Bobo
Član
@ Bobo Jel znas mozda za koliko poseje ha?
Uf, puno me pitas. Prije proljetne sjetve se u mom kraju oranja ako je suho proljece drljaju da se poravnaju a ako je vlazna godina onda se tanjura da se brze prosusi. Po tako uredjenoj njivi moze ici dosta brzo. Usudim se reci da mu je ucinak s 2.5m kombinacijom skoro priblizan 539 koji samo nosi sijacicu 2.5m. Da se razumijemo, ovdje 539 ima problema s IMT masinom 23 reda punom sjemena, uz brdo ga propinje a i olagan je da ju vuce uzbrdo pa zato poredjujem tako. Vjerujem da u ravnici s nekim tegovima naprijed ide dosta brze.
Snimao sam ga par puta dok je radio samo s rotodrljacom i vozi ju 4 radnom kad sije s kombinacijom onda ide u 3. radnoj ako nema uzbrdice. Za usporedbu, oranje 3x14" takodjer obavlja u 3 radnoj.
Kazem, potrefilo se da je RD hidrolift i sijacica sa sjemenom taman teska da ga drzi na vagi i da ga moze okretati na kocnici u mjestu. Da je dulji traktor, morao bi saltati rikverc pa naprijed i ostavljati za jedan prolaz sire uvratine. Jednom kad se naviknes ide to.
Djeluje najmasivnije ali je cijena baš jaka. Meni se svidja ona sa prvog oglasa, Lely jer djeluje laganije konstrukcije. Jel bolje da tražim RD sa klinima ili noževima?
Iskreno, može li moj Zetor da radi sa RD od 2.5m jer manja ne može da se nadje? Ako mislite da to nije mašina za njeg da ne kupujem džabe.
Kolega, mozes uraditi kao i sto je savoris napravio. od 2.5m napravis uzu drljacu i miran si. Jos ako uspijes naci RD s jednim radnim tjelom pokidanim da je cjena niza, to je TO. Moju RD 2.5m je nosio IMT 577 u dosta laganoj zemlji 3. sporom, na mjestima 4. spora i gas do poda i po rijecima kolege nije mu bilo tesko. Sad ima novu V&N 2.5m i kaze da je puno teza za tjerati nego ova sto je sad kod mene.
Da se ne lazemo, kad sam isao poprijeko uvratina i naidjem na razor. Kad valjak RD udje u razor, RD hvata malo vecu dubinu rada i mogu ti reci da i brena mjenja raspolozenje kad uletim u malo tvrdju zemlju. Ovako ju ne osjeti, samo teram i ne mislim. Ne radis puno zemlje ali i to sto radis je krvavo tesko za obradu. Ici ces s 2.5m malo sporije ali ces napraviti pravi posao.