Siliranje talijankog ljulja

mbranko

Zaslužan član
Učlanjen(a)
11 Apr 2011
Poruka
1.570
Lokacija
Wainwright, Alberta
Današnje siliranje drugog otkosa cca 15 jutara, krenuli smo oko deset sati u tri je bilo sve gotovo jedino smo još kasnije prekrili

- - - - - - - - - -

video od siliranja kod kolege


- - - - - - - - - -

I današnji video

 

mbranko

Zaslužan član
Učlanjen(a)
11 Apr 2011
Poruka
1.570
Lokacija
Wainwright, Alberta
Ide ti od 20 do 30 kg po ha u sjemenarama je dosta skupo sjeme i kreće se od 4 eura na više ali ga možeš jedan dio ostaviti (drugi ili treći otkos) pa ga iskombajnirati i imati vlastito sjeme za dalje, jedino je problem što moraš imati prostor za sušenje, jer ako ga prvo pokosiš i osušiš onda su veliki gubici a ovako se pričeka kad stabljika poprimi smeđu boju i direktno kombajnira. Najbolje ga je sijati ujesen ili kasno ljeto (august, septembar) jer tada već na proljeće imaš puni otkos i to ponekad početkom aprila (prošle godine) a u normalnim godinama je to krajem aprila ili početkom maja a inače se može sijati tokom cijele godine ako ima dovoljno vlage. Godišnje bude od 4 do 6 otkosa ovisno o padalinama. Ovdje imaš slika od kombajniranja http://www.farmphoto.com/thread.aspx?mid=599591#599591 , samo što ga zmaj dosta teško kombajnira dok sa df-om ili claasom ide dosta lakše, kasnije kad se sjeme prosuši (treba ga barem jednom dnevno promiješati) samo se prosije kroz sito da se uklone ostaci stabljike jer bi se brtvilo prilikom sijanja i to je sva mudrolija. Takvo domaće sjeme se kod nas prodaje od 1,5 do 2 eura kg.
 

mbranko

Zaslužan član
Učlanjen(a)
11 Apr 2011
Poruka
1.570
Lokacija
Wainwright, Alberta
on ima manje prinose i više je za ispašu , dosta je zahtjevan tj. smetaju mu i niske i visoke temperature, suša i plavljenje (smetaju i talijanskome ali ne u tolikoj mjeri) jedino što je dugotrajniji od talijanskog tj. može se koristiti više godina dok talijanski već druge godine daje manji prinos.
 

mbranko

Zaslužan član
Učlanjen(a)
11 Apr 2011
Poruka
1.570
Lokacija
Wainwright, Alberta
Predsjetveno idemo sa 200 kg po jutru 10-20-30 ili 7-20-30 i onda nakon svakog otkosa (ako najavljuju kišu jer ako je suho nema vajde) sa 50 do 75 kg KAN-a po jutru. Bitan ti je i način košnje jer ga nesmiješ pokositi do tla već na cca 6 do 8 cm tada on ima dosta vlastite energije za brzu regeneraciju. Ispočetka(prije cca 12 godina) smo ga kosili do tla i onda po nagovoru agronoma iz savjetodavne na tih par cm, prvo smo probali na jednoj parceli napraviti pola/pola tj. pola je bilo pokošeno do tla a pola višlje i razlika u visini prilikom slijedećeg otkosa je bila cca 15 cm u korist ovog koji je pokošen višlje. S time da morate računati ako je sve napravljeno na vrijeme tj. ujesen da prva dva otkosa nećete moći sušiti jer rano dođu, treći i četvrti je moguće sušiti a ako je dobra godina slijedeće otkose opet treba ili silirati ili balirati. Prošla godina je kod nas bila sa puno padalina i tada je dao 6 otkosa. Brat ga sije u cca 30 jutara ali ne ostavi sav za dalju proizvodnju već uzme prva dva otkosa i nakon toga zasije kukuruz za silažu na taj naćin su mu parcele iskorištene tokom cijele godine, to radi obično na drugogodišnjem.
 

arandjelovic

Član
Učlanjen(a)
9 Apr 2012
Poruka
195
Lokacija
petrovac na mlavi
@mbranko, hvala na korisnim informacijama. Ja cu sada sejati crvenu detelinu u kombinaciji sa talijanom, kazu da ne sme ici vise od 5 kg po hektaru u kombinaciji sa crvenom detelinom. Sta mislis da li je bolje 8:15:15 ili 15:15:15 te dve formulacije imam u ponudi.
 

mbranko

Zaslužan član
Učlanjen(a)
11 Apr 2011
Poruka
1.570
Lokacija
Wainwright, Alberta
Pošto ideš sada u sjetvu bolja je druga kombinacija, dok za sjetvu ujesen je bacanje dušika (azota) bacanje novaca jer ga biljka netreba i nemože iskoristiti kroz zimski period pa je ako je potrebno bolje ići u proljeće s prihranom nego bacati novac po zemlji.
 
Vrh