Sa čim perete poljoprivrednu mehanizaciju? --> perači pod visokim pritiskom.

Meni je riknuo moj Lavor LW 3000. Motor radi ali ne gura pritisak.

Prvo je počeo ovako da zeza: uključim ga, stisnem prekidač (ventil) na puški a on ništa, samo krene tanki mlaz vode sa pritiskom iz vodovoda. Tako malo držim i puromat krene da gura pritisak. Tad sam zalepio prekidač na puški izolirkom da bude stalno uključen jer mi je rečeno da zbog tog prekidača crkava puromat. Puromat je tako radio neko vreme pa je onda jedan period radio lepo do prvog gašenja i posle neće da krene. Kad se sutradan koristi opet radi do prvog gašenja i onda više neće. Sad više neće uopšte da krene.

Taj puromat sam kupio polovan za male novce na Limundu (20e) pa mi ga nešto mnogo nije ni žao, isplatio se već više puta. Srećom izdržao je dok nisam oprao traktore pred zimski san, dušu je ispustio posle toga. Sad bi do sledeće sezone trebalo nešto drugo kupiti (najviše zbog druge puške i creva, sam puromat bi možda mogao i da se opravi jer ima mesinganu glavu), pa ako ima neko neki predlog (za ne velike novce)...
Otisao ti je elemenat tj. senzor pritiska da ga tako nazovem. Ratavi puromat i videces ga kod pumpe pritiska. Uzmi otvori i premosti mikroprekidac. Garant je to u pitanju jer i mene zeza isto na Lavoru.

Otisao ti je elemenat tj. senzor pritiska da ga tako nazovem. Ratavi puromat i videces ga kod pumpe pritiska. Uzmi otvori i premosti mikroprekidac. Garant je to u pitanju jer i mene zeza isto na Lavoru.

Ovo je stariji puromat i nema taj mikroprekidač. Skinuo sam poklopac sa puromata i slikao pumpu.

Hteo sam sam da probam da rastavim pumpu ali bi možda bilo bolje da to prepustim nekom ko to zna i ima delove. Ako neko zna neka kaže gde i šta da gledam, šta da rasturam a šta da ne diram. :osmeh:

Ja sam gledao više klipova na YouTube-u o servisu puromata, ali sve su Karcher-i pa sam samo mogao da vidim princip rada pa jedino na osnovu toga da probam da vidim gde je greška. Nekako tipujem da je greška negde ispod onog crnog čepa pored manometra, odnosno da je tu ventil koji preusmerava vodu kad se prekidačem (ventilom) na puški prekine mlaz.

Ispod onog čepa pored motora (mesto za dolivanje ulja) se vidi da je ulje sivo, pretpostavljam da je ušlo i malo vode unutra. Inače, malo je masno sa donje strane na spoju samog motora i pumpe (tj. onog dela gde je onaj obrtni deo koji pokreće ventile u glavi pumpe). Ako bih rastavio glavu od tela pumpe tad bih promenio i ulje, da li neko zna koliko se ulja sipa i koje ulje ide u te pumpe?

Ovaj čep sa poslednje slike ide u onaj otvor na vrhu pumpe, i na njemu piše pressure, odnosno njegovim zatezanjem se povećava pritisak i obrnuto. Naravno kad je sve ispravno... :osmeh:

Poslednja izmena:
Mislim da dobro tipuješ. E sad je samo pitanje da li je taj ventil tamo ispod crnog čepa,ali u svakom slučaju nije puromat nuklearna fizika.... Rastavi ga Dukej i samo će ti se kasti di,šta i kako funkcioniše. Samo prati putanju vode od ulaza..... A baš ako negde i zapne,uslikaj problem ovako detaljno i rešićemo on lajn. Btw,mislim da imam jedan ovakav puromat,tj ostala je samo glava,motor sam iskoristio za pumpu za gorivo,pa mogu da vidim princip rada i eventualni problem.... Ulje sam uvek sipao motorno i do čepa.

Ja pre mesec dana na najlonu u NS gledao neke puromate. Za 60 evra ima lepih masina. Samo puska i crevo na njima vrede 30evra. Ovi sto prodaju kazu ispravni al ja nisam tad imao para kod sebe pa nisam hteo da probam.

Ja vecinu stvari gledam da izduvam velikim kompresorom, puramat imam neki stari veliki sa vrucom vodom i koriatim ga samo za masnocu. Ovo sve kompresorom.

Pazite se prevaranta iz Malog Idjosa sto prodaje masine na Najlon pijaci. Drzi vodu dok majstori ne odu. Ima pricu da su svi aparati remontovani, garancija 6 meseci, moj se pokvario posle dva pranja i bilo je povuci potegni da ga popravi. Kaze da sam ga njakao na puski, palio gasio a to nisam smeo.

Poslednja izmena:
Da sam znao da ce tako biti ne bih mu ni reklamirao. Odneo bih ga kod coveka iz B.Palanke sto radi te aparate i bio bih miran. Covek je pravi profesionalac sa iskustvom od preko 30 godina.

Kod tog iz Backe Palanke kupio 720ms, svaka cast coveku, moja preporuka...

Odlično je sredstvo koristim ga nekoliko godina i sveje kako ste napisali.

Poslednja izmena:
Topla voda je zakon pogotovo ako je moguće podešavati temperaturu.Nema prljavštine koju neće i ne može skinuti.

Pre par godina sam prao jedan traktor koji nije pran nikada za svojih tadasnjih oko 25 godina starosti. Najmeksu masnocu sam skinuo naftiranjem i pranjem sa malim aparatom koji radi na oko 100 bara. Posle sam uzeo od drugara aparat koji je tada radio na oko 90 bara i 90 stepeni vruve pranje i on je delimicno skinuo jos masnoce ali onu tvrdokornu prljavstinu i nesto farbe nisam skinuo dok nisam oterao u perionicu gde je aparat naprzen do kraja i pritiskom i temperaturno.

Ja sam davno u Italiji video perac koji je radio sa parom.
Ta sprava je prala i zamascene masine, ali je odlicno radila i kao parocistac unutrasnjih tekstilnih povrsina.

I ja sam kod njih uzimao neki deo a pomogli su mi da rešim jedan problem bez odnošenja mašine u servis.

Ja sam nedavno kupio mali kerker 330 za 40e,ima aluminijumsku glavu,zamenio sam mu neke cepove i sad lepo radi,ali mi puska baca mlaz samo u jednu tacku,ne ovako lepo kao kod kolege na snimku.Na puski nema mogucnost podesavanja,mozda cak i nije puska od tog modela.kako bi ovo resio?

Nazad
Vrh