Prošle nedelje sam najzad probao da napravim semenske lopte ala Fukuoka. Kad pogledate snimke sa neta izgleda lako ali meni nije išlo baš tako. Trajalo je celo pre podne za dve kante lopti sa promenjljivim uspehom. Ili nije valjala ova moja sprava ili je seme trebalo da bude bolje selektovano (puno grančica) ili je možda glina trebala da bude u prahu. Kako bilo dve kante (oko 30-40) litara lopti je bačeno na ovu njivu u šumi koja je u parlogu nekolicinu godina. U semenu ima oko tridesetak vrsta što herbi, cveća, žitarica, povrća itd. Sve seme koje mi je dopalo do šaka koje je starije od prošle godine ili ga ima viška. Od drveća je samo Gleditcia triacantus koja je po severnoj strani parcele i pomalo unutra. Žao mi je što nisam imao semena jabuke i kruške jer je u planu da to bude "food forest", ali to ide svakako sledeće godine ako eksperimet uspe. Nisam stigao da izmerim ali pretpostavljam da je kisela zemlja, jako podvodna, teška glina. Ima kanal po sredini sa vodom već na 30 cm, što možda i nije loše za zalivanje rasada koje planiram za jesen, a jednu količinu sadnica i za desetak dana (orasi, dunje, trešnje itd). Lopte bačene 21.4.2012 količina je na moje iznenadjenje bila sasvim dovoljna, pretpostavljam da je bilo bar po nekoliko komada po m2.
Ovo je ta njiva sa kanalom po sredini:
Seme:
Sprava koja se nije baš pokazala, u svakom slučaju treba veće bure.
---------- Poruka napisana u 10:53 ---------- Prethodna poruka je at 10:49 ----------
Glina:
Malo komposta nije loše baciti na kraju da se lopte ne lepe jedna za drugu.
Lopte su nejednake i manje ili više uspešne
Ovo je ta njiva sa kanalom po sredini:

Seme:

Sprava koja se nije baš pokazala, u svakom slučaju treba veće bure.

---------- Poruka napisana u 10:53 ---------- Prethodna poruka je at 10:49 ----------
Glina:

Malo komposta nije loše baciti na kraju da se lopte ne lepe jedna za drugu.

Lopte su nejednake i manje ili više uspešne