Pošto sam ove godine silom prilika iskusio razne tipove redukovane obrade ,njaviše tanjiračom,rešio sam da opet probam.
Parcela od 2 ha ,predusev suncokret istanjirano jednom pre 20-ak dana,rastureno 80 kg MAP-a po kj i danas dva puta istanjirano.Parcelu neću orati nego će ovako ostati do setve kukuruza ,da vidimo kako će se to pokazati.
Druga parcela od oko 3 kj ,predusev pšenica ,danas rasturen MAP i dva puta istanjiran
staje tako do proleća kad se planira setva lucerke.
Imam parcelu koja nije orana od 2002 godine.U proleće 2003 je posejana lucerka i trajala je do 2009 kada sam sa tri tanjiranja posejao pšenicu.Prošla godine i početkom ove je bila pod vodom pa sam posle jednog tanjiranja u jesen i dva puta u proleće posejao suncokret.Ove godine sam zbog pojave palamide u flekama odlučio da ponovo posejem pšenicu kako bi u leto mogao da očistim parcelu. Normalno tanjirača je bila opet u opticaju .Da li će i dalje ići neki vid redukovane obrade na toj parceli ,odlučiću na leto.
Ova parcela je čista ritska crnica ,crna kao ugalj ,ima dobar humus 3,9% i kalijum preko 50 mg u g,dok je fosfor oko 20 .Fosfor redovno dodajem (sada je dobila 80 kg MAP-a po kj).