REN

mirkem

Član
Učlanjen(a)
5 Dec 2011
Poruka
85
Interesuje me ima li nekih iskustava sa većim zasadom rena,na primer 50ari ili više?! Kakvo zemljište ren zahteva,šta zahteva od zaštite i na kraju krajeva isplatili se?!

sima75

Član
Učlanjen(a)
23 Jul 2011
Poruka
52
Ja sam u poslednje vreme cuo da je gajenje rena isplativo,ali slabo ima literature o tome a i komentara,ako dodjem do nekog zanimljivog teksta prebacicu ga u ovu temu.............nameravam probati gajiti ren u neoj vecoj kolicini za pocetak mozda 10-20 ari pa cu videti ima li racunice za dalje,mada sam cuo da ima racunice gajiti ren.......

VicaIMV

Član
Učlanjen(a)
22 Feb 2011
Poruka
569
Ima racunice, Moje domacinstvo gaji ren na vecoj povrsini, a radimo I neku sitnu preradu. Ako vas nesto interesuje pitajte I reci cu vam ono sto znamo ja I moj otac.
Ima cime da se prska od nekih korova(to on zna),i zna se kada se vadi, kada se sadi, kada se kosi I bilo bi pozeljno da se navodnjava. Zabelezeni prinosi do sada su do 5000kg po hekraru.

sima75

Član
Učlanjen(a)
23 Jul 2011
Poruka
52
Za povrsinu od deset ari da probam proizvodnju rena sta mi je potrebno i kolika su ulaganja,da li mora da se zaliva rasprskivacima ili kap po kap.Da li se seje iz semena i kako se u narednoj godini obnavlja proizvodnja na istoj povrsini.Ako imas vremena napisi u nekoliko recenica kad se i kako seje ren,kako se tretiraju korovi,cime se prihranuje,gde se kupuje seme.Imao bih jos pitanja,ali da ne bude previse sve odjednom.....

- - - - - - - - - -

Od jednog coveka sam cuo pricu da neka porodica u okolini Sapca solidno zaradjuje od 1 ha povrsine pod renom,u ovoj Srbiji to mi zvuci neverovatno da se sa 1 ha moze nesto zaraditi.......

VicaIMV

Član
Učlanjen(a)
22 Feb 2011
Poruka
569
Ren se sadi iz reznica(sadnica), mi ga sadimo sadilicom za krompir u prolece. Mozes da ga zalivas kako hoces ali nevalja preterivati jer onda postane krakast ne bude prav I dugacak, znaci redje ali obilno da bi isao za vlagom na dole, vadi se od septembra pa najkasnije do kraja aprila. Prve godine se vadi na dubini od oko 15-20cm a druge oko 25-35cm I tada se dobija kvalitet, kao I svake sledece godine.
Ja ga vadim velikim traktorom(145ks) I plugom za vadjenje sadnica, posle vadjenja zaorem njivu I ostavim ga. Kad se vadi u jesen moze da se seje psenica u njemu ali ja to ne praktikujem jer mislim da bi mu ona trosila hranu, ali je bolje za korove pa sad kako ko hoce.
Za hemiju I djubrenje moram da pitam tatu pa cu I to napisati, ali 3x15 mu sugurno ne smeta pre zaoravanja.

sima75

Član
Učlanjen(a)
23 Jul 2011
Poruka
52
Kakva mu je trzisna cena,kako ide sa pronalazenjem kupaca,sad sam u dilemi oko potrebne mehanizacije od svega sto treba ja imam samo traktor od 45 ks.......kako se dolazi do sadnica......

VicaIMV

Član
Učlanjen(a)
22 Feb 2011
Poruka
569
Ja sam prodavao sadnice mislim da je cena bila oko 2€ kg ali cena zavisi od kolicine. Pronalazenje trzista jeste problem prva klasa je oko 150-200din/kg. ali to na pijacama a ko odkupljije rinfuz oko 80-100din/kg. Pa recimo mozes da ga posadis sadilicom za krompir ili kupus. Ja sam prvo vadjenje vadio malim plugom od toma vinkovic, a duboko vadjenje jednobrazdnim visoko klinastim plugom.

sima75

Član
Učlanjen(a)
23 Jul 2011
Poruka
52
Da li se ren moze prodavati na kvantasu,jer po pijacama sa nekom vecom kolicinom rena pitanje je kome da ga prodam...

Vrh