Siliranje talijankog ljulja

  • Začetnik teme Gost 7475
  • Datum pokretanja
G

Gost 7475

Guest
Danas se kod brata okupila ekipa da riješimo talijansku ljulj kako se ne može prosušiti za baliranje odlučio ga je silirati. Plan je bio riješti svih 25 jutara ali nam se izjalovio jer ma koliko izgledao ljulj malen ipak ga je bilo previše tako da je zasilirano nekih 12 jutara a ostalo će ipak morati u bale zbog pmanjkajnja prostora za silos. Naime mislili su da ga neće biti više od dvadesetak prikolica a na kraju je navoženo 18 i još ga je barem toliko ostalo.

sl08_zps72c241ac.jpg


sl07_zps9fa7ab1e.jpg


sl06_zps1ba80f04.jpg


sl05_zps2e7b71f4.jpg


sl04_zps2dde5916.jpg


sl03_zps3284a878.jpg


sl02_zps497bf83b.jpg


sl01_zps314d5e7d.jpg


sl09_zpsbc79650b.jpg



Postaviću i video samo kad ga sredim.
 
ma najbolje je silirati tj.najkvalitetnije i najjeftinije,ja cu sledece godine sve da siliram i detelinu i sudan i naravno kukuruz:ppozdrav:
 
Tako je i ovdje bilo planirano ali jednostavno više nema prostora za silos, možda da nije bilo toliko kiše u zadnje vrijeme bi je se negdje uturio ali ovako nema mjesta. Takav zadnji otkos koji se nemože prosušiti je najbolje zasilirati jer osim što je jeftinije tu se može drenirati tj. isijediti višak vode a ovako bale se sve spljošte i unutra je kao da je neko napravio pire od ljulja :osmeh:.
 
Pokošen je u četvrtak ali s obzirom da je vrijeme stalno oblačno i maglovito nije baš puno izgubio na vlazi. To je prošlogodišnji koji je niknuo nakon što počele ove jesenske kiše ( u ljetu je sav izgorio) i većina će ga biti zaoorana a s obzirom koliko če ga biti bilo bi ga šteta
@Zmaj biće samo da ga dignem na youtube
 
Imam nešto slika ali samo od rada na silosu nije mi se dalo ići na polje, snimao sam samo kako radi razgrtač i to na početku dok se nećak nije još uhodao u rad s njime, a tu je koristio EHR kad smo kasnije prebacili na ručne komande nisam se sjetio snimati (tada mu je bilo puno lakše i brže podešavati mu visinu pa je sam rad razgrtača bio bolji). Napravljena su dva silosa jedan 12,5x3.6x1,2 m (ovaj natkriven) i drugi 25x7,5x1,2 m sveukupno negdje između 200 i 250 m3. Još je nećak u subotu napravio 150 bala ali sam ja tada prskao svoj kukuruz pa nisam stigao otići do njih da napravim par slika, sveukupno je bilo cca 35 jutara ( 20 smo silirali i 15 je balirano)



















 
Kvalitetniji je od prirodnih livada, daje veliku količinu mase, u normalnim godinama bude četiri otkosa (ponekad i pet) , od djeline je slabije kvalitete ali ima i manje zahtjeve te daje više prinose. Kod mene se djetelina (i lucerka) rijetko siju jer joj ne odgovara tlo.
 
Znaci li to da ta 35 jutara ljulja da vise mase nego ista povrsina kukuruzne silaze? Inace sve pohvale sto se tice mehanizacije, dali je gospodarstvo davalo potjecaj ili je sve za kes?
 
pa nije dalo više mase jer ako računaš 200 m3 to bi bilo otprilike 120 tona i još cca 100 tona u balama znači nešto više od 6 tona po jutru (vjerojatno je bilo nešto više tj. blizu 7 t). Ali kako daje više otkosa i nek bude dobra godina da blizu količine koliko i kukuruz. S time da se za normalnih godina od prva dva i zadnjeg tj. četvrtog ili petog ovisno o godini radi sjenaža a treći i eventualni četvrti suše kao sijeno. Bratova mehanizacija je kupovana rabljena i za nju nije bilo subvencija več je kupovano za keš (obadva fendta, i dvije prikolice , ova koju vuče case i fendt, te silokombajn) dok su case i mf od kolega kupljeni novi uz džavnu subvenciju.
 
Poslednja izmena od urednika:
Nazad
Vrh