Romanovske ovce

Da jagnje po petoro~definitivno je vrlina a ne mana.Tu ne bi bilo lose imati bar dve dobre mlecne alpske koze,jagnjad bi isla "ko' iz vode",a kad nema jagnjadi ima sira i mleka za u kucu. ::namigivanje:: :ppozdrav: :ppozdrav:

slikacu ga ponovo. mlad je a vec ima lijep crni plast.
no vreme je pred nama pa cemo vidjeti kakva ce biti jagnjad i kakvo ce biti potomstvo i naravno broj potomaka.
ja sam pocetnik u ovome, ali sam zadovoljan pocetnim rezultatima 3 ovce osam jagnjadi.
Mada sam volio da imam veci broj ženskih grla upravo se desilo obrnuto, samo dvije ženkice.
uslikacu i jagnjad pa cete dati vase misljenje.

Poruka

Smicko to je prava stvar. Pa kad budeš imao 60 ovaca 160 jagnjadi. Ma ako treba dva meseca spavaj u ovčarniku biće ti zadovolstvo.

sarbanac je napisao(la):
Nije poenta u prirastu već u plodnosti.
Nebih se slozio sa ovom konstatacijom.Svakako da je plodnost vazna ali sto je bolja konverzija hrane tj. intezitet prirasta veci to je i utrosak hrane po kilogramu prirasta manji a samim tim je i proizvodna cena manja.

ta ovca kad vec pricamo o plodnosti ojagnji 2 komada a nije retko i vise, i neka oni i za 6 meseci dobiju po 30 kila to je opet 60 kila jagnjetine po ovci za tih 6 meseci..koja je opet uveliko sjagnjena za tih 6 meseci, kad se uzme u obzir kako sam ovde i procitao, relativno brzo mrkanje te iste ovce nakon jagnjenja.. jos je da kazemo dosta skrommnija i sitnija tako da jede mnogo manje nego ostale ovce .. moje subjektivno misljenje da je to zahvalna ovcica, tako ima i ljudi koji je ne preferiraju... sve je to stvar licnog ukusa..

pozdrav prijatelji, trebam savjet
imam pet romanovski jagnjadi od 9 mjeseci i tri od 5 mjeseca i sada imam imam ekstra ovna u komsiluku ali ga moram izuzeti odmah pa neznam da li je rano za ove male a nemam mogucnosti da ih odvojim,da li cu ako ubacim ovna napraviti vise stete nego koristi,poz.....

sa tim od 40-50 kg jagnjadima trenutno imam glavobolju,niko ih nece kupit(a do uskrsa ce preci 50 svi pa ce bit jos gore...)

Ja iz prakse nikad ne pripustam ovce pre god dana starosti bez obzira na rasu.

A tebi predlazem da secekas da ove starije napune godinu dana pa onda da ubacis ovna,tada ce ove manje imati 8 meseci,tako da je to vec pristojna starost i mogu da se pripate... :cao:
Post je spojen: [time]1300559346[/time]

U tome i jeste poenta,velike jagnjice mozes samo prodavati za slave i neke praznike,a ovako niko ih nece kupiti..

pa da si ih prodao a mogao si sigurno pre mesec dana ne bi te sad glava bolela :ppozdrav:
znam da je slatko uzeti 100-110e za jagnje ali roba se prodaje kad je traze a ne kad ti hoces ::namigivanje:: ako su neki extra primerci eto dobrog razloga da ih ostavis za priplod :ppozdrav:

posle bitke...(trenutno mi niej isplativo prodavati jagnje ispod 40 kg na ovim paritetima),uglavnom su muski pa polako jedan po jedan idu za priplod...

veca je cijena prodati dvoje jagnjadi od 25 kg nego jedno od 50 kg pogotovu ako je tu romanovska jos kada bi se ukrstila sa prmenkom da se poveca kvalitet mesa a i bio bi veci broj jagnjadi jer uz malo hrane dobiju se dobri rezultati a za jagnjad od 25-35kgje i dobra cijena :ppozdrav:

Poruka

Gajiti romanovske ovce i plasirati jagnjad za klanje nema smisla. Na početku teme piše da čak i sa 25% krvi romanovske grla zadržavaju plodnost i policikličnost. To me i navelo da nabavim ovu ovcu. Melezi su iznad očekivanja. Ranostasnos i plodnost su me oduševili. Zameniću celo stado za dve godine sa f1 i f2. A jagnjad za tržište biće melezi tih grla i šarole ovna. Prirast je pristojan a kvalitet odličan. U potpunosti podržavam Gilgameša i da je to pravi put. Ovo se odnosi na proizvodnju jagnjadi za meso. Gajenje u čistoj rasi odnosno priplodni materijal zahteva drugačiji pristup i veća ulaganja.
Post je spojen: [time]1300572661[/time]

doslo vreme da vas "izgrdim" sto ovoliko nahvaliste ovu rasu sto se tice plodnosti jer upravo je to jedan od nedostataka koji mislim da imam kod mojih ovaca, te resih i ja da se delimicno pridruzim, naime planiram ovog da pustim na moje ovce pa zatim zenske da ostavim, nekoliko najboljih pa ponovo vracanje W na njih, jer ipak ima nesto u W sto me tisti :ppozdrav: :haha: :haha:
fnckjn.jpg

123p8g8.jpg

Nazad
Vrh