Restitucija

Koliko ja pratim, restitucija se uglavno odosi na zgrade, fabrike, ne znam da li ima zemlje ?, pretpostavljam da ima vrlo malo, posto je neka zemlja vec vracena.
 
Vecina zemlje sto se sad prodaje na licitacijii kao drzavna ima svoje vlasnike. eeeeeeeeeeee sad ta sva zemlja ce da se vrati starim vlasnicima. ili
Koo zna razumece
 
Problem je što se NE MOGU vraćati već prodata državna dobra, nego samo refundirati finansijski. To je glavni kamen spoticanja, osim imovine predratnih Nemaca iz cele Vojvodine.
Zbog toga će Srbija izgubiti puno pranica i novaca poreskih obveznika na sudu u Strazburu.
 
Ima dosta zemlje za vracanje,samo je pitanje kako ce to da funkcionise....posto jako puno treba da se vrati vlasnicima,gro zemlje,objekata itd..je preprodano,i pitanje je kako traziti sto je nekad bilo tvoje,od vlasnika sto je to posteno platio,nacin je da drzava plati navcano,a da li ova napacena drzava ima para da isplati sve to?pre nekoliko dana citam na netu,covek trazi celo dedinje,par vila i nekoliko robnih kuca ,zelezaru,fabriku cementa i da ne nabrajam sta sve,kako ce se to vratiti?
 
moji su dođoši iz makedonije nismo imali ništa tako da ništa ni nećemo dobiti
a ovo što sad imamo smo kupovali, inače ceo moj atar je otet od nemaca tj dunavskih švaba
 
@draganNB

Zakonom je lepo rečeno da se objekti koji su prodati i privatizovani NE MOGU vraćati starim vlasnicima. To je problem.
 
Zbog toga će Srbija izgubiti puno pranica i novaca poreskih obveznika na sudu u Strazburu.
Od koga da izgubi?
Ovo sa vracanjem zemlje i uopste imovine je velika zabluda, tj velika prevara i obmanjivanje i zaludjivanje vec i inace vise nego zaludjenog naroda. Nije Srbija prvi koja se susrece sa ovim problemom, vec poslednja u nizu. Zasto se nama ubacije ova kvazi dilema, i zasto je samo u Srbiji tema vracanje imovine fasistima je posebna prica. Napomenuo bih samo neke primere, Ceska je dobila teritoriju od Nemacke, Poljska takodje na racun Nemacke, Slovacka i Rumunija na racun Madjarske. Sve ove zemlje su u EU, i nikad nije ni pokusana da se otvori tema vracanje zemlje fasistima osim u Srbiji. Pri tome treba napomenuti, da je kod nas i jos najivise zadrzano Madjara, za razliku od nekih zemalja gde su ih dosta cistili posle rata. Bio je jedan mlak pokusaj inicijative u Poljskoj, ali se od toga ekspresno odustalo. Normalno, sada ce neko iz mase graknuti, kako nisu svi bili fasisti. Nisu, ali zato ni onih pobijenoh skoro 2 miliona, od toga vise od pola u logorima, sigurno nisu nosili pusku i pucali na Nemca. Usput receno, nemci su ti koji su smislili kolektivnu krivicu sa njihovom neljudskom djavolskom metodom 100 za 1- nog. Pri tome, svi koji znaju Nemacku i Madjarsku tzv. kulturnu politiku, i njen pravi znacaj, uospte nemaju dilemu o osecanju tadasnjeg stanovnistva. Pri tome treba napomenuti i malo raniju istoriju i zabludu koja vazi oko ovdasnjih teritorija, i te neke prve katastarske knjige. Nisu Nemci i Madjari prvi bili u Banatu i Sremu, vec neki drugi pre njih. Nisu se Srbi dovozili brodovima na neciju teritoriju vec neki drugi.
 
Neki su lekcije iz istorije pisali na papiriće dok su išli u školu. Što i ne bi bio problem da su se barem potrudili da pre upotrebe pročitaju još jednom šta je na tim papirićima pisalo. Ali dobro.

Sve u svemu, još jedna tema u nizu za raspirivanje šovinizma na ovom forumu.
 
Ne znam zasto bi restitucija bila tema za raspirivanje sovinizma ako su u njoj upravo najvise osteceni Srbi. Vec sam ranije, samo ne znam na kojoj temi pisao o izuzetnom bogatstvu jedne beogradske familije, i besmislu vracanje imovine tim lopovima. Kao sto sam i pisao o sumanutom uzimanju stanova i nekakvih kuca, od strane komunista, od raznih doktora i profesora, i u ostalom od postene inteligencije. A istorija, koja vec ima odredjenu vremensku distancu, kao npr II svetski rat, tesko da ima bilo koju tajnu. Licno, najvise bih voleo da nam neko sada iznese nekakav dokaz, kako nije bilo tako, i kako je za sve bio kriv jedan blesavi Hitler. Tesko, mnogi su se primili. Nazalost, ovde je bas problem sakrivanja istine, i nekakvo tumacenje istorije, iz ugla kako kome odgovara. Najocigledniji primer je falsifikovanje istorije Srba i Srbije, i izmisljanje istorije nekakve Vojvodine. Koga zanima moze da krene da cita isotriju od 1848 godine, i nece mu trebati papirici.
 
Neki su lekcije iz istorije pisali na papiriće dok su išli u školu. Što i ne bi bio problem da su se barem potrudili da pre upotrebe pročitaju još jednom šta je na tim papirićima pisalo. Ali dobro.

Sve u svemu, još jedna tema u nizu za raspirivanje šovinizma na ovom forumu.
Pošto sam se osetio prozvanim rekao bih sledeće:
1. Poenta mog izbrisanog posta bila je da je novčana restitucija pogrešna bez obzira na nacionalnost oštećenih.
2.Rekao sam da je pogrešno BEZUSLOVNO vraćanje imovine pripadnicima okupacionih snaga bez obzira na nacionalnost (iz čega proizilazi da je pod određenim uslovima ok)
3.Istoriju veoma dobro poznajem a imam i prijatelje raznih nacionalnosti (čiji su preci bili pripadnici okupacionih snaga)
4.Celo pitanje je "ekonomsko" a prebacivanje na teren politike i nacionalizma je u službi zamazivanja očiju od strane onih koji su se okoristiti ekonomski i koji bi da se okoriste politički
 
Tu ima 2 problema 1 najmanja je stavka zemlja,a puno veci "zemljiste" po BG-u i sl,a drugo kod zemljista sto najmanje ima da se vrati nama seljacima koji smo odavde i radimo i zivimo ovde.
Ali ce biti vracena,e sad kad god dosla dobro dosla.
 
Problem je što mora da ti se vrati konkretna parcela koja je oduzeta. Kad je bilo vraćanje prošli put ostavljeni zadružni kompleksi u komadima a jedan deo je izdvojen i vraćen vlasnicima, tada nije važilo ovo pravilo pa se dobijalo manje ili više stihijski, negde su vraćene iste parcele a negde nisu. U ovom slučaju dobiće nazad samo oni koji budu imali jako puno sreće da nekažem još ponečega.
 
@marko22

Moji preci su ovde došli odavno, na vojnu granicu. Zemlju nisu stekli otimačinom i ubijanjem. Koliko bi onda trebalo da se obešteti moja porodica kojoj je svojevremeno oduzeta zemlja a i jedan član ubjen zbog tzv. obaveze. Pa na vlasti su još uvek isti ljudi i ne vidim šta je problem ako se država prinudi da vrati ono što je na silu oduzeto?
 
Nazad
Vrh