Rol bale u ishrani

vla

Član
Učlanjen(a)
4 Maj 2008
Poruka
620
Lokacija
Majdanpek
Da se ne bi unosile pogresne informacije i stvarala zabuna oko rol balirki.
Rol balirke mogu bez problema raditi i u brdsko-planinskim uslovima, na nagnutim terenima, samo je potreban traktor adekvatne snage.Tek tu pokazuje svoje prednosti, jer se brzo baliraju velike kolicine mase.Seno se pravilno rasporedjuje i sabija,jer pick up direktno uvlaci u komoru, a onda kajsevi ili valjci pravilno sabijaju masu, zavisno od tipa prese.Kipovanje-izbacivanje bala je poprecno u odnosu na nagib terena, pa bala se i zbog svoje tezine i ne pomera.Sosara, kod baliranja se primenjuje isti sistem rada na nagnutim terenima kao i kod ostalih operacija-oranja.Ne ores valjda uzbrdo i nizbrdo?A cini mi se da bujna masta cini svasta, oko rol bala, pa nisu one lopte pa da se valjaju po brdu.Zainteresovanima mogu poslati photose na PP.Vise, kasnije jer je sezina prolecnih radova.
 

Šošara

Član
Učlanjen(a)
5 Jan 2009
Poruka
1.459
Lokacija
Srbija, Šabac
Vla

Ja orem i uzbrdo i nizbrdo,jer to nije masta vec realnost,jer ne orem sa volovima koji oru preko strane vec orem sa traktorom.Tako i baliram uzbrdo i nizbrdo i preko nagiba a sve zavisi od oblika parcele i nagiba u odnosu na oblik njive.Ako je njiva pravougaona i ne sira od 50 m a duzine 200 m i vise a nagib je niz uzu stranu idem na duzinu.Otkose radim po duzini znaci preko nagiba jer mi je lakse da imam manje duzih otkosa u odnosu na vise kratkih i normalno okretanja po njivi na prazno.U njivi koja je takodje pravougaona a nagib ide duzom straniom radim uzbrdo i nizbrdo opet iz razloga duzine otkosa i broja praznih okretanja.
Dalje da li si razmisljao da u radu preko nagiba moze doci i do prevrtanja traktora usled sile gravitacije,i da je mnogo bezbednije raditi uz i niz nagib.Ima nagiba gde se traktor jedva odrzava na tockovima kada ide preko nagiba,i znatno je sigurnije a i traktoru "lakse" da vuce presu uz i niz nagib.Imam jednu parcelu od 1 ha u kojoj baliram samo uz nagib jer preko nagiba ce doci do prevrtanja 200% a niz nagib ce se traktor sjuriti kao sanke,znaci jedino resenje je balirati uz nagib.Blokada i pun gas da izvuce do vrha.

Dakle to tvoje kipovanje bala poprecno u odnosu na nagib ne pije vodu u svim slucajevima posebno na nagibima gde moze doci do prevrtanja.

Sta je vrednije seno i bala ili traktorista i traktor ako dodje do prevrtanja?


Dokaz kako se izbacuje bala iz rol balirke a vi dragi forumasi zamislite kako ce ona da reaguje kada se balira uz i niz nagib.
Pa sami procenite da li ja samo mastam ili imam iskustva u radu sa traktorom na terenima sa izuzetno velikim nagibima.
_________________________________________________Post je spojen: [time]1236785322[/time]_________________________________________________


Mehanizam za rolovanje sena unutar balirke.
_________________________________________________Post je spojen: [time]1236786140[/time]_________________________________________________


Jos jedan prikaz rada samo je u pitanju balirka za velike kvadar bale.
Otkosi se prave uz i niz nagib.A tako se i balira jer tako iziskuje oblik njive koji je pravougaon i nagib ide po duzoj strani parcele.
 

vla

Član
Učlanjen(a)
4 Maj 2008
Poruka
620
Lokacija
Majdanpek
O abecedi rada polj.masinama u brdsko planinskim predelima drugom prilikom, da ne bi bili off.
Moza tako rade hobisti ali profi sigurno ne.
Slike koje si postavio su valoviti tereni na nekoj visoravni na zapadu , a ne brdsko planinski predeli sa nagibima parcela 10%.Tu radiis kako hoces, a naravno da otkos bude sto duzi.
Prikazani mehanizam nije pravi prikaz mehanizma za rolovanje, vec je prikazan sistem pogona i prenosa lancima sa centralnim podmazivanjem.Treba prikazati pick up,komoru za presovanje, da bi se videlo, da li je na valjke ili kajseve i da li ima fiksnu ili promenljivu komoru.
Foto kipovanja-izbacivanja bala je pravi.Samo nagni fotografiju za 10% pa ces dobiti pravu situaciju na terenu i sve ce ti biti jasno.
Jedna rol bala sena 120 x 120 teska je oko 250-300 kg, tako da se lako izracuna koliko pojedina grla pojedu i koliko traje.Sosara mislim da tvoja racunica oko krava i bikova na jednu balu pausalna.
Sto se tice ekonomije: polovna dobra presa za male kockaste bale kosta oko 2.500 e , a rol presa oko 5.000 e.Kada se uporedi kapacitet, produktivnost, troskovi rada /skupljanje,utovar,istovar,pakovanje,vezivo/prednost je nesumnjiva,naravno za velike povrsine i profi stocare.
Prese za velike kvadratne bale ili big baleri su najnovija i najskuplja tehnologija i na zapadu, pa se takve prese polovne tesko i nalaze i naravno preskupe.A za pogon takvih presa zbog mehanizma baliranja potrebni su mocni traktori preko 150 KS.E tu se Sosara slazemo, da je to luksuz.Ali kroz par godina ko zna.
Ako te interesuje kako rus sa rol presom Welger radi u planini mogu ti poslati na PP, naravno ako zelis, da ne koristimo strane fotke, nego i nesto nase domace.
 

Šošara

Član
Učlanjen(a)
5 Jan 2009
Poruka
1.459
Lokacija
Srbija, Šabac


Deo mehanizma za uvlacenje sena ili pick up na New Hollanad rol balirci.

Vla
Procena o karvama i bikovima je mozda i pausalna ali je bilo tako kako sam izneo jer sam to radio na ekonomiji skole u koju sam isao.
Da za profi stocare je potrebna masina koja brze radi to se slazem.Ali je diskutabilna definicija profi stocara,po meni samo u broju grla koje drzi.Sa moje tacke gledista moze covek biti profesionalac cak i ako ima 50 do 100 ovaca,kao i onaj koji ima 1000 ovaca,a u zavisnosti kojim vidom proizvodnje se bavi.Da li ide na proizvodnju priplodnog materijala ili mesa,znaci kvalitet vs kvantitet.

Sad oko cene presa za male bale,ima verijeteta u zavisnosti od proizvodjaca,jer Welger 41 koja je na pogon lancima i kaisevima stara oko 30 god.je oko 2000 do 2500 E,a njena naslednica Welger 42 ne moze se naci bez 3000 E u solidnom stanju pa navise.Dalje idu 52,62,72.Pa noviji modeli 53,63,73.Kao i najnoviji 420,530,630 i 730. Npr jednu W420 sam u Rumi na vasaru gledao i covek ju je tada cenio 5000E i ni centa manje.Stvarno je bila kao nova(ako nije maherski remontovana-mislim prefarbana).
Dok prese italijanske roizvodnje ili New Holand moze se naci u klasi W53 ili63 po ceni W41.

Oticemo u off stvarno.

Nego bilo bi lepo videti te slike iz nase domovine,i ovde na forumu.
A ja cu letos u sezoni slikati moj nacin rada na razlicitim terenima.
 

kikiri

Novajlija
Učlanjen(a)
4 Maj 2009
Poruka
3
S obzirom da sam nova u ovom poslu interesira me da li rolo bale koje nemaju foliju mogu biti na otvorenom (uvijek manjak prostora zatvorenog).
 

BC

Novajlija
Učlanjen(a)
5 Dec 2009
Poruka
11
Sijeno u rinfuzi

Kako se sprema sjeno u rinfuzi i kakvo je to uopce sijeno? Ima li netko sliku(mozda znam al neznam da se tak zove)!?
 

~Kiki~

Član
Učlanjen(a)
25 Nov 2008
Poruka
2.479
Lokacija
Padej
Odg: Sijeno u rinfuzi

BC je napisao(la):
Kako se sprema sjeno u rinfuzi i kakvo je to uopce sijeno? Ima li netko sliku(mozda znam al neznam da se tak zove)!?

Seno ( može biti lucerkino , deteline i trave ) , način skladištenje ujedno i transporta u balama ili rinfuzi. Rinfiz je jednostavno gomila sadenutog sena u slog (kamaru) . To je stariji način skladištenja sena . Odnosno postoje samoutovarne prikolice koje poseduju pick-up uređaj koji pokošeno seno unosi u prikolicu , a posle se to skupljeno seno istovara isto automatski . :cao:
 

miljko

Član
Učlanjen(a)
23 Nov 2008
Poruka
864
Lokacija
Pozarevac
@markodanube
ta stranica je super, preko te stranice smo mi za nasu farmu kupili nekoliko masina i pretplatnik sam casopisa "Landwirt" .I ja sam razmisljao o takvoj masini ali traktor koji moze da radi sa tom presom, presa i vikler kostaju oko 50 000 evra polovni. To je dosta novca iskesirati odjednom, svi ce se sloziti.Silorov je dosta jeftinija varianta.
 

urban

Član
Učlanjen(a)
27 Nov 2009
Poruka
656
Lokacija
Hrtkovci-Ruma
Pozdravljam sve forumaše pročitao sam dosta toga o senaži i rol balama ali kako neko reče sve je to dosta skupo za nas nego imam jedno laičko pitanje:
Dali bi mogla senaža da se radi sa običnim balirkama koje svi imamo pa da se sve to onda zamota u foliju, da li je dovoljno koliko bi je obična balirka stisnula i ima tu još dosta pitanja ali zima je pred nama pa možda imamo o čemu diskutovati ako je zamisao takva kakva jeste ostvariva

Pozdrav javljajte se sa mišljenjima :cao:
 

tine

Član
Učlanjen(a)
14 Avg 2007
Poruka
694
Lokacija
zali log
miljko je napisao(la):
@markodanube
ta stranica je super, preko te stranice smo mi za nasu farmu kupili nekoliko masina i pretplatnik sam casopisa "Landwirt" .I ja sam razmisljao o takvoj masini ali traktor koji moze da radi sa tom presom, presa i vikler kostaju oko 50 000 evra polovni. To je dosta novca iskesirati odjednom, svi ce se sloziti.Silorov je dosta jeftinija varianta.

U informaciju:

Polovna kombinirka (balirka s omotaćem) i adekvatan traktor nađu se u tom momentu za 14.700 eura za balirku Krone i 8.250 funti za traktor MF3645 sa 145 konja. Kombinacija Krone Combi-pack 1250 i MF3645

Balirka, omotać i traktor (lakši) su od oko 5.000 eura za polovnu balirku Welger, oko 4000 eura nov poljski omotać s vlastitim utovarom i 6900 funti traktor MF3085.

Normalno, na to idu i prevoz, carina i PDV. Nije malo, a ipak daleko od 50.000 eura.
 

tibor

Član
Učlanjen(a)
8 Mar 2009
Poruka
1.151
Lokacija
Temerin
Jednom sam morao presovatio stocni sirak maltene u sirovom stanju sa obicnom balirkom,bale su bile u proseku 40 kg,gazda nekako slozio u kamaru,pokrio najlonom da ne dobije vazduha i ostavio da se upali.Sve se lepo pozuteo i ukiselio,stoka ga rado jela.
 

Tar

Član
Učlanjen(a)
26 Apr 2008
Poruka
1.167
Lokacija
Beograd
Ko ima mali broj grla moze i senazu i silazu da napravi u buricima pa cak i u najlonskim dzakovima.
Ako su dzakovi dobri onda uz pomoc usisivaca moze da se izvuce veci deo vazduha, dzak se veze ...pa je moguce dobiti bolji kvalitet nego u rovu,pod folijom.
Tako pored ostalog moze da vezba i isprobava razlicite recepture vrlo jeftino.
Jedini problem je seckanje mase, narocito za senazu. Trave i/ili leguminoze se pokose, ostave da se prosuse 1 dan to jest do potrebnog procenta vlaznosti, i onda bi trebalo da se pokupi samoutovarnom prikolicom sa nozevima.
Ali, ako neko ima mali broj grla onda sigurno nema samoutovarnmu prikolicu.
 

markodanube

Član
Učlanjen(a)
4 Dec 2009
Poruka
490
Miljko .

Jeste ta masina skupa , nema govora ali......
Po Nemackim stranicama citam da se tri cetri domacinstva udruze i ukupe masinu .
Dalje mislim da ima prednosti , da silaza moze da se prodaje stocarima u brdskim predelima. Ljudi u Vojvodini imaju zemlje za ratarstvo a stocari u brdima samo pasnjake !
Mozda gresim ali .....
 

markusvb

Novajlija
Učlanjen(a)
2 Jan 2010
Poruka
13
pozz svima...
forum je :D

markodanube je napisao(la):
Miljko .

Jeste ta masina skupa , nema govora ali......
Po Nemackim stranicama citam da se tri cetri domacinstva udruze i ukupe masinu .
Dalje mislim da ima prednosti , da silaza moze da se prodaje stocarima u brdskim predelima. Ljudi u Vojvodini imaju zemlje za ratarstvo a stocari u brdima samo pasnjake !
Mozda gresim ali .....

pazi ovako, ideja i nije losa ali ne smes zaboraviti da ljudi koji rade ozbiljno u brdskim krajevima znaju sami napraviti silazu, mozda nije kolicina kao ravnici ali je opet jeftinije nego da se kupi.

e sad, razlog zasto sam na forumu...

nosim se mislju da projektujem i izradim malu rolo balirku, tacnije vec sam poceo da skiciram sklopove i pravim proracune...
bila bi namenjena traktorima imt 539 i sl. a kasnije bih napravio mini rolo balirku za motokultivatore namenjenu brdsko planinskim predelima. inace u italiji je to normalna stvar a kinezi ih prave samo tako:)

s obzirom da sam mas. inz. nije mi tesko izraditi ovako nesto ali se "bojim" da li ce biti interesovanja i potraznje za takvom balirkom. Naravno glavni faktor je cena krajnjeg proizvoda tj. rolo balirke koja ne bi smela biti preko 2500e za traktor i 1000e za motokultivator.

zeleo bih da cijem vasa misljenja povodom ove ideje.
 

Velimir

Član
Učlanjen(a)
14 Dec 2008
Poruka
497
Lokacija
Љиг, Србија
Добродошао на форум,
идеја ти је сјајна ако би успео да се уклопиш у ту цену. Мислим да не би имао проблем са пласманом. Ја имам томо винковић трактор од 18кс и ако би пасовала та за мотокултиватор вероватно би ти био купац. Јел би оне имале и варијанту завијања у фолију?
Пуно успеха желим у остваривању твоје замисли :ppozdrav:
 

Karalic

Novajlija
Učlanjen(a)
22 Jun 2009
Poruka
1.479
Lokacija
Kosmaj, Beograd ,Srbija
Velimire , slazem se sa Tobom,cak i nameravam da kupim isto TV, laksi mi je za ulazak u stalu od fergusona.. Nego, kako se se snasao za kasiku za djubrivo, da li si je pravio ili je original? I da li si zadovoljan sa TV:haha: I sta mu fali , po Tvom misljenju:haha:
Post je spojen: [time]1262707186[/time]
_________________________________________________
markusvb, super je to i dobro Ti nama dosao.. Ali nam se predstavi (u cafeu..) u par recenica o sebi.. Mislim, nije to Tvoja krivica,vec je to samo neodgovornost moderatora koji uredjuje ovaj deo foruma, pa te nije uputio ::lose:: Covek je apsolutno ne zainteresovan :spavam:
 

markusvb

Novajlija
Učlanjen(a)
2 Jan 2010
Poruka
13
Naravno da bi imale zavijanje u folije. Ideja i jeste da se uklopim u tu cenu nekako jer smatram da praviti to po ceni visoj od navedene nije pozeljno ni za mene ni za kupce.
E sad za TV bi isla ista ova kao i za traktor jer su kacenje i princip rada drugaciji a mozda bi izmislio nesto da moze da se zakaci od motokultivatora na TV (videcemo jos). Po planu prototip ce proraditi pocetkom marta i bice testiran do polovine aprila kada ocekujem i prve masine za prodaju :)
 

~Kiki~

Član
Učlanjen(a)
25 Nov 2008
Poruka
2.479
Lokacija
Padej
Nije li to malo brzo od proračina ... prototipa i prve serije . :sta:
:nono:
 
Vrh