Sejalice za pšenicu.Opšta tema.

Prvi put sejem jecam sa IMT na koliko podesavate sejacicu da ubaci otprilike 120kg kj?

Imas onu tablicu sa preporukom ali predlazem da testiras kod kuce kad podesis, treba ti 5 minuta za jedan test i ponavljas dok ne dobijes zeljenu normu..

Sipaj seme, namesti ručicu u neki položaj koji misliš da je dobar. Digni sejalicu, izmeri obim točka, podvuci ponjavu ispod sejalice tako da uhvatiš seme koje će ispadati iz diskova kada budeš okretao točak. Obeleži točak nekom kredom ili već nečim i okreni ga npr 20 puta. Uhvaćenu količinu semena izmeri na digitalnu vagu i zajedno sa obimom točka ubaci u aplikaciju AGmath (podešavanje sijačice) koju ćeš prethodno skinuti na play-u.
Koriguj ručicom po potrebi i to je to.

Hteo sam ovih dana da se javim.
I detelina i psenica posejane. Nismo ni “bazdarili”, na prvoj stranici u orig. knjizici ima toga sto je prethodni vlasnik zapisao ;) (detelinu - ako se dobro secam - na 7, psenicu na 42, “federe” prebacili u odgovarajucu slicu, u setvi psenice sa branom, u setvi deteline bez, prckonja sa vecim gumama i manje tegova nazad, druga i ne okreci se).

Da li je neko imao problema sa IMT sejalicom sa parom lančanik (zupčanik) i ona pogonska ploča sa rupama koju goni?
Mislio sam da se zubi izlizali (i jesu malo) ali novi ima zube odprilike iste dužine, samo se na starom istanjili.
Lančanik ne prilazi dovoljno blizu ploči pa hoće da preskače. Postojili neko štelovanje za to?
Da li ploča treba da ima malo lufta po osovini na kojoj se nalazi ili treba da je dobro zaglavljena.
Da li poluga i opruga što su preko nje treba da je približe lančaniku? U tom slučaju ploča mora malo da šeta po osovini.

Nisam nikad imao problema sa tim,koliko znam opruga je uvek gura ka tom zupcaniku.Mozda kod tebe oslabila opruga.

Da li je neko imao problema sa IMT sejalicom sa parom lančanik (zupčanik) i ona pogonska ploča sa rupama koju goni?
Mislio sam da se zubi izlizali (i jesu malo) ali novi ima zube odprilike iste dužine, samo se na starom istanjili.
Lančanik ne prilazi dovoljno blizu ploči pa hoće da preskače. Postojili neko štelovanje za to?
Da li ploča treba da ima malo lufta po osovini na kojoj se nalazi ili treba da je dobro zaglavljena.
Da li poluga i opruga što su preko nje treba da je približe lančaniku? U tom slučaju ploča mora malo da šeta po osovini.
Pogledaj u kakvom su ti stanju oni noktici na levoj i desnoj polugi da li dodiruju glavcinu dovoljno i guraju tu glavcinu(gde je zasrafljena ploca) dovoljno.

Nisam nikad imao problema sa tim,koliko znam opruga je uvek gura ka tom zupcaniku.Mozda kod tebe oslabila opruga.
Ne bih rekao. Pogonska ploča je toliko bila zaglavljena na osovini da sam morao da skidam komplet trougao da bi je svukao.
Pogledaj u kakvom su ti stanju oni noktici na levoj i desnoj polugi da li dodiruju glavcinu dovoljno i guraju tu glavcinu(gde je zasrafljena ploca) dovoljno.
Loši su dosta. Pola ih fali. Ali ne bih rekao da oni prave problem. Navaraiću malo materijala da ih popunim pošto nemam nameru da dajem još 70€ posle 50€ koje sam već dao za nepotrebne lančanike.

Danas sam je popravljao i privremeno rešio problem tako što sam malo ošmirglao osovinu koju nailzi ploča i platnima odvojio kompletan drougao za nekih 5 mm tako da osovina bude ravna sa čaurom ploče kad je u punom kontaktu sa zubčanikom. (Što je inače slučaj na drugoj strani sejalice).
Dovoljno je dobro da završi ovu godinu pa ću je kasnije namestiti bolje. Sada se ona dva prava zubčanika didruju sa nekih pola pvršine tj za tih 5mm manje koliko sam pomerio donji.

Rešiću to nekako samo mi nije jasno kako je uopšte došlo do ovoga. Mislim, menjao sam ja jedan taj trougau sa zubčanikom i osovinom pre nekih 5 god. To verovatno objašnjava zaštio je toliko knap ploča na osovini i ne "živi" uopšte. Verovatno sam opet bio u žurbi, nabrzinu namestio privremeno da se završi godina pa posle da namestim da valja. Naravno sejalica parkirana i ja potpuno zaboravio da je neki problem i bio.

Ono što mi nikako ne ide u glavu je to kako je sad ploča dalja od lančanih za celih 5 mm nego ranije. Mislim, 5 god je sve to radilo kako treba...
Jedino što mi pada na pamet je to da sam je ja pomerio zahjedno sa osovinom dok sam na silu čekićem očigledno jedva nabio čauru ploče. Radila dok je radila pa stala :). Verovatno osovina može da se vrati na predvidjeno mesto. Videću kada opet skinem to. (samo da opet ne bude za 5g :ROFLMAO: )

Ako ništa ovo me je naučilo da pod hitno kupim nekoliko ovakvih šmirgla lepeza za bušilicu jer se gomila novih delova namerno pravi sa manjim prečnikom.
Obično treba samo 1-2mm da se skine, ali nekako tada nemam vremena da se jurim sa strugarima. Plus dok ne probam deo ne znam koliko tačno treba da se skine.

Poslednja izmena:
Još jedno nevezano pitanje za istu sejalicu. Na koji krug rupa je dobro posotaviti par lančanik-ploča ukoliko se sejalica koristi samo za pšenicu i semena slične veličine?
Koliko vidim velika većina je postavljena bliže centru. Tako je i moja bila , ali sam je pomeri više ka spolja tj. pri istoj brzini osovina se vrti sporije i izbacuje manje semena nego kada je na unutrašnjim krugoviam, a otpor je manji.
Količinu semena i dalje mogu bez problema da podesim na ove dve prednje ručice, ali deluje mi da se izbacivači definitivno okreću presporo za ovaj tip semena. Mislim da manje revnomerno izbacuje seme nego dok je bila na unutrašnjim krugovima gde ću je vratiti opet.

Kolege potrebna mi je mala pomoc. Kupio sam zitnu sejalicu gaspardo m300. Da li mozda neko ima uputstvo za upotrebu na srpskom ili zna gde moze da se kupi? I gde je je najbolje traziti rezervne delove za nju?
Kako vam se cini ova sejalica? Moje potrebe su oko 50-70kj psenice godisnje.
985ed98a2a15d9f7b9fc416e7afde94f.jpg

c84d1415d8d704ce7770c36474276968.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ove nove turske su 80% prekopirane od ove sejalice.svako ko prodaje nove turske ima i delova za njih koje gotovo zasigurno odgovaraju i za tvoju.

Jel ima neko od clanova Gaspardo Pintu? Zanima me jel ima ista sa depozitorom za djubrivo?

Eeee ako cena diktira, onda te potpuno razumem. Ja sam uzeo Gungor od 3m a da sam novčano mogao uzeo bih od 4m. Kad već mora jači traktor da nosi, onda da nosi od 4m.... A da sam prelistao oglase još jednom pre kaparisanja onda bih uzeo Solmax steel 23X.
Da li možete da opišete jednu i drugu sejalicu , setvu, koji traktor nosi i mane sejalica…?
Planiram sledece godine da uzmem neku ako bude subvencija….

Ne znam kolko pritiska po bateriji ima Solmax, i koliko ti je uopšte potrebno i bitno jer nzm koji vid obrade preferiraš, koliko se uspešno izboriš sa žetvenim ostacima-kukuruzovinom npr ali znam da su diskovi kod nje bolje povezani sa šasijom (paralelogram) tj bolje kopiraju teren pa je samim tim dubina setve preciznija a ujedno i nagazni točak ima smisla kod takvog povezivanja. Kod Gungorke je to drugačije povezano ali daleko od toga da je loše. U setvi pšenice, ječma nećeš videti razliku (ako uradiš kembridžom pre setve) ali repica ide na 1-3cm dubine i tu se vidi svaka mana svake sejalice. Ali zato je kod Gungor sigurni .ebački pritisak po bateriji i mislim da bi komotno mogla sejati direktno bez obrade u neke preduseve soja, uljana repica itd. Ili uz minimalnu obradu kukuruzišta. Štaviše voli tvrdu pripremu a ni loša joj ne smeta. Što se tiče ostalog.... Ah šta reći. Turci i njihova lošija završna obrada, kod Gungor. Za Solmax nzm nisam je gledao uživo. Deluje mi za nijansu bolje i mislim da je bolja kupovina od Gungor.

Nazad
Vrh