Roto- drljača

denisbusur- ova RD ima getribu samo za 540 obrtaja...

pocerina, Philby- tu negdje, nikad nisam obračao pažnju. Kod mene ima njiva svakakvih oblika, trokutastih i tome slično, ima ih i u fazonu 100x100m, tako da tu uvijek ima puno okretanja i preklapanja tragova, na svemu tome se gubi puno vremena... Npr, imam njivu gdje mi od početka do kraja u oranju treba 30 sekundi, a na okretanju potrošim 20sec...

Ja ne znam kako bi to bilo kada bih promenio ona dva pogonska zupcanika pozadi na mojoj lely. Sada je veliki gore a mali dole. Ukoliko im zamenim mesta, to znaci da bi sa istim brojem obrtaja motora imao veci broj obrtaja radnih tela. Ali verujem da bi traktor to lepo osetio, i verovatno to rade ljudi koji imaju jak traktor a manju rd.
Jel menjao neko mesta? Utisci?

https://s9.postimg.org/i1yevhygf/20180102_134451.jpg

Ako se ne varam u tebe su sad ubrzana radna tijela, ako bi zamjenio mjesta zupcanika sporije bi se vrtela.
Mozes pokusati ukljuciti kardan preko mjenjaca mozda se poklopi u nekoj brzini da dobar posao radi a da traktor bude manje opterecen.
Ja sam kod sebe mjenjao mjesta zupcanicima jer je kod mene brzi kardan na 577 pa mi i usporena RD radi dobro, nisam se sjetio probati preko mjenjaca kardan kako bi to izgledalo niti znam koliko ima obrtaja kardana u kojoj brzini.

Zar sme da se ide preko menjaca za ove teske radove? Nece lamele da stradaju? U recimo cetvrtoj sporoj pod punim gasom preko menjaca, to bi bila ozbiljna brzina kardana...nekih 800rpm sigurno.
Mislio sam da se preko menjaca koristi za neke laganije stvari kad recimo seces drva, vuces vodu cisternom itd.

Zar sme da se ide preko menjaca za ove teske radove? Nece lamele da stradaju? U recimo cetvrtoj sporoj pod punim gasom preko menjaca, to bi bila ozbiljna brzina kardana...nekih 800rpm sigurno.
Mislio sam da se preko menjaca koristi za neke laganije stvari kad recimo seces drva, vuces vodu cisternom itd.

Kod mene baš koriste Zetore za rad kardana preko menjača, na cepaču u šumi. Tako iscepaju stotine metara drva godišnje. Više puta sam bio prisutan kada se pri ogromnom opterećenju, mislim u 4. brzini, u punom gasu 4711 ugasi. Samo se prebaci u 2. i cepa dalje. :osmeh:

Slavisa , ja mislim da su kod takve RD klinovi (noževi) i osovine iz jednog komada , to je odlična stvar jer uglavnom tu dodje do lufta a kod ovih nema te mogućnosti . Kolko traži ?

Ma mozda je i farbana al je kod dobrog domacina i vjerujem da je utegnuta...vidi se na traktorima kako covjek odrzava mehanizaciju...

jel moze da se tera na 1000 obrtaja kardana

Samo ako je na rotodrljači posebno označeno, inače nikako i nipošto, stradaće reduktor gore a ni prenosnicima dole neće biti jednostavno.

- - - - - - - - - -

Ja ne znam kako bi to bilo kada bih promenio ona dva pogonska zupcanika pozadi na mojoj lely. Sada je veliki gore a mali dole. Ukoliko im zamenim mesta, to znaci da bi sa istim brojem obrtaja motora imao veci broj obrtaja radnih tela. Ali verujem da bi traktor to lepo osetio, i verovatno to rade ljudi koji imaju jak traktor a manju rd.
Jel menjao neko mesta? Utisci?

https://s9.postimg.org/i1yevhygf/20180102_134451.jpg

Kod tebe su je RD trenutno u ubrzanom režimu rada. Ako zamijeniš mjesta zupčanicima radna tijela će se okretati nešto sporije. Ako sam mogao tačno prebrojao zube, sad imaš gore 19 zuba a dole 16 pa imaš oko 1.2 okretaja dole za 1 okretaj kardana. Ako im zamijeniš mjesta imaćeš 0.84 okretaja dole za jedan okretaj kardana. Nećeš nešto posebno izgubiti na sitnjenju zemlje ali traktoru će biti baš osjetno lakše, posebno u težim uslovima rada.

Na mojoj RD (Falc / Maschio HB2500) zupčanici su postavljeni da usporavaju i Zetor je ne osjeti čak ni u najgorim uslovima rada. Prvi susjed ima Same traktor od 70KS i kupio je 100% istu RD kao i ja i kada je proljetos krenuo da radi vidio je da se traktor baš osjetno guši. Došao je do mene jer sam radio na mojoj parceli u blizini i zamolio me da pogledam u čemu je stvar pošto duže radim sa RD. Čim sam skinu poklopac reduktora vidio sam u čemu je stvar, zamijenio zupčanice i gotovo, traktor dere po čitav dan bez preopterećenja.

Lično bih ti preporučio da zamijeniš mjesta zupčanicima. Tvom traktoru nije posebno teško ni ovako, vidi se na snimcima ali treba uzeti u obzir da su neće uvijek uslovi biti tako dobri. Značajno ćeš rasteretiti traktor ako to uradiš.

Takođe, nemoj da se igraš sa radom preko kardana preko točkova. Zaklaćeš motor ili spaliti lamelu. MOraćeš da kreneš dok je RD u vazduhu pa tek onda da je spustiš jer ako pokušaš da kreneš dok je RD spuštena odmah će ti se motor ugasiti jer neće moći da pokrene i traktor i noževe zabodene u zemlju. Ovako, uključiš kardan, RD se vrti, namjestiš se, spustiš je i kreneš kao gospodin.

Tako je zombi , sve si u pravu . Slaviša , nije to mnogo . Jedino nije mi jasno im li daske ? Ovo naprijed u bijelu boju obojeno , nije mi baš jasno , kao da je dogradjeno , trebalo bi da je na nekakvim federima ?

2roq3dh.png

Zombi, hvala na detaljnom objasnjenju. Sigurno cu te poslusati i zameniti mesta zupcanicima. Probao sam RD u cetvrtoj sporoj i fino je islo, naravno dok je ovako plitko radila setveni sloj, pa ocekujem da bude skroz kompatibilno sa prvom brzom kada zamenim mesta zupcanicima. Ili da ostane 4 spora u tezim uslovima rada. Svakako necu mileti po njivi.

Da ne ponavljam isto bi napisao kao i Zombi.Što se tiče prko točkova to ni slučajno ,ipak trebaš imati brzinu rada pri kretanju u suprotnom motor pati .Ja sam sa mojom dobio još jedan zupčanik tako da ima 3 kom i ukupno 6 kombinacija.Kod menne ima traktor 1000 obrtaja sve u svemu bolje radi na manjim brzinama tj mnogo lakše radi i sa manje obrtaja kardana i kombinacijom zubčanika da ima manje obrtaja,budu malo veći grumenčići zemlje i taman je, nije dobro ni pesak da bude ,mala kišica stvori pokoricu ko đon ,bar kod mene je zemlja takva.

Zombi, hvala na detaljnom objasnjenju. Sigurno cu te poslusati i zameniti mesta zupcanicima. Probao sam RD u cetvrtoj sporoj i fino je islo, naravno dok je ovako plitko radila setveni sloj, pa ocekujem da bude skroz kompatibilno sa prvom brzom kada zamenim mesta zupcanicima. Ili da ostane 4 spora u tezim uslovima rada. Svakako necu mileti po njivi.

Marko mozda me slika vara, ali nekako mi izgleda da gornji zupcanik ne moze stati dole. Pre bih rekao da se tu ubacuje drugi zupcasti par za usporavanje.

20180102_134451.jpg

Marko mozda me slika vara, ali nekako mi izgleda da gornji zupcanik ne moze stati dole. Pre bih rekao da se tu ubacuje drugi zupcasti par za usporavanje.

Nisam probao, ali kada smo otvorili ovo kuciste, covek je hteo da ih rukom povuce i pokaze mi kako se menjaju mesta, ali sam mu rekao da ne prlja ruke. Provericu mada verujem da ce moci.

Nazad
Vrh