Setvospremači

Naravno da nije bilo problema sa 549 kada ima jacu hidrauliku od 558. 558 je identicna hidraulika malom fergusonu:bravo:

549 i 560 imaju istu hidrauliku.....

Ovaj od 2,2 sto imam, nosi ferguson, al kad bi pustio u zemlju nebi ga pomaknuo, dok takav rau 2,2 sam sa fergusonom vukao u drugoj brzoj.....prelagan je

Sto kaze Matic za 577 rau 3.30 puna kapa.U srednjoj poljoprivrednoj u Zr bilo je 2 setvospremaca rau jedan je imao klinove okrenute prema napred a drugi prema nazad ,kad bi taj sto su klinovi u kob spustili do kraja sedmica bi stala

Viidim unazad par postova prica se o rotorima, radim svoj spremač bio je 2,2m ram od vinkla 50x50, to sam izbacio napravio ram od cjevi 80x80x5, sve novo kao na novijim spremacima, rotore sam kupio one sa zvjezda srcetima, pravim vanjsku ramu od 3m, mislio sam prekopirat zvjezdim knogskilde ili ciji vec sistem, ali citam da to i nije nesto sta mi preporucujete, spremac je sa klasicnim velikim s Oprugama? !

Gledaj da se valjci čvrsto vežu za ram sjetvospremača i preko navojnog vretena da ih možeš podizati i spuštati i tako regulirati dubinu rada sjetvospremača. Kad se spremač vozi na valjcima, nema da ikud "pliva" po njivi kao što to kongskilde radi nego se meni bolje pokazalo kad cjeli ram sjetvospremača legne na valjke i pritisne ih, naštimaš dubinu rada i to je fantazija od posla po meni.

Sad zamisli da sjetvospremač koji je Ivanz postavio slike pustiš na valjke da oni nose teret kompletnog rama i još kad se opruge krenu zabadati u zemlju. Oni federi ako su slabiji bit će stalno zbijeni i od njih nema koristi a ako su dovoljno jaki da nose sjetvospremač "u vagi" to znači da će i ram sjetvospremača na tim oprugama plivati gore-dolje i tako dobivaš neravnomjernu dubinu obrade.

Ni malo mi nije jasan taj sjetvospremač i kako su oni zamislili da to radi jer sam vidio kako se Takav sjetvospremač ponaša bez točkova kad se ram nosi na valjcima svom težinom, isti klinac kao i IMT s kongskilde sistemom.

Ja sam radio sa IMT 2.2 dupli rotori daska bez tockova.Spremac oslonjen na rotore.Po meni to jako lepo radi.

Poslato sa WAS-LX1 uz pomoć Tapatoka

Viidim unazad par postova prica se o rotorima, radim svoj spremač bio je 2,2m ram od vinkla 50x50, to sam izbacio napravio ram od cjevi 80x80x5, sve novo kao na novijim spremacima, rotore sam kupio one sa zvjezda srcetima, pravim vanjsku ramu od 3m, mislio sam prekopirat zvjezdim knogskilde ili ciji vec sistem, ali citam da to i nije nesto sta mi preporucujete, spremac je sa klasicnim velikim s Oprugama? !

Ako već praviš sam, iskopiraj Consum-a. Težak, jak, nema točkove, lako se reguliše dubina... :ppozdrav:

Ja sam radio sa IMT 2.2 dupli rotori daska bez tockova.Spremac oslonjen na rotore.Po meni to jako lepo radi.

Ja sam takav imao, a posto imamo i Rau 2.2m mislim da je Rau jedno 2x bolje uradio njivu. Mozda da sam imao IMT sa flahovima rotorima bi bilo bolje.

Dopada mi se sto je Bobo napisao za dubinu rada. To mora da ima mehanizam da brzo mozes podesiti, ne da silazis pa stelujes. Upravo Rau to imaju, ja u hodu podesavam na svakoj njivi drugacije. ovratine uradim dublje da masina lepo moze usejati, dok sa ovim mehizmom IMT/kongskilde to je mucenje non stop njakati.

Inace i ja cu ako mi ustreba veci spremac praviti sam, jer ovo ponudjeno mi se ne dopada.

Za uvratine je bitan tezak spremac i nikakva dubina.
Nisam na ekonomijama video da podesavaju bilo sta u radu, a njive sa sve uvratinama uradjene kao pista.

Nemozes porediti njihove setvospremace za 200ks traktor i setvospremac za mala gazdinstva i 558 sto moze da radi sa njim.

Kazem ram mi je cjev 80x80x5, flahovi sto nose moticice 50x10, poprecno je vinkli 50x50x5, nisam jos nabavio materijal za piramidu ne znam koju debljinu da uzmem sirina ce biti 80 biti ce od flaha samo koliko debelog, cjev nosaca valjaka 60x40x5..

Vi koji imate rau mamut.Da li on moze spremiti valjano za prolećnu setvu u dva prohoda,jedan u februaru drugi u aprilu pred setvu?Jel postize kakvu dubinu?

Itekako moze i ne da spremi nego napravi leju za luk iz semena.kod nas ih je zadruga najvise koristila za pripremu u setvi repe i dan danas imaju jedan od 9,5m vuceni bas za tu rabotu i pored RD-a i kojekakvih germinatora,terminatora i setvospremaca.

- - - - - - - - - -

Sa ovime sam ja spremao i prvi i drugi prohod 15god. prvo ga je vukla Imt Brena,a posle je i ruja radio sa njime ali nije moglo da ide bas do panja kao sa Brenom ali u svakom slucaju je radio fenomenalno,a sada je kod novog vlasnika nadam se da ce ga sluziti kao i mene.

Nemozes porediti njihove setvospremace za 200ks traktor i setvospremac za mala gazdinstva i 558 sto moze da radi sa njim.

Ovaj od 180cm sto imam, 533 ga vukao sa tegom od 20kg naprijed, jer ga podize, daska ako uhvati malo vise, ferac proklizava, ima tezinu, prava stvar, vukao u prvoj brzini

Imt-rau sa jednim valjkom 220cm, bez daske, igracka, vukao drugom i jos mu je lakse bilo nego sa onim u prvoj.....

Te zvijezdine kako sam probao, nebi uzeo nista drugo, sad za 560 imam 220cm sa 25 opruga, daskom i dva reda valjaka, bas me sada zanima kako ce ga vuci, jos ima valjke sa žicama, a ovaj od 180cm ima flahove, sada neznam koji rade bolji posao, ako nebudem zadovoljan zicama, stavljam nazubljene flahove.....

Ovaj od 180cm sto imam, 533 ga vukao sa tegom od 20kg naprijed, jer ga podize, daska ako uhvati malo vise, ferac proklizava, ima tezinu, prava stvar, vukao u prvoj brzini

Imt-rau sa jednim valjkom 220cm, bez daske, igracka, vukao drugom i jos mu je lakse bilo nego sa onim u prvoj.....

Te zvijezdine kako sam probao, nebi uzeo nista drugo, sad za 560 imam 220cm sa 25 opruga, daskom i dva reda valjaka, bas me sada zanima kako ce ga vuci, jos ima valjke sa žicama, a ovaj od 180cm ima flahove, sada neznam koji rade bolji posao, ako nebudem zadovoljan zicama, stavljam nazubljene flahove.....
Igrace se sa njim,moj vuce 2.5m sa duplim valjcima bez problema..
59ac355a1eb99a25f978f5a3dc96c792.jpg

Послато са SM-J510FN уз помоћ Тапатока

Nazad
Vrh