Samogradnja plastenika

Gledajući nacrt i fi glavnog (ako stijenka nije ispod 2mm) luka po meni biće dovoljno jaka konstrukcija.

Pozdrav drugari.
Odmah da sve pohvalim, pogotove iskusne lisce koji ovdje nesebicno dijele iskustva s ostalima. Iako sam se nedavno registrovao, vecinu dilema na koje sam nailazio i prosle godine sam upravo ovdje kod vas rijesavao, tako da mnogo hvala.
Prosle godine sam postavio prvi plastenik. Radi se o samogradnji, konstrukcija je od smreke/smrce.
Drvo iz razloga sto imam prilicno neogranicene zalihe, sto je znacajno snizilo cijenu. :D Prilicno sam kasnio s postavljanjem ali sam i pored toga zadovoljan prihodom. U komsiluku vjerujem da mogu prodati proizvode iz nekih 200-300 kvadrata pod plastenikom tako da mi je cilj to postici do naredne godine.

Potrudili smo se otac i ja oko prvog plastenika svojski ali smo primjetili par nedostataka pa cemo ih pokusati otkloniti na narednom.

fcqjs.jpg

15dnys.jpg

- - - - - - - - - -

Dakle greske koje namjeravam ispraviti na sljedecem plasteniku su:
1. Nizi noseci stubovi
2. "Blazi" krov
3. Stubovi blago nageti prema unutrasnjosti
4. Povecati otvore za bocno provjetravanje

Molim vas sa mnom podijelite svaki nedostatak koji uocavate.
Prvi plastenik je dimenzija 10x5, naredni ce biti 17x7.
Stubovi za novi plasenik su vec postavljeni, snijeg nas je malo omeo u radovima ali ajde doci ce i bolje vrijeme...
Ovako sam namjeravao uraditi sljedeci.

c4a6a.jpg

Zbog toga sto je od drveta i sto istog imam dosta na raspolaganju namjeravam unutar plastenika cija ce visina krova da bude 3.2m uraditi manji cija ce visina da bude 1.8m. Nesto kao dupla folija zar ne?? Umjesto zracnog jastuka od par cm imat cu metar i pO, sto je nadam se bolje??

Namjeravao sam na istu konstrukciju uraditi unutarnju i vanjsku foliju ali zbog mnogo stubova i podupiraca krova mnogo lakse mi je s ovim "plastenik u plasteniku". Unutarnju foliju namjeravam drzati samo dok postoje opasnosti od mraza, na proljece i jesen, tokom ljeta bi letila van.

Poslednja izmena:
Najbolja izolacija je vazduh ali ako je foliija udaljena 1cm od drugog..ovako kako si ti zamislio moze ali mislim da neces bas napraviti dobru izolaciju....
Hvala na odgovoru. Mislim da je kod mene nemoguce uraditi jedan cm izmedu folija, jer bi vjerovatno na mnogim mjestima doslo do njihovog spajanja te zracnog jastuka vise nema...
Mogu uraditi npr. da unutarnja folija bude udaljena 8cm od vanjske(debljina letvi), mislis da bi tad rezulatat bio bolji?
Ja licno ne kuzim zbog cega je 1cm vazduha najbolji izolator pa ako se da tebi ili nekome kratko obrazlozenje. Mislim da to stoji samo kod uduvavanje toplog vazduha izmedu folija, za ovo sto ja namjeravam nisam bas siguran da ima neke razlike.

Ako ti se ne objasnjava nije problem :D

Ja pokusavam nesto jednostavno i funkcionalno u skladu s mogucnostima, pa sad ako postignem s mojom zamisli tokom noci 4 stepena visu temperaturu u odnosu na temp s jednom folijom, ja na konju.
Moje ocekivanje su ta 4 stepena, moze odgovor koliko je ocekivanje realno ili ne?

Poslednja izmena:
Kutljaca Lepa konstrikcija .Nemoj mi zameriti ali evo da ti postavim nekoliko pitanja i da dam komentar.
1.ne moraš da snižavaš ,možeš da proširiš da bi dobio veću obradivu površinu a sa time se i smanjuje otpor vetru.
2.Ovakav ugao je dobar zbog bržeg oticanja kondenz vode sa najlona (kod blažih zna dugo da se zadrži i da
nanese ozbiljne probleme gajenoj kulturi usled kapanja )
3 .odgovor vezan sa prvim pitanjem
4 možeš a i ne moraš.dovoljno je visok ,
Nisam primetio dali možeš da otvaraš ove luftere na zabatu?dali si zatitio lukove nekom farbom ili lakom jer kada se desi da se nakupi kondenz voda. ako povuku vodu može doći do "kuvanje folije i kidanja na lukovima.
Ne zameri govorim iz iskustva (moj prvi plastenik je pravljen od paleta):ppozdrav:

Hvala, svaki komentar je dobro dosao. :)

Konstrukcija prvog plastenika moze podnijeti strasan teret snijega npr. ali me frka za foliju jer zivim kao sto rekoh u srednjoj Bosni, snijega nam ne nedostaje. Vec dva puta je na njega padao snijeg i cim je preko 10cm zbog nagiba sleti s plastenika sto mi je mozda najveca prednost ovakve konstrukcije.
Poslusat cu i necu mnogo korigovati nagib krova na sljedecem.

Nisam zastitio lukove. Jedino sto sam radio je da sam ih izoblao i smirglao.
Naredni sam namjeravao premazati izgorjelim motornim uljem. Kod nas barem se vec decenijama drvo tako stiti i posto je najjeftiniji nacin i ja cu.

Luftere na zabatu?? :D

Nikako motornim uljem .Moeš ako imaš stari najlon pa da isečeš trake i podvučeš pod foliju na da ne leži direktno na drvo.

Ma nije problem pa i novu foliju, svida mi se ideja. S 3-4 kg folije mogu obloziti povrsinu konstrukcije koja ce da bude do folije.

Malo izguglaj pa vidi zasto je najbolje 1cm,vakum stakla se rade 1cm i to je najbolja varijanta....slazem se gore iz navedenog da je kosi krov podlozni tj slabi nego savijani luk na opterecenje...na krajeve obavezno stavi stari najlon i odmotaj nekim kanapom....

Na gore opisanom plasteniku je nemoguce postaviti folije s razmakom od samo 1cm, pa zbog nemogucnosti da to uradim i ne zanima me nesto pretjerano zbog cega je 1cm najbolji.

Na plasteniku koji cu praviti razmak izmedu krovnih letvi(5x8cm)ce da bude 100cm. Svaka od tih letvi moze na sredini gdje je najslabija da drzi mene(100kg). Znaci najmanje me ne brine opterecenje na konstrukciju. A uz ovakav nagib niti folija nece da trpi neki teret, snijeg sklizne sam od sebe cim je preko 10cm.

Zastitit cu foliju kajsevima folije preko konstrukcije, a konstrukciju premazati motornim uljem pa sta bude.

Pokaze li se uspjesnim a hoce ako Bog da, godisnje idem s po 100-200 novih kvadrata ovakvih plastenika.

Nedaleko od mene je covjek postavio drveni plastenik, nekih 500 kvadrata koji prilicno impresivno izgleda.

Koliko je ekonomicna onakva gradnja upitno je a nisam upoznat ni s tim kakve temp postize. Primjetio sam da su nizi plastenici topliji tako da se nadam da ce i moj niski "plastenik u plasteniku" vec dati neke rezultate.

Poslednja izmena:
Синко,можеда радиш како мислиш да треба али немој да сметнеш с ума миомирис прегорелог уља па да ти поврће има непријатан и мирис и укус.
Пре бих конструкцију "офарбао" кречним млеком од негашеног креча у праху.Уз одговарајућу заштиту и доста пажње посао може да се уради доста брзо и
безбедно а касније сваке године исту дезинфекцију,док траје пластеник.
У сваком случају,сваке године мора да се обави дезинфекција и покривне фолије и споља и изнутра као и тла у коме се гаје биљке.
У пластеник се улази у чистој безбедној обући и одећи.У пластеник не сме да улази нико ко у њему нема шта да тражи.Тиме се смањује могућност заразе биљака.Хигијена околине заштићеног простора се подразумева.

Хвaлa дeдa лaлa, тo je вeц дoвoљaн рaзлoг дa пoслусaм. Ниje ми ни нa kрaj пaмeти jбг. Oндa вjeрoвaтнo млиjeko нeгaсeнoг kрeцa. Нисaм у мoгуцнoсти oбeзбjeдити сaврсeнe услoвe aли oвих пaр jeднoстaвних сaвjeтa дeфинитивнo jeсaм. Знaци млиjeko нeгaсeнoг kрeцa нa koнструkциjу, joс мoздa koлиko "jako" дa будe млиjeko

- - - - - - - - - -

Hvala ljudi, mnogo mi je drago pa sam navratio ovdje. Ne mogu vjerovati da sam zamalo previdio miris motornog ulja. Definitivno cu onda krecnim mlijekom da premazem konstrukciju i to raditi svake godine. Sad me zanima kako napraviti to krecno mlijeko.
Negdje ovdje procitao sam recept za krecno mlijeko kojim su zasjenivali foliju.
Ako se ne varam, 25kg negasenog kreca, 50l vode, 2-3kg cementa i nesto kuhinjskog ulja.

Moze da idem s ovim?

Највећа сломивратија ти је издробити креч у прах.Мера за количину не постоји.Мало пробај,као редак јогурт да буде па четку у руку и полако да не прска више као кад фарбаш прозор.Боље да правиш из више пута.Никакви додаци нису потребни.Само вода и креч.

Hvala.

Zasto kad sam vec na brdu?? :D Vjerujem da je taj tvoj prijedlog savrsen za podrucja s malo obradive zemlje gradska i prigradska.
I vjerujem da kinezi prave takve plastenike iskljucivo iz nuzde. Odjeca gdice na fotografiji s torbicom i papucicama nam govori u prilog tome, znaci vjerovatno urbana sredina gdje nedostaje obradive povrsine. Ne mora da bude ali nesto mi se taj zakljucak nametnuo cim sam pogledao fotografiju.

Sto se tice bala sijena, mozda nekad kad ih budem imao na raspolaganju. Meni savrseno odgovaraju konstrukcije poput ove vec postavljene, nesto dodati nesto malo oduzeti ali to je to.

Nema to veze sa nuždom ili količinom zemlje, nego sa boljim zegrevanjem i manjim temperaturnim oscilacijama. Kada si na brdu logično je da moraš da izravnjaš teren kao što si ti i radio ali umesto da plastenik praviš na nasipu bolje je da ga postaviš uz gornji greben jer je tu zemlja dublja i samim tim i toplija. Zid je u ovom slučaju termalna masa koja otpušta temperaturu preko noći. Dok je na nasipu mnogo hladnije. Uostalo primetićeš to ako budeš sadio isti rasad na obe strane.
Ima tu i drugih elemenata koji se ne vide, kao pretkomore, bioreaktori, izolacija itd...

Ako sam te dobro shvatio predlazes da "ukopam" jednu stranu plastenika? Zemlja da bude termalni zid?

Ako je to to, mislim da to nije uopste tako jednostavno uraditi. Dakle, za postavljanje plastenika na nasip morao sam oko njega prokopati drenazne kanale dubine 60-70cm. Mnogo ali mnogooo vode tece ovuda tokom jeseni i proljeca tako da to je najveci problem takvog prijedloga. Kvalitetno odradena drenaza moze to rijesiti ali...pare buraz. :D

Uradim ja to poput kineza uz zid kuce nije problem samo ako mi neko moze garantovati da vlaga nece da oboji zidove kuce?

Poslednja izmena:
Posto su se mnogi odusevili ovom Kineskom tehnikom,da pitam sta se sada desava sa tom proizvodnjom.Zna li neko?To bese u okolini Leskovca koliko se secam

Nazad
Vrh