisani u suvim područjima, u vlažnim uslovima su više izloženi pucanju. Uz dobar razvoj korena, srednje bujnu biljku i dobro sačuvano lišće, može se očekivati manje pucanje plodova, ako nije moguće osigurati ravnomerno navodnjavanje. Pucanje kutikule izaziva sitne crtice na plodu paradajza, oko peteljke, ali često i do sredine ploda. Pojava povezana sa neravnomernim snabdevanjem vodom i većim prirtiskom asimilata u plod.
 

ivanovic

Član
Učlanjen(a)
20 Mar 2011
Poruka
46
Lokacija
sokobanja
ma davo sam mu kacijum Yara. prskam na deset dana ali promasio sam za 3-4 dana dali je moguce da da biljka povuce kalcijum za tako mali period.inace prskao sam ga pre 15 dana sa Akrobatom protiv plemenjace i crne pege.
 
M

maxi-rs

Guest
Valjda znas da ukoliko je pH visok ili nizak dolazi to tkz zakljucavanja elemenata, tako da mozes da im das sta hoces ali biljka jednostavno ne moze da primi pojedine elemente.
U zavisnosti od pH tako se i element zakljucava odnosno postaje nedostupan biljci.

Evo ovde imas i tabelu
kao sto vidis za vecinu biljaka je 6,3 pH optimalno, a kod tebe verujem da je ispod 6pH
ako sam u pravu onda ces veoma brzo imati problem i sa fosforom

svi komposti, sumski kompost its its its su kiseli i treba paziti u kojoj se razmeri stavlja u plastenik
nekada je zemljiste samo po sebi alkalno tako da kiselost stajnjaka ili komposta dovede pH na neku normalu
ako se pogodi kiselo zemljiste a stavi se mnogo stajnjaka ili drugog komposta ... nastaje problem

pH merac za zemlju
3500 dinara
meri pH, temperaturu i intezitet svetlosti

 
Poslednja izmena:

siki2

Član
Učlanjen(a)
1 Jan 2011
Poruka
604
Lokacija
Virovitica
Miša kalcijum je slabo pokretljiv i treba mu kalij da bi mu omogućio pokretljivost a ujedno su to jedina dva đubriva koja se mogu mješati. Samo kalcij bez kalija slaba korist.
 
Vrh