topalovic
Moderator
koliko je meni poznato postoji bar 5-6 vrsta bagrema koji uspeva kod nas
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
meeker je napisao(la):Ja se protiv bagrema borim totalnim herbicidima ili mehanički. Uvek mi se dešava da u malinjaku gde je zemlja skoro uvek obrađena niče sam iz semena i vrlo brzo raste . Ne znam da li su različite vrste ali bagrem koji raste na manjoj nadmorskoj visini i u dolini reka uopšte nije trajan, vrlo brzo trune. Dok onaj sa većih nadmorskih visina i kamenjara je nešto potpuno drugo, izuzetno tvrd i otporan na propadanje. Više puta sam ga kupovao za kolje u špaliru malina.
P.S. Nije bagremu mestu u ovoj temi (Voćarski proizvodi )
dzionik je napisao(la):Postoji i nešto što se zove "kiseli bagrem" visoko stablo sa granama koje se lako lome i lošeg kvaliteta, brzo propada, srčevina ima malo crvenkasto smedju boju nije zelenkasta kao kod bagrema.
E sad da li je to uopšte bagrem, ne znam ali nije upotrebljiv što kaže Meeker.
Ovo je rogač. Mediteranska "voćka" raste i u Dalmaciji.Mahuna je jestiva.Može da se jede svež a mleven služi za kolače i u nekoj varijanti kao zamena za čokoladu....Ne liči na bagrem, ima drugačiju formu, mnogo krupnije, "masne" zimzelene listove i nema trnje..dzionik je napisao(la):Takodje postoji i puno sličnih vrsta koje je lako zameniti na prvi pogled kao Ceratonia siliqua, http://en.wikipedia.org/wiki/Carob ili Albizia familija.
Ovo jeste zanimljivo drvo ali nikada ga nisam video kod nas.....sa onolikom količinom proteina bilo bi dobro da raste kod nas.dzionik je napisao(la):I kad smo već kod leguminoza, ovo je interesantna vrsta koja može da uspeva i kod nas Chamaecytisus palmensis