Safolk ovce

Ljudi sve je ovo lepo za oko i za prave ljubitelje ovčarstva medjutim ja se bojim ako bi se sufolk ukrstio sa bilo kojom vrstom naših ovaca i obojio je u crno, ta jagnjad bi na pijaci bila samo cigaja i ništa više bez obzira na sve kvalitete novonastalog meleza i mislim da bi se takva jagnjad teško prodavala zbog neznanja našeg tržišta gde se cigaja veoma nisko kotira daj bože da nisam u pravu... Možda bi bila bolja varijanta beli sufolk ?
 
Не би била црна јагњад или врло ретко што се тиче Ф1 генерације јер је доминантнији ген за белу боју код оваца, пре би били симпатично шарени са више белог а понеки и скроз бели тако да нема бриге.
 
Na pr. meleziti vitenberga sa sufolkom i dobiju se melezi bele boje a kakvih karakteristika (nadam se boljih od roditelja) a onda meleze čime pariti?
 
Мелезе можеш на клање јер је познато да су отпорнији, боља конверзија хране, већи прирасти у истим условима гајења од родитељске основе... или може повратно укрштање радити, на мелезе пустиш виртемберга или можда боља варијанта нека трећа раса...
 
evo jedne slike lepih meleza

Picture1.jpg
 
Kod nas nema originalnog tipa Safolka, tj engleskog tipa.
U južnom delu nemačke zastupljen je onaj američki-koščati-košarkaški tip Safolka, pošto ih nemci nemogu držtati tako oni su malko niži ali su krupni dosta.
U severnom delu nemačke drži se isključivo škotski i engleski tip safolka.
Škotski tip je prevagnuo jer ima izuzetne odlike u konformaciji, i mogućnosti odgajivanja samo na paši, doduše kako mi je čovek rekao, mesari traže samo škotski tip jer je mesnatost O G R O M N A, što je i tačno.
 
Znaci sem fakultetske farme , nema drugog mesta gde bih mogao da kupim jedno musko jagnje , bez papira , za pristojnu cenu?
 
na ovim slikama stvarno izgleda jadno (slikano je iz nepovoljnog ugla i lošiji kvalitet slika) a pošto nisam bio ne mogu ni da sudim
 
Pozdrav svima! Imam tri safolk ovce i ovna kupljenih u NS na poljoprivrednom fakultetu i kada sam ih kupio nisu izgledale nista posebno, ali sada su ekstra! I ja nisam bio odusevljen sa ovogodisnjim predstavljanjem safolka na sajmu, safolk moze da izgleda 10 puta bolje! Treba da mi se ojagnje za mesec dana pa cu ih pratiti od rodjenja (mislim na prirast...)
 
@ srele okaci neke slike da vidimo kako izgledaju ovce te
nadam se da ces nas izvestiti kakve priraste postizu jagnajd i slikam to dokumentovati
 
Nazad
Vrh