Safolk ovce

Dejanjika

Član
Učlanjen(a)
25 Sep 2008
Poruka
95
Lokacija
Zajecar, Lubnica
Odg: Sufolk ovce

Sufolk (eng.Suffolk) rasa je engleska tovna rasa ovaca sa kratkom vunom. Nastala je ukrštanjem slaboproizvodnih i kasnostasnih ovaca rogate crnoglave norfolk rase i ovnova sautdaun rase, a ime je dobila po pokrajini Sufolk. Sistematskom selekcijom stvorena je plemenita rasa, ranog stasavanja i odličnih klaničnih karakteristika.
Telesna masa ovaca je 75-90 kg (i do 113 kg kod elitnih grla) a ovnova 120-130 kg (i do 160 kg kod elitnih grla). Prosečna plodnost ovaca je 160-170%. Prinos vune kod ovaca je oko 3 kg, a ovnova oko 5 kg. Runo je zatvoreno i kratkih pramenova, randman vune je oko 67%, a dijametar vunskog vlakna 26-30 mikrometara.
Masa jaganjaca pri rođenju je 4,9-5,9 kg, vrlo brzo rastu pa sa 70 dana imaju oko 26 kg, a sa 120 dana oko 50 kg.
Ova rasa može poslužiti kao meliorator cigaje u popravci mesnatosti i kvalitetu mesa, pri čemu ne dolazi do menjanja fenotipa. Dosta se koristi i u trorasnom ukrštanju i to kao terminalna rasa.
 

Šošara

Član
Učlanjen(a)
5 Jan 2009
Poruka
1.458
Lokacija
Srbija, Šabac
 
Učlanjen(a)
5 Feb 2009
Poruka
1.338
Lokacija
Krusevac/Beograd
Mislim ali nisam siguran da je polj fakultet u Novom Sadu imao stado safolk ovaca i da je koriscen da oplemeni cigaju. Opet nisam siguran ali uz primenu safolka nastao je Somborski tip cigaje
 

Šošara

Član
Učlanjen(a)
5 Jan 2009
Poruka
1.458
Lokacija
Srbija, Šabac
Nemanja

Pored Safolka u oplemenjivanju Cigaje veliki uticaj je imalo jos rasa:Hempsir,Nemacka crnoglava,Americki merino i Mesnati merino.Sa ovim rasama je radjeno pocetkom 50-ih godina 20-og veka i tokom 60-esetih godina.Sve je ovo prikazanao u Albumu rasa stoke,prelistaj malo i videces kakve su sve kombinacije dobijene.To su pocetci oplemenjivanja Cigaje. :cao:

Mislim da jos uvek ima stado Safolka Na farmi Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.Izlagali su na NS Sajmu 2007. a 2008.nisu izlagali.
To stado je uvezeno bas iz razloga da se vrsi melioracija Cigaje kako je u intervijuu na TV-u izjavio Prof.Milan Krajinovic sa fakulteta u NS.

Cigaja je u zadnje vreme najvise ukrstana sa Virtembergom i Il D Fransom,kada kazem zadnje vreme mislim na zadnjih 15-ak godina najintenzivnijeg uvoza Vitremberga.
_________________________________________________Post je spojen: [time]1236707244[/time]_________________________________________________
Njemački safolk (Suffolk)
Opis pasmine:

janjad vrlo brzo sazrijeva i nakuplja mišićnu masu
parenje već u prvoj godini života i brzi rast
prikladan za stadno držanje i napasivanje na intenzivnim površinama
najbolje rezultate daje u čistokrvnom uzgoju ili kao očinska pasmina u komercijalnim križanjima
Safolk potječe iz Engleske. Mesna pasmina srednjeg do velikog okvira. Glava je crne boje, šuta i nije pokrivena vunom. Noge su također crne boje. Ova pasmina je ranozrela, odličnog rasta, meso je izvrsne kakvoće. Prsa su široka i izražena, leđa široka i dugačka. Zdjelica je široka, stražnje noge dobro popunjene.


Podaci, proizvodnja ovnovi šilježad ovce
meso težina: 120-160 kg 90-120 kg 70-100 kg
vuna težina runa: 4,5-5,0 kg 4,0 kg 3,0-4,0 kg
tip vune: bijela crossbred vuna
promjer vlakna: 30 – 34 mikrona
uzgoj janjenja / uzgoji janjadi: 189/171 %
postotak bližnjenja: 77 %
janjenja: 1,07 janjenja/godišnje
(duga sezona mrkanja)
prvi pripust: 7 – 8 mjeseci


Tekst sa sajta Interboves.
 

vla

Član
Učlanjen(a)
4 Maj 2008
Poruka
620
Lokacija
Majdanpek
Elitno stado Safolka ima Poljoprivredni fakultet NS.Radi se o nemackom safolku,uvezen jer ima osobinu vansezonskog jagnjenja.Koristi se za ukrstanje sa cigajom u cilju povecanja mesnatosti i plodnosti.Safolk je ucestvovao i u stvaranju nemacke crnoglave mesnate ovce.Priplodni materijal se moze nabaviti kod njih.Odlican je meliorator, i kao takav se koristi svuda, najpopularnija rasa u svetu.Svetski rekord prirasta i mesnatosti jagnjadi u tovu drzi safolk.
 

spensi

Član
Učlanjen(a)
3 Mar 2009
Poruka
387
Lokacija
Siena
Imam jednog klijenta koji ima stado Bergamaski. Imao je jednog Suffolk ovna kojeg smo koristili uglavnom za pripust na siljezice, iz razloga sto ne daje tako veliku janjad po porodu, ali zato poslje ne da rastu, nego eksplodiraju.
S 50 dana starosti pa tezina je bila negdje 18-25 kg ovisno dali se radilo o blizancima ili jedinkama.
Kao kuriozitet cu vam navesti jedan podatak. Prije godinu dana ubili smo jednu ovcu raze Bergamaska koja se nije nikako janjila. Mislim da je imala tri godine. Cisto truplo ovce nakon klanja je bilo tezine 65 kg.
 

miladinovic

Banned
Učlanjen(a)
19 Feb 2009
Poruka
3.077
Lokacija
Valjevo
sveza vest, bit ce na sajmu u NS prodaja muske jagnjadi safolk s fakultetske farme,sad imaju negde oko 40 kg(100 dana okvirno) s papirima kontrolisano sve ok.cene od 300 do 400 eura za musko jagnje.
 

miljko

Član
Učlanjen(a)
23 Nov 2008
Poruka
864
Lokacija
Pozarevac
I ovde cu morati da se umesam.
Ovca i ovan ne mogu biti isto.Jedna ovca ostavi u svom zivotu 10 do 15 jagnjadi javise a jedan prosecan ovam vise stotina pa je zbog toga nezahvalno tako uporedjivati.Jednim ovnom se izgled stada moze promeniti a desetak ovaca na 100 se i ne vide.300-400 evra je koliko jagnjadi za klanje?,kod mene u kraju 4-5 jagnjadi a to je nista za nesto sto je rentabilnost citavog stada promeniti.U jenoj sezoni samo od boljeg prirasta dobar ovan visekstruko vrati svoju vrednost.
Mi na farmi imamo 5 linija s tim sto su trenutno tri u opticaju i jedan od ta tri ovna napravi 80% jagnjadi koja idu u priplod sqa istima ovcama ova druga dva oko 50%.Meni kao proizvodjacu prvenstveno priplodnog materijala to mnogo znaci.Moja dva ovna iz uvoza su kostala sa 12 meseci po 1320 evra ali se ne kajem.
Zato ljudi dobro razmisliti gde cete novac investirati,dobar ovan nije skup.
 
Učlanjen(a)
24 Feb 2009
Poruka
818
Lokacija
ARANDJEOVAC
miljko je u pravu...problem je uvoz nasi nemaju kvalitet saffolka-sufolka sto je uvezen ko ga nije vido po inostranstvu nemoze da prica ime je jedno a kvalitet je drugo... :D
ja sam spreman da uvezem ovna ali sa nasima se nemoze izaci na kraj
 

spensi

Član
Učlanjen(a)
3 Mar 2009
Poruka
387
Lokacija
Siena
Ma je ok je sve to. Ja se u potpunosti slazem.
Ali ne komentiramo to. Komentiramo cjenu s obzirom na kvalitet,a s obzirom na kvalitet i na ekonomsko stanje uzgajivaca. Das dobre pare, oplodis vecinu ovaca i ne dobijes nista. Zaj...b.
Ako ti jedno janje od 100 dana platis 400 eura a s obzirom da je kvalitet upitan koliko sam razumio, ne znas sta ces postici, koje ces rezultate imati. To je pucanje na sljepo.
Ti si kupio vanka ovna za 1300 eura, ali si kupio ovna gotovog od godinu dana starosti, selektiranog i znas da si kupio kvalitet. Dobio si kompletne papire pretpostavljam s cjelim rodoslovljem i proizvodnim karakteristikama njegovih predaka.
Ukoliko je kvalitet ovog janjeta od tri mjeseca kvalitetan nema frke.
 

miladinovic

Banned
Učlanjen(a)
19 Feb 2009
Poruka
3.077
Lokacija
Valjevo
ovo je kvalitet iz nemacke sa sve papirima,idem ovih dana da vidim potmkr kupljene od njih prosle god pa vam donosim slike i javljam sta sam video ocima svojim,kupio covek 10 ovcica sjagnjih s fakultetske farme.
 

vla

Član
Učlanjen(a)
4 Maj 2008
Poruka
620
Lokacija
Majdanpek
Polj.fakultet NS ima stado nemackog safolka, a ne engleskog, pa se eksterijerno malo razlikuju.Nemojte gledati samo slike i uporedjivati grla.Ovaj nemacki safolk ima i osobinu vansezonskog jagnjenja, sto engleski safolk nema.A uvezen je radi ukrstanja sa cigajom i popravljanja mesnatosti.
 

Šošara

Član
Učlanjen(a)
5 Jan 2009
Poruka
1.458
Lokacija
Srbija, Šabac
I jos da dodam pogledajte anatomiju "Engleza" i "Nemca".
Razlika je drasticna."Englez" je kratkonog a "Nemac" dugonog.Razlika je kao i kod vecine Nemackih i Engleskih rasa u gabaritima tela i duzini nogu.

Ja glasam za "Nemca".
 

Šošara

Član
Učlanjen(a)
5 Jan 2009
Poruka
1.458
Lokacija
Srbija, Šabac
miladinovic je napisao(la):
ipak su nemci morali da beze 45. pa su zato im trebale duze noge ::namigivanje::

Bezali ili ne pogledaj i uporedi sta je zemljace upotebljivije i pokretnije po brdskom kraju
oko Valjeva i sirom Srbije.Dugonogo ili kratkonogo.
:ppozdrav:
 
Vrh