Odg: Sejalica za žito
Nove s varijatorom su isto dobre, ali ove "srednje serije" mislim da ne mogu sijati icega manje od 5-6kg po kj Kolega je sijao s 15-rednom kao mojom uljanu repicu, zatvorio ju dokle moze i svaki red i opet je bacala 8kg/ha, sto je oko 4.5kg/kj manje od toga nikako nije mogao dobiti
Sjetvena norma facelije je tu negdje koliko sam upoznat, ali ako je pomjesana facelija s necime, kao to kukuruzno brasno, onda vec i mozemo pricati o sjetvi facelije od 3kg/kj IMT sijacicom jer je ostatak "sjetvene norme" popunilo nesto drugo osim sjemena facelije.
Trebam sijati IMT sijacicom ovog proljeca lucernu i to znam da moze, jer se tu moze norma i nastimati, nije strasno. Takodjer bi trebao sijati nesto facelije, ali mislim da moja sijacica to nije u stanju, ali sakako cu probati mjesati sjeme s necim, jer cisto sjeme IMT sijacica nema sanse da posije.
Ili posuditi od susjeda OLT sijacicu sa spiralom za trave i posijati faceliju, kao covjek
Bubu, amazone moze i manje od toga, ako ima sitne jezice na izbacivacima sjemena. Ona bez problema sije uljanu repicu i sve zie i nezive trave i travne smjese.