Pozdrav drugari.
Odmah da sve pohvalim, pogotove iskusne lisce koji ovdje nesebicno dijele iskustva s ostalima. Iako sam se nedavno registrovao, vecinu dilema na koje sam nailazio i prosle godine sam upravo ovdje kod vas rijesavao, tako da mnogo hvala.
Prosle godine sam postavio prvi plastenik. Radi se o samogradnji, konstrukcija je od smreke/smrce.
Drvo iz razloga sto imam prilicno neogranicene zalihe, sto je znacajno snizilo cijenu.
Prilicno sam kasnio s postavljanjem ali sam i pored toga zadovoljan prihodom. U komsiluku vjerujem da mogu prodati proizvode iz nekih 200-300 kvadrata pod plastenikom tako da mi je cilj to postici do naredne godine.
Potrudili smo se otac i ja oko prvog plastenika svojski ali smo primjetili par nedostataka pa cemo ih pokusati otkloniti na narednom.
- - - - - - - - - -
Dakle greske koje namjeravam ispraviti na sljedecem plasteniku su:
1. Nizi noseci stubovi
2. "Blazi" krov
3. Stubovi blago nageti prema unutrasnjosti
4. Povecati otvore za bocno provjetravanje
Molim vas sa mnom podijelite svaki nedostatak koji uocavate.
Prvi plastenik je dimenzija 10x5, naredni ce biti 17x7.
Stubovi za novi plasenik su vec postavljeni, snijeg nas je malo omeo u radovima ali ajde doci ce i bolje vrijeme...
Ovako sam namjeravao uraditi sljedeci.
Zbog toga sto je od drveta i sto istog imam dosta na raspolaganju namjeravam unutar plastenika cija ce visina krova da bude 3.2m uraditi manji cija ce visina da bude 1.8m. Nesto kao dupla folija zar ne?? Umjesto zracnog jastuka od par cm imat cu metar i pO, sto je nadam se bolje??
Namjeravao sam na istu konstrukciju uraditi unutarnju i vanjsku foliju ali zbog mnogo stubova i podupiraca krova mnogo lakse mi je s ovim "plastenik u plasteniku". Unutarnju foliju namjeravam drzati samo dok postoje opasnosti od mraza, na proljece i jesen, tokom ljeta bi letila van.