luka kv je napisao(la):
hocu da kalemim sljivu na dzenariku,skupe sadnice,sto bih placao. odem, malo po malo kalemim ,odmaram dusu.ali to tek ako stignem da ove godine nadjem i posadim dzenariku. pitao sam da ne bih zarazio sljivu sarkom,a kaleme cu uzeti sa sljive za koju budem video letos da je zdrava
Pa ako bas hoces sam da napravis pocni od samog pocetka pa sam proizvedi i podloge.
Nakupi dobro zrelih plodova dzenarike, ocisti kospu, dobro je operi i stavi da se susi na neko promajno ali ne osuncano mesto. Neka tako stoji sto duze, stavi negde gde ti ne smeta pa neka tako ostane i mesec dva tri.
U jesen (kasnu, kraj oktobra, novembar, u zavisnosti od toga u koje se vreme u prolece u tvom kraju moze posejati to seme a racunas tako da stratifikovanje traje oko tri, cetiri meseca) dakle, tako osuseno seme stavljas u sitan pesak i to tako sto prvo stavis sloj peska, pa sloj semena pa opet pesak pa seme i tako dok ne napunis posudu u kojoj to radis.
To stavis u neki podrum, i povremeno po malo navlazavas.
Na prolece kad dozvole uslovi to zesjes u vrstice, zajedno sa peskom jer nemas potrebe da odvajas a i polomio bi klice koji ce sigurno biti po neka.
Te godine to tako negujes, zalivas stitis od korova i tako dobijes svoje podloge.
Okca uzmes od sljive koju izaberes i dobijes kompletno svoju sadnicu.
Ako to odlucis da prodajes nemoj nikom da pricas jer to nije dozvoljeno