Sađenje bagrema i bagremar

Od međe se odmiču 3 metra voćnjaci, 6 metara ostalo drveće. Tako sam pročitao u nekom kanjiškom pravilniku o poljskoj šteti...
 
To verovatno kanadska topola, ova nasa domaca(bela i crvena) imaju strahovite krosnje.

Послато са Redmi 6A помоћу Тапатока
 
Brkaju se babe i zabe... Krosnju drvo ima onoliku koliko mu vi dopustite da razvije osim naravno ako je genotipski drugacije predvidjeno (jablan...). Drvo se NE moze saditi na polj.zemljistu bez prenamene polj. u sumsko zemljiste ili makar zapisnika polj.inspektora. zapisnik se salje u upravu za polj.zemljiste i kada oni odobre sadnja je legalna. Sve ostalo nema pravno utemeljenje...
 
To je malo nelogično što si napisao.Po tebi komšija do medje može zasaditi drvo na pola metra a,ja sam dužan da ne dozvolim da se krošnja drveta širi u moju parcelu.Ko da mi plati štetu od senke,zatim korenje drveća isto će se pružati u moju parcelu??
 
izvinjavam se. Kada sam mislio 'koliko mu mi dopustimo) da razvije krosnju mislio sam na gustinu sadnje. Sto gusce se sadi imace manju krosnju. Bela topola obicno raste kao pojedinacno stablo i razvija ogromnu krosnju jer dobija svetlost sa svih strana . Oras sadimo na velikom rastojanju jer nam treba velika krosnja kako bi imali sto vise cvetova a samim tim i ploda. Pcelari sade bagrem na vecem rastojanju isto zbog velicine krosnje (veca krosnja vise cveta) ali tada se ne ocekuju stubovi za 10-ak godina .
U dipomskom radu koji sam radio a radi se o vetrozastitnim pjasevima, udaljenost sadnje od njive bila je 1 metar. Ovo je radjeno sa strucnjacima sa sumarskog fakulteta tako da verujem da je to ok.
Maklura (maclura aurantiaca) brzo raste, odlicna za zive ograde zbog izuzetno ostrih i gustih bodlji ali trazi redovno negovanje jer brzo podivlja i siri se. Nigde nisam nasao da je 'gusca' od bagrema . Tezina po kubnom metru je oko 770kg a bagrem od 680-820 kg. Znajuci ovo jasno je da ce te se od bagrema vise ogrejati a i puno je laksi za manipulaciju i sadnju... Maklura je ok kao pojedinacno stablo ii neki drvored,po meni
 
Nisam u prilici da sada tražim taj fajl, ali sam lepo upamtio da nameravanu grupu hrastova lužnjaka mogu da sadim tamo gde sam namerio uz uzmicanje od međe 6m.

Sve što treba da sprečim je da grane ne prelaze nad komšijsko.

@Cveja

Potraži pravilnik o poljskoj šteti svoje opštine i tamo ćeš naći sve što te interesuje tog tipa... Održavanje međa, podizanje ograda, vetrozaštitni pojasevi, drenažni kanali... Sve kroz formu: zabranjeno je i kazniće se.
 
Poslednja izmena:
ja sam se zagrejao za bagrem, imam 70ak ari livade, ali kad sam procitao forum, najvise me brine sto mi je glinovito zemljiste (ne umem procenim da li mnogo ili onako), kiselo je (ne previse), livada 6ta klasa. Kako da pravilno procenim da li je ok za bagrem, u krugu od 300m ima svega, sareno bas (hrasta, bagrema, kiselog, cera, breza, oraha...), u pitanju je okolina Stepojevca. A hocu posadim nesto sto pre, svake godine krcim , borim se sa grmljem, korovom,... hvala
 
Zvao sam pre 15 dana polj.inspekciju u Bg-u pošto nemam u svojoj opštini da se raspitam šta kaže zakon koliko treba uvući od međe novi zasad drveća.I jedna teta mi reče da ne postoji nikakvo zakonsko ograničenje za sadnju drveća do međa,tj komšije!!Sve je stvar dogovora između komšija.Ako se ne mogu dogovoriti onda privatna tužba!To samo kod nas u Tanzaniji može!!
 
Sadio sam pre oko 13 godina oko 50 ari,tek je sad za ztubove a za ogrv je tanak.Sadio sam ga na pogodnom,vlaznom zemljistu u blizini Dunava na početku Velikog Bacog kanala.Neisplativa je investicija jedino ako zelis lep hlad u blizini neke vikendice :)
d54cb547f6e33c168a566585bf6b442a.jpg
aa1ccfe52ca6ca3996932c8282028054.jpg
 
Velika razlika. Inace ja imam u planu da posadim jednu njivu 35 ari. Tu u okolini ima dosta samoniklog bagrema. Sadnja 1x1 m. Znaci 3500 sadnica. Neka za 15 god. bude po 2 stuba u stablu,to je 7000 stubova x 300 din je 2.100.000. To je neka moja racunica. E sad videcemo za 15-ak god. da li je tako.
 
Nazad
Vrh