Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Vocar je napisao(la):Ali dovoljno sam obrazovan da mi neko ne može soliti pamet o nekoj tzv. prednosti ekstenzivnog uzgoja, a pri tome gaziti sve što se tiče intenzivnog.
bane30 je napisao(la):zna li se koliko kruska daje kilograma po stablu od cetvrte godine(vitko vreteno) a koliko u punom rodu?
Gdje sam ja to pomenuo cacansku najbolju i rod od 30 kg/stablu, u postu ove temeVocar je napisao(la):Ironman naporan si, zaista.
Dragojlo prijatelju, gdje to piše da je na č.najboljoj rod bio 30kg/stablu kad si se već dohvatio te slike najbolje? To je nemoguće postići. Vrati se i pročitaj razlog zašto sam tu sliku postavio.
O prinosima više neću diskutovati jer je prešlo na ubjeđivanje, a ne želim da svoju energiju i slobodno vrijeme trošim na to. I dalje stojim iza svojih riječi.
Nisam stručnjak za šljivu niti doktor da pišem knjige i nije mi namjera bila da se pokažem ovdje da sam stručnjak za šljivarstvo, što nisam ni blizu kako bi se to neki htjeli prikazati. Ja se bavim sasvim drugom strukom.
Ali dovoljno sam obrazovan da mi neko ne može soliti pamet o nekoj tzv. prednosti ekstenzivnog uzgoja, a pri tome gaziti sve što se tiče intenzivnog. Pa valjda je nauka napredovala u ovih zadnjih 100 godina i kroz mnoge studije i oglede pokazala i dokazala ponašanja sorti na različitim tipovima podloga i uzgojnih oblika. Na svakom pojedincu je da ih čita, proučava i usvaja ako im vjeruje.
Zadnji dio rečenice tvog zanjeg posta je odlično napisan "...jer ja znam da nista ne znam, a kad naucim onda vidim koliko ne znam..." U pravu si 100% i slažem se u potpunosti sa tobom.
Post je spojen: [time]четвртак, 17. фебруар 2011. 09:49:28 CST[/time]_________________________________________________
@bane30, ne znam mnogo o kruški stoga ti ne mogu odgovoriti na to pitanje. Ali sam siguran da ovdje na forumu ima neko ko će ti pomoći.
Vocar je napisao(la):Ljepotice oko 30kg/stablu, rodne 25kg/stablo. Stenleja malo manje. A najbolje najmanji prosjek, mada sam bio oduševljen težinom njenog ploda, pa evo i slika č.najbolje:
Vocar je napisao(la):
Na svim slikama je Najbolja. Prva prikazuje ono čemu smo težili prve 3-4 godine pri formiranju vitkog vretena po preporuci savjetnika da se donje noseće grane ne diraju i dovode pod ugao pod 45 stepeni, međutim najbolja je skona bujnom rastu tih "uspravnih" grana do te mjere da narastu od 2-3 metra tokom godine, a pri stablu udebljaju i do 4-5cm. Poslije pri zimskoj rezidbi i zanavljanju novim granama prave se veliki rezovi do stabla, a rez na patrljak je isto neizvodivo - uslovno rečeno.
bosanac_iz_bosne je napisao(la):Ovdje mnogi gugluju
pokažite svoje voćnjake
i iskustva iz lične prakse.
Teorija je jedno,
a praksa je
praksa
Dragojlo je napisao(la):
Ova krosnja da izdrzi teret 30kg, pa taman da se ekserima kucaju sljive za provodnicu ne moze...
Vocar je napisao(la):Ljepotice oko 30kg/stablu, rodne 25kg/stablo. Stenleja malo manje. A najbolje najmanji prosjek, mada sam bio oduševljen težinom njenog ploda.
ironman je napisao(la):Na zamerku da stablo sa slike ne moze da odrzi toliki rod kazes "nije to to stablo" a za tu sortu kazes "međutim najbolja je skona bujnom rastu" dakle stablo koje je rodilo 30 kg je manje bujno. Pa kako onda to manje bujno izdrzava kad se slazes da ni ovo bujnije ne bi moglo?
ironman je napisao(la):A gugl je rizican izvor informacija upravo zbog ovakvih stvari. Svako moze svasta da napise i da tvrdi kako je to istina i onda oni koji nemaju iskutsva poveruju.
Dragojlo je napisao(la):D ane odem u off i da ovde tri puta ne citiram iste slike, ja nisam ove nigdje pominjao najbolja, lepotica rodna i ls.. ja sam pisao globalno SLJIVA kao sljiva...
Dragojlo je napisao(la):Ti si rekao 30kg/stablu lepotice, a na slici je stablo njabolje u 3-4 godini, ne znam mozda je stablo te lepotice 2-3 puta vece od ove na slici pa onda i mozemo pricati o tom rodu....