Semenske lopte Fukuoka

dzionik

Član
Učlanjen(a)
2 Sep 2009
Poruka
1.963
Lokacija
Beograd
Prošle nedelje sam najzad probao da napravim semenske lopte ala Fukuoka. Kad pogledate snimke sa neta izgleda lako ali meni nije išlo baš tako. Trajalo je celo pre podne za dve kante lopti sa promenjljivim uspehom. Ili nije valjala ova moja sprava ili je seme trebalo da bude bolje selektovano (puno grančica) ili je možda glina trebala da bude u prahu. Kako bilo dve kante (oko 30-40) litara lopti je bačeno na ovu njivu u šumi koja je u parlogu nekolicinu godina. U semenu ima oko tridesetak vrsta što herbi, cveća, žitarica, povrća itd. Sve seme koje mi je dopalo do šaka koje je starije od prošle godine ili ga ima viška. Od drveća je samo Gleditcia triacantus koja je po severnoj strani parcele i pomalo unutra. Žao mi je što nisam imao semena jabuke i kruške jer je u planu da to bude "food forest", ali to ide svakako sledeće godine ako eksperimet uspe. Nisam stigao da izmerim ali pretpostavljam da je kisela zemlja, jako podvodna, teška glina. Ima kanal po sredini sa vodom već na 30 cm, što možda i nije loše za zalivanje rasada koje planiram za jesen, a jednu količinu sadnica i za desetak dana (orasi, dunje, trešnje itd). Lopte bačene 21.4.2012 količina je na moje iznenadjenje bila sasvim dovoljna, pretpostavljam da je bilo bar po nekoliko komada po m2.
Ovo je ta njiva sa kanalom po sredini:

Seme:


Sprava koja se nije baš pokazala, u svakom slučaju treba veće bure.


---------- Poruka napisana u 10:53 ---------- Prethodna poruka je at 10:49 ----------

Glina:


Malo komposta nije loše baciti na kraju da se lopte ne lepe jedna za drugu.Lopte su nejednake i manje ili više uspešne

 

dzionik

Član
Učlanjen(a)
2 Sep 2009
Poruka
1.963
Lokacija
Beograd
Hvala, videćemo šta će od svega ispasti. Ova kiša je bila taman na vreme, pod uslovom da je i tamo pala kao ovde :)
 

Zed McJack

Novajlija
Učlanjen(a)
19 Sep 2010
Poruka
6
Lokacija
XYZ
Ja planirao žito tako da sejem prošle godine ali nikako da nađem vremena, ni za glinu nisam siguran da li će ova žuta zemlja odraditi posao ili mi treba neka specijalna.
Super su ti slike, gledaj pa uslikaj i kad krene da niče, da vidimo kako su lopte preživele kišu, miševe, ptice...
 

dzionik

Član
Učlanjen(a)
2 Sep 2009
Poruka
1.963
Lokacija
Beograd
Svakako ide apdejt narednih dana i godina :)

Nekoliko stvari koje nisu bile dobre, da ne bi i vi ponovili greške:

Bure, ovo moje je kanta od tridesetak litara, može i to ali bi bure od najmanje sto litara bilo bolje, ili dvesto ako je veća količina u pitanju. Stvar je u tome da kugle padnu sa malo veće visine da bi se glina zalepila i počela da formira kugle. Osim toga maksimalna količina u odnosu na zapreminu je otprilike kao na slici gore.

Motor, ovaj moj mali ima samo 50 vati što nije dovoljno čak ni za ovako malo burence. Obodna brzina bureta bi trebala da bude kao na mešalici za beton ili malo brže.

Glina, mislim da nije bitno koje je vrste ili boje više je stvar granulacije. Da bi počele da se formiraju kugle pre nego što počne da se lepi za zidove treba bar za početak što sitnija prašinasta glina. Ova je bila prosejana kroz 2 mm sito ali je trebalo i malo je izdrobiti.

Seme, trebalo bi da bude čisto, naravno i oblik ima ulogu kada se formiraju kugle. Grančice jako smetaju.

Vreme, kada ovako eksperimetišete možda i nije važno. Za ovu prvu turu mi je trebalo celo pre podne, kad sam završio oko dvanest sati video sam da se kafa prilično ohladila od šest ujutru. :)
Malo šetnje po šumi i razbacivanje lopti je uživanje a ne posao.

Zvonko šta se dešava sa tvojim eksperimentom ??
 

telnett

Član
Učlanjen(a)
11 Jun 2009
Poruka
1.795
Lokacija
Conoplja
Dali si pokusao da usitnis glinu onako oklagijom . Kojim skoro sve sto radim je neki exp ?:cool:
 

dzionik

Član
Učlanjen(a)
2 Sep 2009
Poruka
1.963
Lokacija
Beograd
Oklagija ! :) ma nisam, zainatio sam se da završim pošto mi se gospodja unervozila da idemo kući. Moglo je to bilo čime ta glina je iskopana još pre par godina za furunu koju nikako da završim, izmrzla i osušena pa ide lako. Eksperiment sa usejavanjem, čini mi se ječam i lucerka Fukuoka stil.
 

telnett

Član
Učlanjen(a)
11 Jun 2009
Poruka
1.795
Lokacija
Conoplja
Neuspesno kako je bila susa nista nije niklo u zitu napuprot 2010 kada je i dalo plod .
 

branko

Super Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16 Mar 2008
Poruka
8.365
Lokacija
Stara Pazova
Evo prošlo je već pet godina od zadnjeg posta u ovoj temi a ne vidim nikakvih rezultata... Ili ne pratim dovoljno ovaj odeljak o organskoj poljoprivredi.

Kakvi su rezultati sa tim lopticama, ala Fukuoka?
 

dzionik

Član
Učlanjen(a)
2 Sep 2009
Poruka
1.963
Lokacija
Beograd
Napadala prašina na temu:) i nekako sam zaboravio na nju jer je bila loša-sušna godina pa čak i sadnice oraha, šljiva, gledicije itd nisu uspele sve se posušilo. Kasnije nisam više ni pravio loptice iako svake godine odvajam seme za to. Jednostavno ne stižem.... ta nam je njiva-šuma malo dalje, 4 km makadamom pa jedva stignem jednom godišnje da obidjem. U medjuvremenu sam proširio baštu i voćnjak pa mi je to dovoljno posla.
Dobro je Brankoda si me podsetio na ovo, možda ove godine nadjem vremena da napravim loptice pa na proleće bacim, ovaj put na vreme:) šteta je da ta zemlja ničemu ne služi...
 
Vrh