Siliranje stočnog sirka

• Začetnik teme Gost 7475
  • Datum pokretanja
Pitam iz razloga jer malo me buni razlika u ceni.Promoter kws mi je rekao da je doza za ha 250000 biljaka i da to kosta oko 15000 16000,nije mi rekao kolika je tezina pakovanja.
Na sajtu NS video sam da siloking kosta 450 din/kg a pakovanje je 5 kg,nije naveden broj biljaka u vrecici.

Pitam iz razloga jer malo me buni razlika u ceni.Promoter kws mi je rekao da je doza za ha 250000 biljaka i da to kosta oko 15000 16000,nije mi rekao kolika je tezina pakovanja.
Na sajtu NS video sam da siloking kosta 450 din/kg a pakovanje je 5 kg,nije naveden broj biljaka u vrecici.
Svojevremeno sam imao zelju da posejem sirak za silazu i naisao na isti problem kao i ti naime raspitujuci se sta posejati dosao sam do inf da je KWS bio 3-4 puta skuplji od NS e sad da li je toliko i bolji neverujem.

Merilo posejanog stocnog sirka nije broj biljaka nedo se izrazava kg/ha. Tako ako se radi za silazu seje sa na 70cm puta 5cm i treba oko 7 kg po ha, a ako se radi za seno i senazu seje se zitnom svaka lula uz utrosak semena oko 50kg po ha. NS sirkovi i sudanske trave su sasvim OK i cenovno i kolicinom mase silaze ili sena.

Posto me zanima za silazu sirak dali je ko imao iskustvo sa ns ovim , dzin titan, tj dali poleze pri setvi na 70 ?

evo da vam se javim malo sa utiscima o sirku posijao sam pola jutra ns titan i jedan hektar kws zerebusa i razlika je više nego očigledna po meni je titan za hranjenje u zeleno tanak lagano poleže i izgleda kao divlji sijerak dok je kod kws sasvim druga priča jako liči na kukuruz debela stabljika čvrsta i sočna listovi puno krupniji i mislim da je on neuporedivo bolji za siliranje. i jedan i drugi su stigli kukuruz iako je kws sijan 25 dana kasnije.slike za par dana kad dobijem telefon sa servisa

trebao sam malo prelistati unazad .

Razlika u ceni je drasticna.Promoter KWS-a kaze da za hektar kosta 15-16000,ne pominjuci koliko kg treba vec samo broj biljaka...sad smo dobili info da je to 7kg/ha...a na NS sajtu stoji da je pakovanje od 5 kg i da je kg 450 din siloking-a...dok je Titan 120din/kg. Matematika i digitron kazu razlika je ohohoooo.
Gledajuci na slikama siloking i zerberus su slicni oblikom stabljike i listova,slicni su kukuruzu .Titan je kao divlji sirak,tj na NS sajtu pise da je to hibrid sirka i sudanske trave.

Nije covek pametan . Razlika je duplo a ako da barem 5-10 tona vise ta razlika u ceni semena ne znaci nista . Kaze prom. da je proteinski slabiji od kukuruza al ako daje puno vise mase od njega opet je bolje sirak . Imam jos mesec dana za odluku pa cu videt .

- - - - - - - - - -

Sad gledam silokong je hibrid a sava i titan su sorte . Mozda je ovaj siloking ok . Do sada sam ove tri stvari gledao kao iste .

U pravu si razlika u ceni raspameti jer nije zanemarljiva.15000/7kg.........450x7kg.....visa matematika :) Ukoliko sirak bolje podnosi ekstremnu susu od kukuruza i ima kakav takav prinos na susi bolja je opcija za hranu.

Hocu nesto sto se obnavlja pa da mogu deo da nosim kuci svaki par dana a kada je vreme da se izsilira ostalo a to kukuruz ne moze . Sta uzfali to mogu da dodam u silo sa druge parcele u kukuruzu .

Ove **greška ovdje nece da nabavljaju sjeme jer je mala potraznja, slaba zarada itd.. Nego na most i u Badovince, ja tamo uzimam.

Drugari zabrljo sam sa sirkom. Nakon sjetve udarile kise zemlja je i sad kao beton. Dosta je nejednak. Na mjesta ga ima gdje je svega 30ak cm a na mjestima je preko metar visine. Ambrozija je pocela da gura. E sad moje pitanje je da li bih ga smio sad pokositi i umotati u sjenazu?

Koliko moze da stoji u prikolici isiliran sirak, planiram ga ove god posejati pa silirati za dnevne potrebe? Svidja mi se kod njega sto bude zelen do prvih mrazeva( barem tako kazu) pa je to vreme dosta duze nego kod kukuruza.

Ne valja da stoji uopste,cim se isece odmah da se daje. Vec posle 4-5 sati stajanja pocinje da se greje.

Ja sam silirao za dnevne potrebe, kukuruz doduše, 24 sata bez problema, 48 već se greje zapravo, mada sam ja uvek širio po betonu ili u prikolici na tanko kad treba da stoji dva dana...

Ja sam silirao za dnevne potrebe, kukuruz doduše, 24 sata bez problema, 48 već se greje zapravo, mada sam ja uvek širio po betonu ili u prikolici na tanko kad treba da stoji dva dana...
Tako i nekako ali to je veliki posao. Mislim da se rasiri i razbaca ali ako se na primer napuni prikolica i da se pola ujutru a druga polovina ostane onako netaknuta do uvece se ugreje i promeni boju 100%.

Nazad
Vrh